«The Extreme Cretan Music World»
Contemporary Cretan Music Festival 2021
Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021
Ώρα 21:00
Πειραματική Σκηνή

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 1/11 συναυλία «Σωκράτης Σινόπουλος Quartet | Metamodal - Ο αρχέγονος ήχος της λύρας συναντά την Jazz και τη σύγχρονη μουσική», στο πλαίσιο του «The Extreme Cretan Music World» Contemporary Cretan Music Festival 2021, αναβάλλεται, λόγω του ότι ο Σωκράτης Σινόπουλος βρέθηκε θετικός στην Covid-19 στην Αθήνα, κατά τη διαδικασία ελέγχου πριν τη μετάβασή του στο Ηράκλειο.
Του ευχόμαστε περαστικά και είμαστε βέβαιοι ότι πολύ σύντομα, θα μας δοθεί η δυνατότητα να τον απολαύσουμε στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.
Το κοινό που έχει αγοράσει εισιτήριο για τη συγκεκριμένη συναυλία, θα ενημερωθεί με προσωπικό μήνυμα για την διαδικασία επιστροφής της αξίας του εισιτηρίου.


Κύκλος | Φεστιβάλ

«Όταν παίζει ο Σωκράτης Σινόπουλος, βλέπω όλη την ιστορία να δονείται με τους αρχαίους ήχους των χορδών.» Charles Lloyd

«Ο Σωκράτης Σινόπουλος έχει ανεβάσει τη μουσική της λύρας σε ένα νέο επίπεδο σύγχρονης μουσικής, χωρίς να εγκαταλείπει τη λαϊκή παράδοση.»  NRWJazz

Νέες συνθέσεις για λύρα και πιάνο τρίο, εμπνευσμένες από τις ελληνικές μουσικές παραδόσεις. Ο συνδυασμός του αρχέγονου ήχου της λύρας με το πιάνο τρίο, οι εμφανείς επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή, τη βυζαντινή και την κλασική μουσική αλλά και η ποικιλομορφία αυτοσχεδιασμών που αντλούν έμπνευση τόσο από τον κόσμο της τζαζ όσο και από αυτόν της σύγχρονης μουσικής, συνθέτουν τον ιδιαίτερο ακουστικό χαρακτήρα του κουαρτέτου του Σωκράτη Σινόπουλου. Το κουαρτέτο ξεκίνησε το 2011 δουλεύοντας αρχικά με διασκευές κομματιών από τις μουσικές παραδόσεις του ελληνικού χώρου και σύντομα επικέντρωσε την εργασία του πάνω σε πρωτότυπες συνθέσεις του Σωκράτη Σινόπουλου. Το υλικό αυτό εκδόθηκε το 2015 με παραγωγό τον Manfred Eicher από την ECM records με τον τίτλο Eight Winds (ECM 2407) και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές διεθνώς. Ακολούθησε το δεύτερο άλμπουμ με τον τίτλο Metamodal (ECM 2631) το οποίο εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2019.


Ο Σωκράτης Σινόπουλος και το κουαρτέτο του έχουν εμφανιστεί στα σημαντικότερα θέατρα της Ελλάδας και σε χώρους και φεστιβάλ τζαζ στην Ευρώπη: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Φεστιβάλ Αθηνών, Enjoyjazz, Jazzahead, NOSPR Katowice, Skopje Jazz Festival, Akbank Jazz Festival, Heidelberg Jazz Festival κ.ά. Στις συναυλίες τους παρουσιάζουν επιλογές από τη δισκογραφία του κουαρτέτου, με τον ξεχωριστό τρόπο που έχουν μέσω του αυτοσχεδιασμού και της διαρκούς αλληλεπίδρασης μεταξύ τους στη σκηνή, να κάνουν κάθε συναυλία και μία μοναδική εμπειρία. Ο Σωκράτης Σινόπουλος σημειώνει σχετικά: «Για εμένα το κουαρτέτο είναι η ιδανική ομάδα με την οποία μπορώ να εξερευνήσω καινούργιες συνθετικές ιδέες και νέες φόρμες, ενώ αυτό που εκτιμώ και απολαμβάνω περισσότερο είναι το ότι είμαστε σε θέση να κρατάμε τη σπίθα αναμμένη με τέτοιο τρόπο που κάθε συναυλία μας να μοιάζει σαν να είναι η πρώτη φορά που συναντιόμαστε για να παίξουμε μουσική μαζί».


Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χρυσάννα Καρέλλη

Συντελεστές:
Σωκράτης Σινόπουλος | λύρα
Γιάννης Κυριμκυρίδης | πιάνο
Δημήτρης Τσεκούρας | μπάσο
Δημήτρης Εμμανουήλ | τύμπανα

