Τετάρτη 3 και Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024
21:00

Κύκλος | Συμφωνική Μουσική

Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»

Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου παρουσιάζει μία συναυλία γιορτή για το νέο έτος. Μία από τις κορυφαίες Ευρωπαϊκές ορχήστρες, η Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης επιστρέφει κάνοντας ποδαρικό για τη νέα χρονιά με ένα γιορτινό ρεπερτόριο σε μουσική διεύθυνση του διεθνούς φήμης αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη. Ως σολίστ στην συναυλία θα εμφανιστούν ο σαξοφωνίστας Θεόδωρος Κερκέζος, η πιανίστα Έλενα Χριστοδούλου και ο βιολονίστας Ανδρέας Κερκέζος.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κλασικούς βιεννέζικους χορούς που αποτυπώνουν με την αίγλη τους το λαμπερό πνεύμα των ημερών και εμπλουτίζεται με έντονα τοπικά ηχοχρώματα αμερικάνικης τζαζ, βραζιλιάνικων ρυθμών, αργεντίνικου τάνγκο και ουγγρικής παράδοσης, μέσα από έργα ενορχηστρωμένα από τους Σάμι Αμίρη και Θεόδωρο Κερκεζο.

Πρόγραμμα

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791) | Ντιβερτιμέντο Αρ.11 σε Ρε Μείζονα, K.251, Allegro molto
Φριτς Κράισλερ (1875-1962) | Πρελούδιο και Allegro* για βιολί και ορχήστρα
Τζορτζ Γκέρσουιν (1898-1937) | Τζαζ Πρελούδιο* για σαξόφωνο και ορχήστρα
Ντάριους Μιγιώ (1892-1974) | Brazileira*, από την σουίτα Scaramouche, για σαξόφωνο και ορχήστρα
Άστορ Πιατσόλα (1921-1992) | Escualo**, Oblivion,Libertango*, για σαξόφωνο, χορό και ορχήστρα
Πέδρο Ιτουράλντε (1929-2020) | Czardas* για σαξόφωνο και ορχήστρα

Διάλειμμα

Γιάκομπ Γκάντε (1879-1963) | Jalousie*, σόλο βιολί
Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906-1975) | Βαλς Αρ. 2 από την Τζαζ Σουίτα
Γιόχαν Στράους ΙΙ (1825-1899) | Εισαγωγή από την Νυστερίδα, Έργο 362, για χορό και ορχήστρα
Vergnügungszug Polka
Frühlingsstimmen, Έργο 410
Tritsch-Tratsch-Polka
Στον ωραίο Γαλάζιο Δούλαβη, Έργο 314 για χορό και ορχήστρα

*   Ενορχήστρωση και  προσαρμογή: Θεόδωρος Κερκέζος
** Ενορχήστρωση: Σάμι Αμίρης - Θ.Κερκεζος

Συντελεστές:

Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης
Σολίστ: Θεόδωρος Κερκέζος, σαξόφωνο, Έλενα Χριστοδούλου, πιάνο, Ανδρέας Κερκέζος, βιολί
Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης


Βιογραφικά συντελεστών:

Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης

H Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης ιδρύθηκε το 1946 και συγκαταλέγεται στις διασημότερες ορχήστρες της Ευρώπης. Μεγάλες προσωπικότητες υπήρξαν διευθυντές της ή συνεργάστηκαν με αυτήν όπως οι Κάρλο Τζέκι, ως κύριος μαέστρος τα χρόνια 1966-1976,  Φιλίπ Εντρεμόν 1976-1991, Γεχούντι Μενουχίν, Σάντορ Βέγκ, Χάινριχ Σιφ ως κύριος μαέστρος μεταξύ 2005-2008, Στέφαν Βλάνταρ 2008-2018, Τζότζι Χατόρι 2018-2023 και Γιαν Βίλλεμ ντε Βράιεντ από το 2023 μέχρι και σήμερα. Αξιοσημείωτες στιγμές περιλαμβάνουν τον Μπέντζαμιν Μπρίτεν να διευθύνει την ορχήστρα το 1946 στο έργο του Serenade 31. Ο Ντάνιελ Μπάρενμποιμ έκανε το ντεμπούτο του με την ορχήστρα το 1952 ενώ ο Άλφρεντ Μπρέντελ συνεργαζόταν από το 1964. Μεγάλες οι περιοδείες της με την αφρόκρεμα της μουσικής σκηνής όπως οι Μίσα Μάισκι, Ελίνα Γκαράντσα, Πλάθιντο Ντομίνγκο κ.α. Η έδρα της ορχήστρας είναι το φημισμένο Μέγαρο Μουσικής στην Βιέννη και έχει την δικές της σειρές συναυλιών όπως το Matinees και το Prime Time International. Από τη σεζόν 2012-13, είναι συνεργάτης με το ιστορικό θέατρο Theatre an der Wien και την Όπερα Δωματίου της Βιέννης ενώ εμφανίζεται τακτικά στο Μουζίκφεραϊν ως πλήρης συμφωνική ορχήστρα. Οι ετήσιες περιοδείες της περιλαμβάνουν χώρες όπως Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ιαπωνία, Κίνα, Ν.  Κορέα, Ελλάδα κ.α.

