Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023
21:00

Κύκλος | Μουσική δωματίου

Αίθουσα Συναυλιών

Ο μουσικολόγος Ερρίκος Κελαϊδής, βραβευμένος από την πριγκίπισσα της Αγγλίας, εξαδέλφη της βασίλισσας Ελισάβετ, θα ερμηνεύσει διασωθείσα Αρχαία Ελληνική Μουσική σε όργανα εποχής δια χειρός Νικολάου Ζαχαριουδάκη και θα παρουσιάσει με προβολή εικόνων την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία που τα διέπει και που χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα.

Επίσης,  ο Γεώργιος Ζαχαριουδάκης, ένας δεξιοτέχνης μουσικός και διδάκτωρ Εθνομουσικολογίας (Sheffield University, Αγγλία), θα παρουσιάσει σωζόμενες αρχαιοελληνικές μουσικές και άλλες αρχέγονες μελωδίες με παλαιά ελληνικά όργανα όπως η βάρβιτος, ο αυλός, ο δίαυλος και ο άσκαυλος. Μαζί του στην εκτέλεση των κρουστών οργάνων η μουσικοσυνθέτης Μαρία Λούκα και στην εκτέλεση των νυκτών οργάνων ο δεξιοτέχνης Στέλιος Συκάκης.

Συντελεστές

Ερμηνεία - Παρουσίαση: Ερρίκος Κελαϊδής, Γιώργος Ζαχαριουδάκης, Μαρία Λούκα, Στέλιος Συκάκης
Προλογίζει η Μαρία Αλκίπη Μαραγκού, Χημικός - Συγγραφέας

Πρόγραμμα

Παρουσίαση Νίκου Ζαχαριουδάκη
Επιτύμβιος Στήλη | κίθαρις Σεικίλου
Οργανικά Γυμνάσματα | κίθαρις (Αγνώστου)
Ύμνος Εις Ήλιον | κίθαρις Μεσομήδους του Κρητός
Ύμνος Εις Νέμεσιν | κίθαρις Μεσομήδους του Κρητός
Ενόργανον (Χορικόν) Μέλος | κίθαρις, κρόταλα (Αγνώστου)
Α΄ Πυθιόνικος (αρχή) | κίθαρις, κύμβαλα (Πινδάρου)
Αυτοσχεδιασμός βάσει Αρχαίου Μέλους | βάρβιτος Ερρίκου

Επιτύμβιος Στήλη | βάρβιτος Σεικίλου

Γίγγρας | αυλός (Αγνώστου)

Δίαυλος Αυτοσχεδιασμός | δίαυλος Ζαχαριουδάκη

Χορός της Κίρκης | δίαυλος (Αγνώστου)

Κολαβρισμός | άσκαυλος (Αγνώστου)

Ύμνος στη Μούσα | αυλός Μεσομήδους του Κρητός

Κρητικός Πυρρίχιος | άσκαυλος (Αγνώστου)

Γιώργος Ζαχαριουδάκης | βάρβιτος, αυλός, δίαυλος, άσκαυλος

Μαρία Λούκα | κρουστά, τραγούδι

Στέλιος Συκάκης | ταμπουράς, πανδουρίς


Βιογραφικά συντελεστών:

Ερρίκος Κελαϊδής | μουσικολόγος

Ο Ερρίκος Κελαϊδής, μουσικολόγος, βραβευμένος από την πριγκίπισσα της Αγγλίας, εξαδέλφη της βασίλισσας Ελισάβετ, ασχολείται και μελετά την Αρχαία Ελληνική Μουσική επί 30 συναπτά έτη. Σπούδασε πιάνο αρχικά στην Ελλάδα και πήρε πτυχίο Αρμονίας από το ωδείο Απόλλων Ηρακλείου Κρήτης και πτυχίο Αντίστιξης από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Στην συνέχεια σπούδασε στην Αγγλία Μουσικολογία, Ιστορία Μουσικής, Ανάλυση Μουσικής, Πιάνο, Μουσική Δωματίου, Ενορχήστρωση, Σύνθεση και Διεύθυνση Ορχήστρας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, όπου διηύθυνε την εβδομηνταμελή Φιλαρμονική του Πανεπιστημίου και από όπου του απονεμήθηκε το δίπλωμα Θεωρητικών Επιστημών στην μουσική. Συνέχισε στο Κολλέγιο Μουσικής του Λονδίνου, όπου του απονεμήθηκε το μάστερ Σύνθεσης Συμφωνικής Μουσικής. Είναι καθηγητής Ανωτέρων Θεωρητικών, δίνει διαλέξεις με θέμα την Ιστορία της Μουσικής και διδάσκει Μορφολογική Ανάλυση, Αρμονία, Αντίστιξη, Οργανολογία, Ενορχήστρωση και Σύνθεση. Διδάσκει στο Ωδείο Δήμου Ηρακλείου, στο Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης και στην Μουσική Σχολή του Παγκρητίου Σχολείου. Είναι ιδρυτής του Ντουέτου Ελικών όπου συνεργάζεται με την αοιδό Χριστίνα Σαλαμάνη.

