Σάββατο 27 Απριλίου 2024
21:00

Κύκλος | Τάνγκο όπερα

Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»

Τάνγκο όπερα σε συναυλιακή μορφή, με τη συμμετοχή ορχηστρικού συνόλου νέων μουσικών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιάννη Πρωτόπαπα.

Μαρία του Μπουένος Άιρες (τάνγκο όπερα σε 2 μέρη)

Σύνοψη έργου:

H Μαρία γεννήθηκε σε μια φτωχογειτονιά στα προάστια του Μπουένος Άιρες “…μια μέρα που ο θεός ήταν μεθυσμένος”. Ενα τραγούδι από ένα σπουργίτι και ένα παιδικό νανούρισμα από ένα ξεκούρδιστο μπαντονεόν την οδηγούν μακριά από το σπίτι και την αθωότητα. Στην καρδιά του Μπουένος Άιρες, η μικρή Μαρία χάνεται στις προκλήσεις της πόλης. Οι σκοτεινοί δρόμοι και ο υπόκοσμος διεκδικούν το σώμα της, το Tango κερδίζει την ψυχή της. Το κορίτσι γίνεται γυναίκα, γίνεται σκιά, περιπλανιέται, πεθαίνει με επτά μαχαιριές και ξαναγεννιέται με επτά ακτίνες του ήλιου. Η ψυχή της ελεύθερη πια, διαλέγει ξανά τους δρόμους του Μπουένος Άιρες. Η Μαρία υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει. Τριγυρίζει στους δρόμους, ζει ανάμεσα μας και ακολουθεί τις μουσικές του τάνγκο όπου αυτές ηχούν. Μια αλληγορία για τη γέννηση, τον θάνατο και την εξέλιξη του τάνγκο, σε μορφή λαϊκής οπερίτας σε μουσική Άστορ Πιατσόλα και κείμενα Χοράσιο Φερρέρ.

Μέρος Α:

1. Alevare - Μεσάνυχτα στο Μπουένος Άιρες. Το Πνεύμα της νύχτας ανακαλεί και επικαλείται τη φωνή της Μαρίας.
2. Tema de María - Η φωνή της Μαρίας ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του Πνεύματος.
3. Balada para un organito loco - Η ιστορία ξεκινά. Το Πνεύμα με ένα ξεκούρδιστο οργανάκι ζωγραφίζει την ανάμνηση της μικρής Μαρίας στα προάστια του Μπουένος Άιρες και αναπολεί τη χαμένη αθωότητα.
4. Yo soy María - Εγώ, η Μαρία του Μπουένος Άιρες.
5. Milonga Carriguera - Ένα πληγωμένο σπουργίτι διηγείται πώς η μικρή Μαρία σπρωγμένη από μια μυστήρια δύναμη απαρνήθηκε την αγάπη του και τα περίχωρα του Μπουένος Άιρες και τράβηξε για την πολιτεία.
6. Fuga y misterio - Σιωπηλή και ταραγμένη, η Μαρία αφήνει τη γειτονιά της και διασχίζει το Μπουένος Άιρες προς το κέντρο και την πιο βαθιά του νύχτα.
7. Poema valseado - Η μικρή Μαρία χαμένη στους δρόμους του Μπουένος Άιρες αναζητά το μπαντονεόν και τις ιστορίες που γέννησαν το τάνγκο και παρασύρεται σε μια σκοτεινή και επικίνδυνη μοίρα.
8. Tocata rea - Το Πνεύμα της ιστορίας μας αναζητά τη Μαρία και προκαλεί το μπαντονεόν για να μάθει την τύχη της.
9. Miserere canyengue - Η Μαρία πληγωμένη από μια σφαίρα της ανάσας του μπαντονεόν κατεβαίνει στους υπονόμους. Εκεί ένας χορός από παράνομους, κλέφτες, πόρνες και νταβατζήδες καταδικάζει τη Μαρία να περιπλανιέται αιώνια ως Σκιά στην πόλη του Μπουένος Άιρες. Η Μαρία είναι νεκρή.

