Κύκλος | Μουσικές του κόσμου
Τρίτη 10 και Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Τρίτη 10/8/2021, ώρα 21:30, Αίθριος Χώρος ΠΣΚΗ
Τετάρτη 11/8/2021, ώρα 21:30, Αίθριος Χώρος ΠΣΚΗ

Το Tango συναντά τη Gypsy Music
Astor Piazzolla, 100 χρόνια μετά τη γέννηση

Μέσω αυτού του ιδιαίτερου προγράμματος, αναδεικνύονται κυρίως οι μουσικές παρεμβολές και επιρροές μεταξύ των λαών. Οι τσιγγάνοι, ως νομαδικός λαός και ειδικότερα οι τσιγγάνοι μουσικοί, μετέφεραν τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της δικής τους κουλτούρας, επηρεάζοντας, όσους λαούς συνάντησαν, κυρίως με τα μουσικά ιδιώματα της μουσικής τους παράδοσης.
Ταυτόχρονα, αφομοίωσαν στοιχεία από τους πολιτισμούς των λαών όπου ζούσαν. Από την άλλη πλευρά, το τανγκό γεννήθηκε επίσης από ένα αμάλγαμα διαφορετικών πολιτισμών, όπως ισπανικοί χοροί, ιταλικά τραγούδια, ρυθμοί της Αφρικής, λαϊκές παραδόσεις της Κρεόλ, εβραϊκή συναισθηματικότητα και η γαλλική σχολή βιολιού.
Σαν φυσικό επακόλουθο, όταν οι δύο πολιτισμοί συναντήθηκαν, προκάλεσαν νέα ρεύματα από τα οποία γεννήθηκαν καινούργια μουσικά στυλ.


Συντελεστές
Viorica Agafița | Α’ βιολί
Mihail Agafița | κιθάρα
Vasile Prepeliță | Β’ βιολί
Efim Pînzar | κοντραμπάσο


Προπώληση εισιτηρίων
Η προπώληση ξεκίνησε. Μπορείτε να προμηθευτείτε το εισιτήριό σας, αξίας 12 € (γενική είσοδος) ή 8 € (άνεργοι, ΑμεΑ, πολύτεκνοι, φοιτητές), από:
- Το Βιβλιοπωλείο Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:00 - 15:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00.
- Το viva.gr, από εδώ.
- Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 - 14:00 και 17:00 - 20:00).
Η έκδοση των εισιτηρίων από τα σημεία προπώλησης, γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο και η εξόφληση με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.Πρόγραμμα
Astor Piazzolla – Escualo
Grigoraș Dinicu – Căruța poștei (Romanian traditional song)
Astor Piazzolla – Invierno Porteno
V. Monti – Csardas
Astor Piazzolla – Oblivion
Ederlezi – Gypsy Suite
Carlos Gardel – Por una cabeza
Jelem-Jelem – Gypsy Suite
Astor Piazzolla – Chau Paris
Flamenco Guitar Cadenza
Kibori (Gypsy Song)
Astor Piazzolla – Libertango
Two guitars (Russian-gypsy traditional song)
Bizet-Sarasate – Carmen Fantasie
Od Ebra do Dunava

