Σάββατο 4 Μαρτίου
21:00

Κύκλος | Μουσική Δωματίου

Αίθουσα Συναυλιών

Βιολί και πιάνο: δύο όργανα που έχουν αποδειχθεί ιδανικοί συνοδοιπόροι, έχοντας καταθέσει συναρπαστικούς μουσικούς διαλόγους. Ο α΄ κορυφαίος στα α΄ βιολιά και αναπληρωτής εξάρχων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Νίκος Μάνδυλας, συναντά την καταξιωμένη πιανίστρια Πόπη Μαλαπάνη, σε μια βραδιά που βαραίνουν οι ελληνικές υπογραφές.
Η συναυλία ανοίγει με την αριστουργηματική διασκευή του Δημήτρη Μητρόπουλου στην Τρίτη Παρτίτα για σόλο βιολί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, στην οποία ο τολμηρός μουσικός έδωσε νέα πνοή με την προσθήκη μέρους για πιάνο. Ακολουθούν τα Τρία Ελληνικά Δημοτικά Τραγούδια του Νίκου Σκαλκώτα, ένα υπέροχο δείγμα συνδυασμού της τονικοκεντρικής δημοτικής μουσικής με την πρωτοπορία του 20ου αιώνα. Το δεύτερο μέρος του προγράμματος ξεκινά με τη Σονάτα για βιολί και πιάνο του Τούρκου πιανίστα και συνθέτη Φαζέλ Σάι που μεταφέρει τον ακροατή από την κλασική μουσική στη βαθιά Ανατολή, αλλά και στη σύγχρονη τζαζ δημιουργία. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη Δωδεκανησιακή Σουίτα του Γιάννη Κωνσταντινίδη, που πλέει στις θάλασσες του Αιγαίου, αντιμετωπίζοντας την παραδοσιακή μουσική με σεβασμό, ευαισθησία και συνθετική ιδιοφυΐα. 

Η επιμέλεια του μουσικού υλικού της Τρίτης Παρτίτας των Μπαχ – Μητρόπουλου και των Τριών Ελληνικών Δημοτικών Τραγουδιών του Σκαλκώτα είναι του Γιάννη Σαμπροβαλάκη και του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής. 

Πρόγραμμα:

Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ – Δημήτρης Μητρόπουλος | Παρτίτα αρ. 3 για βιολί και πιάνο BWV 1006 (1923)

Νίκος Σκαλκώτας | Τρία ελληνικά δημοτικά τραγούδια (αρ. 3, 1946/47)

Διάλειμμα

Φαζέλ Σάι | Σονάτα για βιολί και πιάνο Έργο 7 (1996)

Γιάννης Κωνσταντινίδης | Μικρή σουίτα για βιολί και πιάνο σε δωδεκανησιακά θέματα (1947)

Συντελεστές:

Νίκος Μάνδυλας | βιολί
Πόπη Μαλαπάνη | πιάνο


Προπώληση Εισιτηρίων

Η προπώληση των εισιτηρίων, αξίας 12 και 10€ (γενική είσοδος) και 8€ (άνεργοι, ΑμεΑ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών) ξεκίνησε και το κοινό μπορεί να τα προμηθευτεί από:
● Το Βιβλιοπωλείο Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:00 - 15:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00, τηλ. 2813409247)
● Την ticketservices.gr, από εδώ.
● Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, πριν την έναρξη κάθε εκδήλωσης

Συνδρομητικά πακέτα εισιτηρίων και εκπτώσεις 

1. Όλο το Πακέτο
Πακέτο που περιλαμβάνει όλες τις εκδηλώσεις: 20% έκπτωση. 