Τέλος 1ου μέρους

Μέρος 2ο:

10. Contramilonga a la funerala - Τα πλάσματα της νύχτας περιγράφουν την κηδεία της Μαρίας.
11. Tangata del alba - Το σώμα της Μαρίας έχει ταφεί. Η Σκιά της Μαρίας εκπληρώνει την κατάρα και περιπλανιέται την αυγή χαμένη στους δρόμους της πόλης.
12. Carta a los árboles y a las chimeneas - Χωρίς να ξέρει ποιον μπορεί να εμπιστευτεί και σε ποιον μπορεί να μιλήσει για τη δυστυχία της, η Σκιά της Μαρίας γράφει ένα γράμμα στα δέντρα και στις καμινάδες της παλιάς γειτονιάς όπου γεννήθηκε η Μαρία.
13. Aria de los Analistas - Η Σκιά της Μαρίας περιπλανώμενη φτάνει στο τσίρκο των ψυχαναλυτών, όπου, παρακινημένη από τον Πρώτο Ψυχαναλυτή, κάνει μια πιρουέτα για να απαγκιστρωθεί από αναμνήσεις που δεν έχει.
14. Romanza del Duende - Ενώ η Μαρία έχει πεθάνει και τα ίχνη της Σκιάς της Μαρίας έχουν κι αυτα χαθεί κάπου στην πόλη, το Πνεύμα τής αφιερώνει ένα τάνγκο μέσα σε ένα μαγικό μπαρ και της στέλνει ένα απελπισμένο μήνυμα παρακινώντας τη να ανακαλύψει στα πιο απλά πράγματα το μυστήριο της σύλληψης. Τρεις Μαριονέτες μεθυσμένες αποκαλύπτουν πως το Πνεύμα είναι ερωτευμένο με τη Σκιά της Μαρίας.
15. Allegro tangábile - Η παρέα του Πνεύματος οργώνει τους δρόμους του Μπουένος Άιρες ψάχνοντας για τον σπόρο που θα αναγεννήσει τη Σκιά της Μαρίας.
16. Milonga de la Anunciación - Η Σκιά της Μαρίας λαμβάνει το μήνυμα της αγάπης του Πνεύματος και αγκαλιάζει την αποκάλυψη του Ευαγγελισμού της.
17. Tangus Dei - Ξημερώνει Κυριακή στο Μπουένος Άιρες. Στην κορυφή ενός κτηρίου βρίσκεται η Σκιά της Μαρίας λουσμένη στο φως. Aπ’ τη μάνα αυτή δεν γεννήθηκε αγόρι Ιησούς, αλλά ένα κορίτσι. Είναι η ίδια η Μαρία που αναστήθηκε από την ίδια τη Σκιά της χάρη στην αγάπη του Πνεύματος ή είναι άλλη; Όλα έχουν τελειώσει ή μήπως τώρα αρχίζουν;

Τέλος 2ου μέρους

Συντελεστές

Σολίστ:
Σοπράνο: Σύλβια Στρούθου
Βαθύφωνος: Μάνος Χριστοφακάκης

Αφήγηση: Νικολής Αβραμάκης

Μπαντονεόν: Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης

Ορχηστρικό σύνολο:
Πιάνο: Ορέστης Κουσαθανάς
Φλάουτο: Κωνσταντίνος Ψαρουλάκης
Ηλεκτρική/Κλασική Κιθάρα: Βασίλης Μπαούσης, Κώστας Συγλέτος
Ντραμς/Κρουστά: Νίκος Συγλέτος
Βιμπράφωνο: Δέσποινα Μπαούση
1ο Βιολί: Γεώργιος Χλιαβώρας
2ο Βιολί: Γιάννης Μαγειρόπουλος
Βιόλα: Στέφανος Συμεωνίδης
Βιολοντσέλο: Κωστής Σπυριδάκης
Κοντραμπάσο: Λευτέρης Μπουτσόλης
Μουσική διεύθυνση: Γιάννης Πρωτόπαπας
Μετάφραση κειμένων - Υποτιτλισμός: Ζωή Καραμπέκιου


Προπώληση εισιτηρίων

Η προπώληση των εισιτηρίων αξίας 15€, 12€ και 10€ (γενική είσοδος) και 8€ (άνεργοι, ΑμεΑ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών) ξεκίνησε και το κοινό μπορεί να τα προμηθευτεί από:
● Το Βιβλιοπωλείο Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:30 - 14:30 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:30 - 14:00 & 17:30 - 20:30, τηλ. 2813409247).
● Την ticketservices.gr από εδώ.
● Το ΠΣΚΗ, πριν την έναρξη της εκδήλωσης


Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines
Επίσημος Χορηγός Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Economou Hotels | Καραταράκης Hotel & Restaurants | Ελληνικά Ξενοδοχεία Καψή ΑΕ
Επίσημος Χορηγός Οδικών Μεταφορών: Union Coach Services
Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines
Επίσημος Χορηγός  Πιστοποιήσεων: TUV AUSTRIA
Επίσημος Χορηγός Εκπαίδευσης: ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Χορηγός: Όμιλος Εταιρειών ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε.
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ 3 | ΕΡΤ Ηράκλειο | ΕΡΤ Χανιά