Κύκλος | Αφιέρωμα
20 Μαΐου 2021, ώρα 21:00

Στο πλαίσιο των εορτασμών που μνημονεύουν και τιμούν την Μάχη της Κρήτης (20 Μαΐου 1941), ο Μανώλης Κονταρός, ένας μουσικός ερμηνευτής με χαρακτήρα επαναστατικό και φύσημα από την κρητική ψυχή του, μας ξεσηκώνει σε ένα πρόγραμμα με μουσικές εμπνευσμένες από το ιστορικό γεγονός που σημάδεψε την Μεγαλόνησο κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ένας από τους πιο καταξιωμένους Κρητικούς καλλιτέχνες της γενιάς του, ο Μανώλης Κονταρός τιμά την μουσική παράδοση της γενέθλιας γης εδώ και δεκαετίες, γνωρίζοντας πώς να μάχεται καθημερινά και να μεταμορφώνει κάθε δυσκολία σε τραγούδι και χορό. Στην πρώτη του παρουσίαση στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, μαζί με τον Μανώλη Κονταρό ερμηνεύει ο Μιχάλης Γεωρβασάκης (κρητική λύρα), ο Τάσος Γεωργακάκης (λαούτο), ο Νικηφόρος Βολανάκης (πνευστά) και ο Μάρκος Γεωργακάκης (κιθάρα).

Η συναυλία θα παραμείνει διαθέσιμη σε On Demand προβολή για πέντε ημέρες, μέχρι και την Τρίτη 25 Μαΐου, στις 21:00, οποιαδήποτε στιγμή του 24ώρου!


Προπώληση εισιτηρίων

Η προπώληση ξεκίνησε. Μπορείτε να προμηθευτείτε το εισιτήριό σας, αξίας 5 €, από  εδώ.Μανώλης Κονταρός | λαούτο, τραγούδι
Μιχάλης Γεωρβασάκης | κρητική λύρα
Τάσος Γεωργακάκης | λαούτο
Νικηφόρος Βολανάκης | πνευστά
Μάρκος Γεωργακάκης | κιθάρα

Πρόγραμμα

Κορφή
Μουσική: Νεκτάριος Κλωστράκης
Στίχοι: Μάρω Γεωργιλαδάκη

Τσ’ αγάπης και τση λευτεριάς
Μουσική: Παναγιώτης Μαρακάκης
Στίχοι: Δέσποινα Σπαντιδάκη

Μπόρα
Μουσική και Στίχοι: Γιώργος Στρατάκης

Χίτλερ, να μην το καυχηθείς
Ριζίτικο του Γιώργου Κουτσουρέλη

Πες μου ποια είσαι τελικά
Μουσική: Νίκος Ζωιδάκης
Στίχοι: Δέσποινα Σπαντιδάκη

Δεν με τρομάζει τίποτα
Μουσική: Μπάμπης Κασαπάκης
Στίχοι: Αθηνά Ανδριανάκη

Παιδί της νύχτας
Παραδοσιακή μελωδία σε στίχους Μανώλη Κονταρού

Στον μέσα Αποκόρων
Ριζίτικο

Αγγελική μορφή
Μουσική: Νεκτάριος Κλωστράκης
Στίχοι: Γιάννης Θεοδωράκης

Τον πόλεμο τον κάνουνε
Μουσική: Λίνος Κόκοτος
Στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου

Ο μικρός στρατιώτης
Μουσική: Λίνος Κόκοτος
Στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου

Κρήτη μου όμορφο νησί
Μουσική και στίχοι: Γιάννης Μαρκόπουλος


Σύντομο βιογραφικό ερμηνευτή

Μανώλης Κονταρός | λαούτο, τραγούδι

Ο Μανώλης Κονταρός γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1968 στις Βρύσσες Αποκορώνου στα Χανιά. 

Είναι γιος του Ιωάννη Κονταράκη (με καταγωγή από τον Tζιτζιφέ Αποκορώνου) και της Άννας, το γένος Μακρυδάκη από το Φρε Αποκορώνου. Έχει τρεις αδερφές, τη Μαρία, τη Γεωργία και τη Ζαχαρένια. Παντρεύτηκε το 1998 την Αθηνά Μαυριδάκη και έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά το Γιάννη, την Άννα, τον Ιάκωβο και την Ελένη. Ζει με την οικογένειά του στο Ρέθυμνο. 

Η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκίνησε σε ηλικία 17 χρόνων. Αρχικά γράφτηκε στη σχολή μουσικών του Ross Daily στα Χανιά, όπου και πήρε τα πρώτα του μαθήματα στο λαούτο. Επιπλέον, από μικρός ασχολήθηκε και με το χορό ως πρωτοχορευτής στον καλλιτεχνικό όμιλο Αποκορώνου. 

Με πρότυπα του το Νίκο Μανιά και το Μανώλη Κακλή ξεκινάει την επαγγελματική του δραστηριότητα βασιζόμενη στο τραγούδι. Από την οικογένειά του δεν ασχολείται κανείς με μουσικά όργανα, κι ωστόσο βαθιές είναι οι ρίζες του όσον αφορά στην κρητική φιλοξενία και το τραγούδι. Ο πατέρας του, ο Κονταρογιάννης, είναι γνώστης και ερμηνευτής του ριζίτικου τραγουδιού. Το ερέθισμα να ασχοληθεί με τη μουσική προήλθε από τις παρέες που γίνονταν τακτικά στο σπίτι τους. 

Σταθμός στην καριέρα του Μανώλη Κονταρού υπήρξε ο δεξιοτέχνης της λύρας Γεώργιος Τσουρουπάκης, μόνιμος του συνεργάτης επί 18 συναπτά έτη, με τον οποίο ηχογράφησαν πολλές δισκογραφικές δουλειές. 

Ο Γιώργος έφυγε άδικα και ξαφνικά από τη ζωή το 2008, σκορπώντας θλίψη σε όλους τους λάτρεις του δεξιοτεχνικού παιξίματος του. 

Ο Μανώλης Κονταρός έχει εμφανιστεί σε εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Κρήτη, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, καθώς και στο εξωτερικό. Σε κάθε του συναυλία ταξιδεύει τους μουσικόφιλους στο κρητικά παραδοσιακά τραγούδια, στη μαγεία του ριζίτικου και στα μεθυστικά μονοπάτια του δημοτικού μας τραγουδιού.

Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN | A Star Alliance Member