Κυριακή 29 Μαΐου 2022, στις 20:00
Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»

Κύκλος | Ανερχόμενοι Νέοι Σολίστ

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου (ΣΟΝΚΔΗ) με χαρά και περηφάνια συνδιαλέγεται με νέους και πολλά υποσχόμενους σολίστες του τόπου μας. Μαζί παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα έργων από το μπαρόκ μέχρι τον Ρομαντισμό για σόλο όργανα και ορχήστρα.
Τη συναυλία διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.


Προπώληση εισιτηρίων

Η προπώληση των εισιτηρίων, αξίας 8, 5 και 5€ ξεκίνησε και το κοινό μπορεί να τα προμηθευτεί από:
● Το Βιβλιοπωλείο Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:00 - 15:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00 - 14:00 & 17:30 - 21:00, τηλ. 2813409247)
● Την ticketservices.gr, από εδώ.
● Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, πριν την έναρξη κάθε εκδήλωσης
Κατά την είσοδο και την παραμονή του κοινού στον χώρο, εφαρμόζονται τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία COVID-19.

Δωρεάν στάθμευση για τους θεατές στο πάρκινγκ του ΠΣΚΗ
Για τους θεατές των εκδηλώσεων, υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν στάθμευσης στο υπόγειο πάρκινγκ του ΠΣΚΗ, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.Πρόγραμμα

Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι | Andante Cantabile, για ορχήστρα εγχόρδων

Αντόνιο Βιβάλντι | Κοντσέρτο για 2 βιολοντσέλα και έγχορδα RV 531, σε Σολ Ελάσσονα
I. Allegro

Γιόζεφ Χάυδν | Κοντσέρτο για πιάνο και έγχορδα Hob. XVIII 11, σε Ρε Μείζονα
I. Vivace
II. Un poco adagio
III. Rondo all’ Ungherese

Γκαετάνο Ντονιτσέττι | Κοντσερτίνο για κλαρινέτο και έγχορδα σε Σι Ύφεση Μείζονα
Andante - Allegretto

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ | Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα KV 216, σε Σολ Μείζονα
I. Allegro
II. Adagio
III. Rondeau: Allegro

Συντελεστές

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου (ΣΟΝΚΔΗ)
Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης

Σολίστ:
Αγγελής Ζαϊμάκης | βιολοντσέλο
Βασιλική Γιατράκη | βιολοντσέλο
Γιάννης Μπουφίδης | πιάνο
Κώστας Σειραγάκης | κλαρινέτο
Γιάννης Μαγειρόπουλος | βιολί 

Μέλη ΣΟΝΚΔΗ

1α Βιολιά: Νικόλας Παπαδάκης, Άγγελος Παπαδάκης, Γκαμπριέλα Κούτσικου, Ίωνας Ζαϊμάκης, Κατερίνα Καλαϊτζάκη, Κάλη Παπαδάκη, Ντόμπρεβ Ιώαν, Δέσποινα Διαρμισάκη, Καλλιρόη Μελάκη, Αργυρή Γιασάκη

2α Βιολιά: Κυριακή Χατζάκη, Κατερίνα Σαλμάν, Μαρία Φωτεινή Πιτροπάκη, Εμμανουήλ Μάντζιος, Νεκταρία Λιακούλη, Υβόννη Τζόνσον-Σκουλά, Παναγιώτης Δεμέτζος, Κάλλια Λυδάκη, Χρήστος Μπουφίδης

Βιόλες: Κυριάκος Σηφάκης, Ορφέας Ζαϊμάκης, Στέλλα Παυλάκη

Βιολοντσέλα: Κώστας Σπυριδάκης, Σοφία Ευκλείδου, Ζαϊμάκης Αγγελής

Κοντραμπάσο: Λευτέρης Μπουτσόλης  

Όμποε: Μαρία Γιατράκη, Γεώργιος Πουλιανίτης

Κόρνα: Γιάννης Φωτόπουλος, Γιώτα Ευταξία 

Το Andante Cantabile για ορχήστρα εγχόρδων είναι μια μεταγραφή του 1888 από τον ίδιο τον Τσαϊκόφσκι (1840-1893), πάνω στο Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 11 σε Σι Ύφεση Μείζονα, που είχε γράψει το 1871. Στο σύντομο αυτό έργο περικλείεται όλη η τρυφερότητα και η μελαγχολική απλότητα του Ρώσου Ρομαντικού.