Θεόδωρος Κερκέζος | σαξοφωνίστας

Διπλωματούχος τού Ωδείου Αθηνών και της τάξης του Μπάμπη Φαραντάτου, συνέχισε στην  Γαλλία με τους Ντανιέλ Ντεφαγιέ και Ζαν-Μαρί Λοντέιξ. Έχει ηχογραφήσει και ερμηνεύσει όλο το ρεπερτόριο του σαξοφώνου με τις διάσημες ορχήστρες, όπως οι Συμφωνική και Φιλαρμονική του Λονδίνου, Ορχήστρα Φιλαρμόνια, Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης, Συμφωνική Ορχήστρα του Ραδιοφώνου της Μόσχας, Συμφωνική του Βερολίνου, Συμφωνική της Ζυρίχης, Ορχήστρα ελαφριάς κλασικής και δημοφιλούς μουσικής της Βοστώνης, Ορχήστρα Δωματίου Moscow Soloists και Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης στις ιστορικές αίθουσες Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης, Royal Festival Hall και Wigmore Hall του Λονδίνο, Τόνχαλε στη Ζυρίχη, Αίθουσα Συναυλιών στη Βιέννη, Τσαϊκόφσκι στη Μόσχα και Laeiszhalle στο Αμβούργο. Από το 2005 συνεργάστηκε με τον Μύρωνα Μιχαηλίδη κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές. Η δισκογραφία του έχει αποσπάσει πολλά σημαντικά βραβεία. Είναι Επίτιμο Μέλος της Μεγάλης Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών και Τεχνών της Ρωσσίας, κατέχει τιμητικά το Doctor of Musical Arts από την UNESCO-IAACC ενώ ήταν διπλά προτεινόμενος για τα βραβεία Grammy της Ν. Υόρκης το 2006. Προσωπικότητες προσκαλούν και εξυμνούν τον Έλληνα σολίστ όπως ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος σε συναυλία-Gala με την ορχήστρα Φιλαρμόνια στο Λονδίνο το 2003, ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ για τον εορτασμό των 80 χρόνων της Κρατικής Ραδιοφωνίας της Μόσχας το 2010 με τους Βλαντίμιρ Φεντοσίεφ και Γιούρι Μπασμέτ, ενώ από το 2022 είναι o μόνιμος προσκεκλημένος σολίστ του βασιλιά της Ταϊλάνδης Ράμα του 10ου με την Βασιλική Συμφωνική Ορχήστρα της Μπανγκόκ. 

Έλενα Χριστοδούλου | πιανίστα

Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος και την τάξη Δ. Τουφεξή, συνεχίζοντας με Μάστερ στο Κονσερβατόριο της Βοστόνης στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Έχει δώσει ρεσιτάλ σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία και Β. Αφρική, ενώ ως σολίστ έχει συμπράξει με την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, με την Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, με την Ορχήστρα Δωματίου Pertenopea υπό τη διεύθυνση του Ενρίκο Βόλπε κ.α. Έχει κερδίσει σημαντικά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Ανδρέας Κερκέζος | βιολονίστας

Επτά χρόνων εμφανίστηκε ως σολίστ σε κονσέρτα των Βιβάλντι και Μοτσαρτ. Πήρε δίπλωμα πιάνου με καθηγητή τον Δ. Τουφεξή, σπουδάζοντας παράλληλα βιολί στο Ωδείο Αθηνών με τους Β. Παππά, Ν. Οικονομίδου και Α. Γραμματικόπουλο. Συνέχισε στα κρατικά Πανεπιστήμια του Γκρατς και της Βιέννης (MDW) με τους Π. Μίτσελ, Μπ. Κούσνιρ, Μ. ΜακΚράαν, Α. Σορόκοβ και Α. Νταναίλοβα. Έχει συνεργασθεί με μαέστρους όπως οι Α.Ο. Εστράντα, M. Μιχαηλίδης, Μ. Οικονόμου, Τζ. Τζάκσον, Φ. Ιμπραχίμοφ, με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Μπρασόβ της Ρουμανίας σε αίθουσες και φεστιβάλ όπως η Αίθουσα Συναυλιών, η Μουζίκφεραϊν και το ιστορικό θέατρο της Βιέννης, η αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου στο Γκρατς, το Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας και  της Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Τζόρτζε Ενέσκου, η Αίθουσα συναυλιών του Μπάντεν-Μπάντεν, οι μεγαλύτερες αίθουσες της Ιαπωνίας κ.α. Από το 2018 συνεργάζεται με την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης. Έχει πάρει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς όπως το πρώτο βραβείο στην Στρέζα της Ιταλίας με 99 στα 100, πρώτο βραβείο με Ειδική Διάκριση Εξαιρετικής Δεξιοτεχνίας στον διαγωνισμό Μαρία Χαιρογιώργου- Σιγάρα, δεύτερο βραβείο στον  διαγωνισμό III North στη Στοκχόλμη  και Ειδική Διάκριση και χρηματικό έπαθλο στον Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό CullerArts 2019 στην Ισπανία. Τον Δεκέμβριο 2023 βραβεύθηκε με την υποτροφία τής Ακαδημίας Αθηνών.  