Βιογραφικό

Το Select Strings Quartet δημιουργήθηκε το 2005 ως κλασικό κουαρτέτο (δύο βιολιά, βιόλα και βιολοντσέλο). Το σύνολο είχε μια πολύ έντονη παρουσία σε πολλές σημαντικές εκδηλώσεις και δεξιώσεις.
Το 2017, το σχήμα του κουαρτέτου άλλαξε ριζικά, η βιόλα αντικαταστάθηκε από την κιθάρα και το βιολοντσέλο από το κοντραμπάσο. Ταυτόχρονα, το ρεπερτόριο του Select Strings Quartet εξελίχθηκε, εστιάζοντας σε έργα με μουσικό στυλ Gypsy, Klezmer, Latin και με πολλές επιρροές από άλλα μουσικά ρεύματα, όπως ανατολίτικη μουσική ή τζαζ.
Με αυτή τη σύνθεση, το κουαρτέτο Select Strings Quartet πραγματοποίησε πολλές συναυλίες και ρεσιτάλ σε σκηνές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Αίθουσας της Εθνικής Φιλαρμονικής στο Chișinău, στα παλάτια του πολιτισμού στις κύριες πόλεις της Μολδαβίας, καθώς και επιτυχημένες περιηγήσεις στην Ελβετία, τη Ρουμανία, τη Κύπρο και την Ουκρανία.
Όλα τα μέλη του κουαρτέτου εκπροσωπούν με αξιοπρέπεια και τιμούν την Εθνική Φιλαρμονική της Μολδαβίας, συμμετέχοντας στη Φιλαρμονική Συμφωνική Ορχήστρα, στην οποία, ο διευθυντής και κιθαρίστας του κουαρτέτου Mihail Agafița, είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος.
Χαιρετίστηκε ως «ένας από τους πιο ταλαντούχους νέους διευθυντές ορχήστρας της Ευρώπης». Μέσα σε διάστημα είκοσι πέντε χρόνων, ο Mihail Agafița έχει πραγματοποιήσει πάνω από 750 συμφωνικές συναυλίες, όπερες και παραστάσεις μπαλέτου με σύνολα από τη Ρουμανία, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, την Ισπανία, τη Φινλανδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία, Ρωσία, Πολωνία, Τσεχία, Ουκρανία και Λευκορωσία καθώς και συναυλίες στη Γερμανία, τη Δανία, την Ελλάδα, την Ελβετία και την Πορτογαλία.
Από το 2004, κατείχε τη θέση του Μόνιμου Μαέστρου στην Εθνική Φιλαρμονική της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, όπου το 2013, διορίστηκε στη διάσημη θέση του Κύριου Μαέστρου και Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας.
Μεταξύ 2009-2013, κατείχε τη θέση του Μόνιμου Μαέστρου της Κρατικής Φιλαρμονικής "Τρανσυλβανία" στο Κλουτζ της Ρουμανίας.
Ο Mihail Agafita έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ μουσικής σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου τις παραστάσεις του υποδέχτηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό το κοινό και τα μέσα ενημέρωσης. Το εντυπωσιακό ρεπερτόριό του περιλαμβάνει έργα διαφορετικών ειδών και στυλ, από Μπαρόκ έως σύγχρονη μουσική, συμπεριλαμβανομένων αρκετών από παγκόσμιες πρεμιέρες.
Η συνεργασία του με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μόσχας καθώς και η εμφάνιση του στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής "George Enescu" με το "Transilvania" Cluj Philharmonic (Βουκουρέστι, 2011) αντιπροσωπεύει ιδιαίτερες στιγμές της καριέρας του. Επίσης αξιοσημείωτη ήταν η ιδέα του να συμπεριλάβει παραστάσεις εντός της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στο πρόγραμμα "George Enescu" Festival. Μεταξύ των άλλων σημαντικών επιτευγμάτων που αξίζει να αναφέρουμε είναι οι συνεργασίες του με τη Φιλαρμονική "George Enescu", τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ρουμανικού Εθνικού Ραδιοφώνου και τη Συμφωνική Ορχήστρα Σλοβενίας RTV από τη Λιουμπλιάνα.
Τα άλλα μέλη του κουαρτέτου Select Strings είναι: πρώτο βιολί η Viorica Agafița, συντονίστρια της Συμφωνικής Ορχήστρας της Εθνικής Φιλαρμονικής της Μολδαβίας, δεύτερο βιολί ο Vasile Prepeliță και κοντραμπάσο ο Efim Pînzar, και οι δύο μουσικοί στη Συμφωνική Ορχήστρα της Εθνικής Φιλαρμονικής της Μολδαβίας.


Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines | A Star Alliance Member.
Επίσημος Χορηγός Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group.