2. Προτεινόμενο Πακέτο
Πακέτο που περιλαμβάνει προτεινόμενες εκδηλώσεις: 15% έκπτωση.
• Προτεινόμενο πακέτο 1a
Τζιουζέπε Βέρντι, Οθέλλος | Zorzes Katris, Μουσικό Αφιέρωμα στον Βαγγέλη Παπαθανασίου | Θεόφραστος Σακελλαρίδης, Ο Βαφτιστικός Ιωσήφ Βαλέτ, Ταξίδι με ανάποδο πεντάλ | Μελίνα Μποτέλλη, Δύο γυμνά άσπρα χέρια
• Προτεινόμενο πακέτο 1b
Τζιουζέπε Βέρντι, Οθέλλος | Αντώνης Φωνιαδάκης, Burning Water Zorzes Katris, Μουσικό Αφιέρωμα στον Βαγγέλη Παπαθανασίου Ιωσήφ Βαλέτ, Ταξίδι με ανάποδο πεντάλ | Μελίνα Μποτέλλη, Δύο γυμνά άσπρα χέρια
• Προτεινόμενο πακέτο 2a
Γιάννης Μαρκόπουλος, Η Λειτουργία του Ορφέα | Δημήτρης Μαραμής, Ελευθέριος Βενιζέλος | Θέμης Μουμουλίδης - Παναγιώτα Πανταζή, Μαρί Κιουρί - Σε καιρούς διψασμένους… | Γιάννης Καλπούζος, Σέρρα - H ψυχή του Πόντου | Συναυλία για βιολί και πιάνο με τους Νίκο Μάνδυλα και Πόπη Μαλαπάνη
• Προτεινόμενο πακέτο 2b
Εορταστική Συναυλία με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ Δημήτρης Μαραμής, Ελευθέριος Βενιζέλος | Θέμης Μουμουλίδης - Παναγιώτα Πανταζή, Μαρί Κιουρί - Σε καιρούς διψασμένους… Γιάννης Καλπούζος, Σέρρα - H ψυχή του Πόντου | Συναυλία για βιολί και πιάνο με τους Νίκο Μάνδυλα και Πόπη Μαλαπάνη

• Προτεινόμενο πακέτο 3
Δημήτρης Παπαδημητρίου, Έξω απ’ το κάδρο | Ζορζ Μπιζέ, Κάρμεν Καρλ Ορφ, Carmina Burana | Yo m’ enamori d’ un aire (Ερωτεύτηκα έναν άνεμο) | Αγγελική Κίτσου-Μαγαράκη, Σπίτια της καρδιάς

3. Επιλεγόμενο Πακέτο
Πακέτο που περιλαμβάνει εκδηλώσεις [τουλάχιστον τέσσερις (4) και άνω] που έχουν επιλεγεί από τον ενδιαφερόμενο: 10% έκπτωση. 

Η έκπτωση που ισχύει και στις τρεις περιπτώσεις Συνδρομητικών Πακέτων εισιτηρίων (1. Όλο το Πακέτο, 2. Προτεινόμενο Πακέτο και 3. Επιλεγόμενο Πακέτο) αφορά τα κανονικά εισιτήρια. 

Επιλέξτε το πακέτο που σας ενδιαφέρει, από εδώ.

Παρέχεται η δυνατότητα χρήσης του ιδιωτικού χώρου στάθμευσης του ΠΣΚΗ κατά τη διάρκεια των παραστάσεων και μόνο, με την επίδειξη του εισιτηρίου.


Βιογραφικά:

Νίκος Μάνδυλας | βιολονίστας

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και έκανε μαθήματα βιολιού στη Φιλαρμονική Εταιρία και στο Ωδείο Κέρκυρας με τον Γιώργο Βραδή. Το 1990 πήρε δίπλωμα βιολιού με άριστα παμψηφεί, α΄ βραβείο και μετάλλιο διάκρισης του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών από την τάξη του διακεκριμένου καθηγητή Στέλιου Καφαντάρη, με τον οποίο συνέχισε μαθήματα μέχρι το 2000. Το 1991 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Μουσηγέτης. Το 1993 συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του ΙΚΥ στην Κρατική Ανώτατη Σχολή Μουσικής της Στουτγάρδης, από την οποία πήρε το 1995 το μεταπτυχιακό δίπλωμα μουσικής δωματίου από την τάξη του κουαρτέτου εγχόρδων Melos, το 1997 το μεταπτυχιακό δίπλωμα βιολιού με διάκριση και το 1999 το ανώτατο δίπλωμα σολίστ (Solisten Klasse) από την τάξη του Βίλχελμ Μέλχερ. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια βιολιού του Ζαχάρ Μπρόν, σεμινάρια μουσικής δωματίου του Ούμπερτ Μπουχμπέργκερ στην Ακαδημία της Φρανκφούρτης, καθώς επίσης και σεμινάρια κουαρτέτου εγχόρδων με μέλη των κουαρτέτων εγχόρδων Amadeus, Alban Berg, Bartholdy και Cleveland. 

Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και έχει συμπράξει ως σολίστ με διάφορες ορχήστρες, όπως οι Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής του Λονδίνου, Συμφωνική Ορχήστρα Ακαδημίας της Στουτγάρδης, Ορχήστρα του Φεστιβάλ Ναυπλίου, Ορχήστρα Πανεπιστημίου του Γιορκ, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Κερκυραίων, Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου, Ορχήστρα της Παλαιάς Φιλαρμονικής Κέρκυρας, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, Ορχήστρα Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας-Θράκης κ.ά. Πήρε το 3ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό κουαρτέτου εγχόρδων στο Μπούμπενροϋτ της Γερμανίας το 1993 και το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό μουσικής δωματίου της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη το 1994. Υπήρξε μέλος της Ορχήστρας Νέων της ΕΟΚ και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Σαιντ Γκάλλεν της Ελβετίας. Το 2007 πήρε δίπλωμα βιόλας με άριστα και α΄ βραβείο στο Ωδείο Φαέθων Αλεξανδρούπολης. Από το 2003 είναι κορυφαίος A΄ και αναπληρωτής εξάρχων στα πρώτα βιολιά της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Έχει ηχογραφήσει έργα μουσικής δωματίου για το Τρίτο Πρόγραμμα. Είναι μέλος του πιάνο-τρίο Diapason και του κουιντέτου εγχόρδων Quintarco.

Δίδαξε για είκοσι χρόνια, από το 2002 έως το 2022, βιολί και βιόλα στο Δημοτικό Ωδείο Άργους. Από το 2002 διδάσκει στο Ιόνιο Ωδείο Κέρκυρας. Το 2013 δίδαξε βιολί στο Μουσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Σάρρεϋ στην Αγγλία. Από το 2015 διδάσκει βιολί και βιόλα στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και από το 2018 στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος-Deree. Επανειλημμένα μαθητές του έχουν βραβευτεί σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Πόπη Μαλαπάνη | πιανίστα

Η Πόπη Μαλαπάνη παρακολούθησε μαθήματα πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας με τους Στάθη Γυφτάκη, Μαρία Παπαπετροπούλου και Νέλλη Σεμιτέκολο. Πήρε πτυχίο και δίπλωμα πιάνου το 1998 και 2000 αντίστοιχα. Συνέχισε τις μουσικές της σπουδές στην Ακαδημία του ‘Εσσεν στη Γερμανία, με τους καθηγητές Μίχαελ Ρολ και Τιλ Ένγκελ, από όπου αποφοίτησε το 2005. Για τα επόμενα δύο χρόνια παρακολούθησε σεμινάρια συνοδείας τραγουδιού με τους Χαβιέ Πονσέτ, καθηγητή συνοδείας τραγουδιού στην Ακαδημία του Έσσεν και Αλεξάντερ Σμάλτζ, συνοδό τραγουδιού στην Ακαδημία του Ντίσελντορφ, ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πιάνου με τους Duo Ganev, Λίλια Μπογιαντζίεβα, Δόμνα Ευνουχίδου, Θοδωρή Τζοβανάκη κ.ά. Έχει εμφανιστεί σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Έχει συνεργαστεί με την ΚΟΑ στον κύκλο Μουσικοί Περίπατοι στα Μουσεία, καθώς και στον κύκλο ηχογραφήσεων που πραγματοποίησε η ΚΟΑ τον Ιούλιο 2020. Από το καλοκαίρι του 2021 έχει αναλάβει την παραγωγή του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας και από τον Οκτώβριο του 2022 συνεργάζεται με το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Κορίνθου στη διοργάνωση δράσεων εξωστρέφειας. Από τον Σεπτέμβρη του 2014 εργάζεται ως συνοδός μουσικών οργάνων και καθηγήτρια πιάνου στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1995-2000).

Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines
Επίσημος Χορηγός Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Economou Hotels | Karatarakis Hotels & Restaurants | Capsis Astoria Heraklion
Επίσημος Χορηγός Οδικών Μεταφορών: Union Coach Services
Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines
Επίσημος Χορηγός  Πιστοποιήσεων: TUV AUSTRIA
Επίσημος Χορηγός Εκπαίδευσης: ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ 3 | ΕΡΤ Ηράκλειο | ΕΡΤ Χανιά