Μύρων Μιχαηλίδης | διευθυντής ορχήστρας 

Ευρέως γνωστός ως ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς Έλληνες αρχιμουσικούς, ο μαέστρος Μύρων Μιχαηλίδης, είναι ο πρώτος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου. Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ιππότη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων από τη Γαλλική Δημοκρατία, το 2016. Έχει διαγράψει μακρά καλλιτεχνική πορεία και θητεία σε σημαντικούς οργανισμούς όπως η Όπερα και η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ερφούρτης, καθώς και η Εθνική Λυρική Σκηνή, όπου η συμβολή του στα επιτεύγματα και τις επιτυχίες του θεσμού τιμήθηκαν από την Εταιρία Φίλων του λυρικού θεάτρου με το σημαντικό βραβείο Απόλλων. 

Το ύφος με το οποίο διευθύνει χαρακτηρίζεται ως πλήρες πάθους και ζωντάνιας, με αυθεντικότητα που του επιτρέπει αφενός να κατέχει τον έλεγχο με εξαιρετικό δυναμισμό και αφετέρου να αποδίδει ευρεία μουσική έκφραση. Η Ένωση Ελλήνων Μουσικών και Θεατρικών Κριτικών του απέδωσε Τιμητική Διάκριση. Κατά το διάστημα πριν από τη θητεία του ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, θέση την οποία διατήρησε από το 2004 έως το 2011. Από το 1999 έως το 2004 υπηρέτησε ως Μόνιμος Αρχιμουσικός στην Όπερα της Ανατολικής Σαξονίας στη Γερμανία. Με ένα ρεπερτόριο που ξεπερνά τα 250 συμφωνικά έργα και τις 40 όπερες και που εκτείνεται από το μπαρόκ μέχρι τις σύγχρονες συνθέσεις, ο Μύρων Μιχαηλίδης είναι ιδιαιτέρως γνωστός για τις ερμηνείες του στον Μπετόβεν, τον Τσαϊκόφσκι και τον Ραχμάνινοφ, όπως επίσης και σε όπερες των Βέρντι, Πουτσίνι, Γκουνώ και Βάγκνερ. 

Μέσα στην πάροδο των χρόνων, έχει συνεργαστεί με διεθνώς διακεκριμένους μουσικούς, όπως ο Πωλ Μπαντούρα-Σκόντα, ο Σαλβατόρε Ακάρντο, ο Κυπριανός Κατσαρής, ο Άλντο Τσικολίνι, ο Ίβο Πογκορέλιτς, ο Λαρς Βογκτ, ο Σλόμο Μιντς, ο Μίσα Μάισκι, ο Βαντίμ Ρέπιν, ο Μαρτίνος Τιρίμος, η Τζουν Άντερσον, η Τσέριλ Στούντερ, ο Πάατα Μπουρτσουλάντζε, ο Φαζέλ Σάι και ο Μπάρι Ντάγκλας, μεταξύ πολλών άλλων. Έχει διευθύνει μερικές από τις πιο καταξιωμένες ορχήστρες σε όλη τη Γερμανία, στην Κίνα, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Τσεχία, τη Ρωσία, το Μεξικό, τη Σλοβακία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία, την Ταϊβάν, την Ταϊλάνδη, συμπεριλαμβανομένων της Συμφωνικής Ορχήστρας του Βερολίνου, την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ρώμης, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας της Σανγκάης, τη Σλοβάκικη Φιλαρμονική Ορχήστρα, τη Συμφωνική Ορχήστρα τη Ιερουσαλήμ, τη Ρουμάνικη Εθνική Όπερα του Βουκουρεστίου, την Κρατική Ορχήστρα του Μπράουνσβάιγκ, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ερφούρτης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Αστρακάν στη Ρωσία, την Ορχήστρα της Όπερας Τζουζέπε Βέρντι της Τεργέστης, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Ζωρζ Ενέσκου στο Βουκουρέστι, τη Ραδιοφωνική Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κράτους του Μεξικού, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Οδησσού, όπως επίσης και όλες τις μεγάλες ορχήστρες της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, έδωσε συναυλίες σε διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τον Δεκέμβριο του 2007, κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων του πολιτιστικού έτους της Ελλάδας στην Κίνα, περιόδευσε με την ορχήστρα στο Πεκίνο, όπου φιλοξενήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2008. 