Ηχοληψία: Γιώργος Καρυώτης


Βιογραφικά συντελεστών

Σωκράτης Σινόπουλος | λύρα
Ο Σωκράτης Σινόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική κιθάρα με την Μαρία Γαλάνη και τον Βασίλη Γρατσούνα, θεωρητικά με τον Μιχάλη Αδάμη, βυζαντινή μουσική και δημοτικό τραγούδι με τον Γιάννη Τσιαμούλη και μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1988 ξεκίνησε μαθήματα πολίτικης λύρας και λαούτου με τον Ross Daly και ένα χρόνο αργότερα έγινε μέλος του συγκροτήματός του, Λαβύρινθος. Έκτοτε, συνεργάζεται με μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε διάφορα μουσικά σχήματα, συμμετέχοντας σε ηχογραφήσεις και συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων έχει ηχογραφήσει με τον Charles Lloyd για την Blue Note, με τον Jean Quihen Queyras για την Harmonia Mundi, με την Ελένη Καραΐνδρου για την ECM και με το συγκρότημα παλαιάς μουσικής L’Achéron για την Fuga Libera. Το 1999 βραβεύθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με το Κρατικό Βραβείο Νέων Καλλιτεχνών, Μελίνα Μερκούρη.
Το 2010 δημιούργησε το Σωκράτης Σινόπουλος Quartet. Το πρώτο άλμπουμ του κουαρτέτου εκδόθηκε το 2015 με παραγωγό τον Manfred Eicher από την ECM records με τίτλο Eight Winds και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές διεθνώς. Το 2018 εκδόθηκε το άλμπουμ του Under the Rose Tree – Tunes from the Greek musical traditions, από την εταιρεία Saphrane records, το οποίο επιλέχθηκε ανάμεσα στα καλύτερα  CD για το 2018 από την ένωση κριτικών μουσικής της Γερμανίας. Το 2019 ακολούθησε το δεύτερο άλμπουμ του κουαρτέτου, το Metamodal. Είναι    Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και διευθυντής του εργαστηρίου Ποιητικής του Τμήματος. Έχει συνθέσει μουσική για παραστάσεις θεάτρου και μουσικό θέατρο, όπως στο Θνητοί Θεοί, στην Αρχαία Ολυμπία, στα 13 Φεγγάρια στη Μονή Δαφνίου κ.ά. Ως καλλιτεχνικός διευθυντής παραστάσεων έχει αναλάβει πληθώρα παραγωγών. Μεταξύ άλλων, τα τρία φεστιβάλ νέων συγκροτημάτων παραδοσιακής μουσικής Της Τριανταφυλλιάς τα Φύλλα – οι Νέοι για τη Δόμνα Σαμίου (2017, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 2019 & 2021, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), την παράσταση Επέστρεφε- αφιέρωμα στον Κ. Καβάφη σε παραγωγή του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (Εθνικός κήπος, Αθήνα 2013), συναυλίες της Δόμνας Σαμίου σε όλα τα μεγάλα θέατρα της Ελλάδας την περίοδο 2003 – 2011 κ.ά.

Γιάννης Κυριμκυρίδης | πιάνο
Ο Γιάννης Κυριμκυρίδης γεννήθηκε στα Γιάννενα όπου και μεγάλωσε. Ξεκίνησε σπουδές στο κλασσικό πιάνο σε ηλικία τεσσάρων ετών. Παράλληλα με τη δραστηριότητά του ως μουσικός σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Rotterdam School of Management. Έχει συνεργαστεί με πλήθος καλλιτεχνών στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως οι Ara Dinkjian, Σωκράτης Σινόπουλος, Haig Yazdjian, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Διονύσης Σαββόπουλος κ.ά.

Δημήτρης Τσεκούρας| μπάσο
Ο Δημήτρης Τσεκούρας γεννήθηκε στην Αθήνα. Μεγάλωσε σε οικογενειακό περιβάλλον με έντονη μουσική δραστηριότητα, καθώς ο πατέρας του είναι πιανίστας-ενορχηστρωτής και η μητέρα του καθηγήτρια σύγχρονου χορού. Σε προσχολική ηλικία ξεκίνησε πιάνο και βιολί. Μεγαλώνοντας απέκτησε επαφή με τα ελληνικά παραδοσιακά όργανα και αργότερα, στην εφηβεία, ασχολήθηκε με κιθάρες και ντραμς, ανακαλύπτοντας τελικά την αγάπη του για το μπάσο. Έχοντας φτάσει το επίπεδο του κλασικού βιολιού στην Ανωτέρα τάξη, σε ηλικία 20 ετών αποφάσισε να αφήσει το βιολί και να ασχοληθεί αποκλειστικά με το κοντραμπάσο. Με καθηγητή τον Τάσο Κάζαγλη στο Ωδείο Αθηνών, πήρε δίπλωμα με Άριστα Παμψηφεί μέσα σε τέσσερα χρόνια. Παράλληλα με το ωδείο άρχισε να συμπράττει ως κοντραμπασίστας με σχήματα από τον χώρο της παραδοσιακής και της world μουσικής, συμμετέχοντας σε  πολυάριθμες συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε ηχογραφήσεις δίσκων και θεατρικές παραγωγές.

Δημήτρης Εμμανουήλ | τύμπανα
Ο Δημήτρης Εμμανουήλ γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου Παλλήνης όπου μαθήτευσε κοντά σε κορυφαίους μουσικούς στα ελληνικά και βαλκανικά κρουστά καθώς και στα Ethnic, Latin και Multi Percussion. Το 1997, σε ηλικία 17 ετών, συμμετείχε ως μαθητής στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Μουσικούς Αγώνες όπου και τιμήθηκε με ειδική διάκριση. Από την αποφοίτησή του και μετά ξεκινά την δραστηριότητά του, αρχικά στον χώρο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και αργότερα συνεργάζεται με κορυφαίους Έλληνες και ξένους μουσικούς καθώς και με μουσικά σύνολα τα οποία ερμηνεύουν μουσικές της ανατολικής Μεσογείου. Σημαντική είναι και η παρουσία του σε ηχογραφήσεις για το θέατρο και τον κινηματογράφο.


Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines
Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines
Επίσημοι Χορηγοί Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Karatarakis hotels & restaurants
Επίσημος χορηγός χερσαίων μεταφορών: Union Coach Services