Τρίτη 11, Τετάρτη 12 και Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022
Αίθουσα "Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού"

Κύκλος | Μπαλέτο
Το παιδικό παραμύθι που γίνεται πραγματικότητα μέσα από τη μουσική.
Η σουίτα από το πασίγνωστο μπαλέτο του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι Ο Καρυοθραύστης, του 1892, και η ομώνυμη τζαζ σουίτα του Ντιουκ Έλινγκτον, του 1960, έρχονται μαζί στη σκηνή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, σε μία παράσταση που υπογράφει ο Ρενάτο Τζανέλλα και παρουσιάζουν η Όπερα του Εθνικού Θεάτρου της Σλοβενίας και το Μπαλέτο της Λιουμπλιάνα.
Η υπόθεση του μπαλέτου σε δύο πράξεις του Ρώσου συνθέτη Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι βασίζεται στο παραμύθι Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών του Ε.Τ.Α. Χόφμαν, διασκευασμένο αριστοτεχνικά από τον Αλέξανδρο Δουμά. Η σουίτα του Ντιουκ Έλινγκτον αποτελεί μια σειρά τζαζ διασκευών του ίδιου και του Μπίλι Στρέιχορν στα μουσικά θέματα του Ρώσου ρομαντικού συνθέτη.
Ο Καρυοθραύστης είναι το δώρο που έκανε στη μικρή Κλάρα ο νονός της Ντρόσελμαγερ την παραμονή των Χριστουγέννων και έχει το σχήμα ενός κινούμενου στρατιώτη. Τα μεσάνυχτα, στο όνειρό της η Κλάρα μεταφέρεται σ’ έναν παραμυθένιο κόσμο, όπου όλα τα παιχνίδια ζωντανεύουν, μεταξύ των οποίων και ο Καρυοθραύστης, που μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα. Το πρωί όμως που η Κλάρα ξυπνάει, το μόνο που κρατά στην αγκαλιά της είναι η ξύλινη κούκλα-στρατιωτάκι που της χάρισε ο νονός της.

Μπαλέτο Εθνικής Όπερας Σλοβενίας
Μουσική: Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι και Ντιουκ Έλινγκτον
Χορογραφία, Κοστούμια, Φωτισμοί: Ρενάτο Τζανέλλα

Σύντομα θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση.


Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines
Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines
Επίσημοι Χορηγοί Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Karatarakis hotels & restaurants
Επίσημος χορηγός χερσαίων μεταφορών: Union Coach Services