Ο Μύρων Μιχαηλίδης έχει διευθύνει πολυάριθμες παραγωγές όπερας σε λυρικά θέατρα, φεστιβάλ και διεθνείς περιοδείες. Μέσα στο χρόνο έχει ερμηνεύσει μαζί με μερικούς από τους καλύτερους τραγουδιστές, σκηνοθέτες και σκηνογράφους. Έχει επιπλέον διευθύνει πολυάριθμες θεαματικές παραγωγές στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στην Αθήνα. Το 2015 η παραγωγή του στον Φάουστ του Γκουνώ με τους Έρικ Κάτλερ, Αλέξια Βουλγαρίδου, Πάατα Μπουρτσουλάντζε και Δημήτρη Πλατανιά σε σκηνοθεσία του Ρενάτο Τζανέλλα, αποτέλεσε την πρώτη εγγραφή σε DVD που κυκλοφόρησε από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Το 2017 διηύθυνε την παραγωγή για Το Κορίτσι του Συντάγματος του Γκαετάνο Ντονιτσέτι στο Μεγάλο Θέατρο της Σανγκάης. Ως γενικός διευθυντής του θεάτρου της Ερφούρτης, έχει διευθύνει νέες παραγωγές της Κάρμεν το 2018, της Αΐντα το 2019, της Ιστορίας του Τσάρου Σαλτάν του Ρίμσκι-Κόρσακοφ το 2019, του Λόενγκριν το 2020 και τον Ιμπρεσάριο του Μότσαρτ το 2020, όπως επίσης και παραστάσεις της Εύθυμης Χήρας του Λέχαρ το 2019. 

Ως γόνιμος καλλιτέχνης ηχογραφήσεων ο Μύρων Μιχαηλίδης, πραγματοποίησε το 2012 με την ΕΜΙ Classics ηχογραφήσεις του τρίτου και τέταρτου κοντσέρτου για πιάνο το Μπετόβεν, με τον θρυλικό Γάλλο-Ιταλό πιανίστα Άλντο Τσικολίνι που έλαβαν εξαιρετική διεθνή αναγνώριση. Οι ηχογραφήσεις του σε έργα του Ιταλού συνθέτη Ιλντεμπράντο Πιτσέτι για την Naxos, που περιλαμβάνουν πολλές παγκόσμιες πρεμιέρες, απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές, μαζί με πέντε διακρίσεις Diapason από το ομώνυμο γαλλικό περιοδικό το 2009, όπως και πολλά άλλα βραβεία. Δύο χρόνια νωρίτερα, το πρώτο του CD με την Naxos όπου εμφανίζεται και ο Θεόδωρος Κερκέζος, με έργα Ελλήνων συνθετών του 20ου αιώνα, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Νίκος Σκαλκώτας, Θεόδωρος Αντωνίου, Μάνος Χατζιδάκις, Μηνάς Αλεξιάδης και Βασίλης Τενίδης, κέρδισε το βραβείο Supersonic Award του περιοδικού Pizzicato Classics και δύο βραβεία Grammy.

 Ύστερα από τις σπουδές πιάνου που έκανε με τον Δημήτρη Τουφεξή στην Αθήνα, ο Μύρων Μιχαηλίδης σπούδασε διεύθυνση με τον Χανς-Μάρτιν Ράμπενσταϊν στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου και συμμετείχε σε Σεμινάρια του Μιλτιάδη Καρύδη και του Σερ Σάιμον Ρατλ. Επιπλέον, έχει πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines
Επίσημος Χορηγός Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Economou Hotels | Καραταράκης Hotel & Restaurants | Ελληνικά Ξενοδοχεία Καψή ΑΕ
Επίσημος Χορηγός Οδικών Μεταφορών: Union Coach Services
Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines
Επίσημος Χορηγός  Πιστοποιήσεων: TUV AUSTRIA
Επίσημος Χορηγός Εκπαίδευσης: ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Χορηγός: Όμιλος Εταιρειών ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε.
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ 3 | ΕΡΤ Ηράκλειο | ΕΡΤ Χανιά | Όμιλος CRETA | Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