Γιώργος Ζαχαριουδάκης | εκτελεστής πνευστών οργάνων

Ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1978. Έχει σπουδάσει κλασσικό φλάουτο και πιάνο σε πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας. Με υποτροφία του ΙΚΥ, πραγματοποίησε διδακτορική έρευνα στο Sheffield University της Αγγλίας με θέμα την τοπική μουσική της Κρήτης. Από το 2004 ασχολείται με την έρευνα της ελληνικής δημοτικής μουσικής και με την εκτέλεση ελληνικών παραδοσιακών οργάνων όπως θιαμπόλι, μαντούρα, άσκαυλος και κρητική λύρα. Παράλληλα ασχολείται με την ερμηνεία άλλων μουσικών παραδόσεων όπως αρχαιοελληνική, μεσαιωνική, ιρλανδική και μικρασιάτικη. Αντίστοιχα χρησιμοποιεί όργανα όπως βάρβιτος, δυτική φλογέρα, κέλτικα whistles, ινδικό bansuri και κινέζικο bawu. Είναι βασικός συντελεστής στα μουσικά σχήματα Daulute, Cretan Winds, Πύρηχος και ΔίςΤροπον τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερες προτάσεις για την ερμηνεία της ελληνικής μουσικής. Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους μουσικούς όπως οι Κωστής Αβυσσινός, Μαρία Λούκα, Δημήτρης Σγουρός, Μιχάλης Σταυρακάκης, Ζαχάρης Σπυριδάκης, Ψαραντώνης, Ψαρογιώργης, Νίκη Ξυλούρη, Καίτη Κουλλιά, Κυριάκος Γκουβέντας, Βαγγέλης Δημούδης, Δημήτρης Ζαχαριουδάκης (Χαΐνης) και Λεωνίδας Κλάδος.

Μαρία Λούκα | μουσικός

Η μουσικοσυνθέτης Μαρία Λούκα έκανε σπουδές πιάνου και θεωρητικών στο Ελληνικό Ωδείο Ηρακλείου, χορό στο Λύκειο των Ελληνίδων και υποκριτική στο Θέατρο των Αλλαγών. Έλαβε πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στον τομέα Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων. Η δισκογραφία της ξεκινά το 2003 και περιλαμβάνει τις συλλογές Καλημέρα, Ιστορίες, Δέκα Στιγμές και Αυγερινός. Γνωστοί συνεργάτες της είναι οι Σωκράτης Μάλαμας, Γιάννης Μαρκόπουλος, Ελένη Βιτάλη, Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος Παπάζογλου, Μίλτος Πασχαλίδης, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Χαρούλης, Νίκος Μαμαγκάκης και Μανώλης Λιδάκης. Έχει γράψει τη μουσική επένδυση στη θεατρική παράσταση Ανωνύμων Πάθη σε σκηνοθεσία Αντώνη Διαμαντή και στις παιδικές παραστάσεις Τα Όργανα και τα Τούμπανα, Η Μάγισσα Χαρά και ο Καλός Βασιλιάς και Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες. Ασχολείται με την ελληνική παραδοσιακή μουσική και τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τα ελληνικά όργανα στις μικρότερες ηλικίες. Έχει συνεργαστεί με παραδοσιακούς καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Σγουρός, η Καίτη Κουλλιά, ο Κυριάκος Γκουβέντας και ο Κωστής Αβυσσινός.

Στέλιος Συκάκης | εκτελεστής νυκτών οργάνων

Ο Στέλιος Συκάκης γεννήθηκε το 1973. Πήρε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής σε ηλικία 10 ετών από το Δημήτρη Βακιρτζή. Το 2000 ξεκινάει συνεργασία με τους Γιάννη Παπατζανή και Νίκο Κατριτζιδάκη. Το 2002 δημιουργούν το μουσικό σχήμα Αχός και ηχογραφούν τον ομώνυμο δίσκο.  Παράλληλα, συνεργάζεται και με άλλους εκλεκτούς μουσικούς όπως τους Ζαχάρη Σπυριδάκη, Δημήτρη Σιδερή, Γιάννη Πολυχρονάκη, Γιώργο Δρουδάκη, Γιώργο Ζαχαριουδάκη και Μαρία Λούκα, παίζοντας ποικίλα παραδοσιακά ελληνικά νυκτά όργανα. Το 2003 ξεκινάει μουσική συνεργασία με τον δεξιοτέχνη λυράρη Δημήτρη Σγουρό. Αποτέλεσμά της αποτελεί η συμμετοχή του στη δισκογραφική δουλειά του με τίτλο Σκοποί και τραγούδια της Κρήτης από το αρχείο του  Βλαστού (1860-1910). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σαζιού με τον Τούρκο δεξιοτέχνη Μεχμέτ Ερενλέρ στο μουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος. Συχνά  δημιουργεί ορχήστρες με συνδυασμούς ετερόκλητων οργάνων, βασισμένους στις μουσικές της Ανατολικής Λεκάνης της Μεσογείου. Διδάσκει σάζι, μπουλγαρί, τρίχορδο μπουζούκι, μπαγλαμά, μαντολίνο, κρητικό λαούτο και στο πολίτικο λαούτο.

Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines
Επίσημος Χορηγός Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Economou Hotels | Καραταράκης Hotel & Restaurants | Ελληνικά Ξενοδοχεία Καψή ΑΕ
Επίσημος Χορηγός Οδικών Μεταφορών: Union Coach Services
Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines
Επίσημος Χορηγός  Πιστοποιήσεων: TUV AUSTRIA
Επίσημος Χορηγός Εκπαίδευσης: ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Χορηγός: Όμιλος Εταιρειών ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε.
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ 3 | ΕΡΤ Ηράκλειο | ΕΡΤ Χανιά