Σε ύφος πολύ πιο εσωτερικά μελαγχολικό και σοβαρό, παρά τον γοργό ρυθμό του, ακολουθεί το Allegro από το Κοντσέρτο για δύο βιολοντσέλα του Βιβάλντι (1678-1741), όπου ως ισότιμοι πρωταγωνιστές, οι δύο σολίστες μάς εισάγουν στο έργο με ένα διάλογο δεξιοτεχνικών μιμητικών περασμάτων. Κατά πάσα πιθανότητα, έτος σύνθεσής του είναι το 1720.
Το Κοντσέρτο για πιάνο του Χάυδν (1732-1809), που ακολουθεί, γράφτηκε στα χρόνια μεταξύ 1780 με 1783 και είναι το τελευταίο του συνθέτη γι’ αυτό το όργανο. Αποτελεί τυπικό δείγμα όχι μόνο του δικού του προσωπικού ύφους, αλλά και γενικότερα του ύφους γκαλάντ (ελαφρό, κομψό και εύληπτο) του 18ου αιώνα.
Παρόλο που είναι γνωστός για τις σχεδόν 70 όπερές του, ο Ντονιτσέττι (1797-1848) έγραψε συνολικά πάνω από 600 έργα, μεταξύ των οποίων και κοντσέρτα για διάφορα όργανα. Όλα, μεταξύ αυτών και στο Κοντσερτίνο για κλαρινέτο, διακρίνονται για τις εξαιρετικές μελωδικές γραμμές του σολιστικού οργάνου, ομοίως εκφραστικές με εκείνες των τραγουδιστών στις όπερές του.
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με το τρίτο από τα πέντε Κοντσέρτα για βιολί, σύνθεση του 1775, του Μότσαρτ (1756-1791). Τριμερές, με το πρώτο μέρος σε μορφή σονάτας ως προς τη δομή του και ελαφρύ και χαριτωμένο ως προς το ύφος του, όπως ταιριάζει στον δεκαεννιάχρονο συνθέτη. 

Βιογραφικά συντελεστών

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου (ΣΟΝΚΔΗ)
Η ΣΟΝΚΔΗ ιδρύθηκε το 2015 με επικεφαλής τον διεθνούς φήμης μαέστρο Μίλτο Λογιάδη, εξάρχοντα τον καταξιωμένο βιολονίστα Δημήτρη Χανδράκη και εκπαιδευτές, επίσης αναγνωρισμένους καθηγητές-σολίστες: τους Βαγγέλη Σκούρα (χάλκινα πνευστά), Σπύρο Λάμπουρα (κλασικά κρουστά), Κώστα Τζέκο (κλαρινέτο), Βασίλη Πριόβολο (φαγκότο), Κώστα Σακαρέλη (όμποε), Σοφία Ευκλείδου (βιολοντσέλο), Γιάννη Πετράκη (βιολί), Γιάννη Πολυχρονάκη (κοντραμπάσο) και Ανδρέα Κολπονδίνο (τρομπόνι). Όλοι έχουν υπηρετήσει στις Ορχήστρες των Χρωμάτων, Κρατική Αθηνών, της ΕΡΤ, Κρατική Θεσσαλονίκης κ.α.
Η Ορχήστρα έδωσε την πρώτη της συναυλία στις 8 Μαΐου 2016 με μεγάλη επιτυχία, ερμηνεύοντας έργα των Μουσόργκσκι, Γκριγκ, Φορέ, Μότσαρτ, Γκλουκ, Ρίλκε, Ράτερ και Χατζιδάκι σε ενορχηστρώσεις Γιώργου Κυριακάκη. Συμμετείχε σε πολύ σημαντικές επετείους, όπως το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 60 χρόνια από το κλείσιμο του Λεπροκομείου στη Σπιναλόγκα, το Φεστιβάλ Τέχνης και Λόγου, το Φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας… Αγγλία» σε συνεργασία με το Μουσείο Καζαντζάκη στο πλαίσιο εορτασμού για τα 60 χρόνια από τον θάνατο του λογοτέχνη κ.α. Στοχεύει τόσο στην εκπαίδευση και σύμπραξη νέων σπουδαστών μουσικής της Κρήτης με συνομηλίκους τους και με διαφορετικής ηλικίας, βαθμίδας και εμπειρίας μουσικούς, όσο και στην απόδοση μουσικών έργων στην αρτιότερη, τεχνικά και ερμηνευτικά, δυνατή μορφή τους. Αποτελείται από ταλαντούχους και άρτια εκπαιδευμένους νέους και υπόσχεται πολλά για το μέλλον.

Πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ    Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη

Διοικούσα Επιτροπή ΣΟΝΚΔΗ
Πρόεδρος  Γιώργος Τσαγκαράκης
Αντιπρόεδρος  Μίλτος Λογιάδης
Γραμματέας Δημήτρης Χανδράκης
Ταμείας  Ευάγγελος Σκούρας
Μέλος  Γιώργος Δεμερτζής
Μέλος  Γιάννης Πετράκης
Μέλος  Πατρίτσια Αρένας

Καλλιτεχνικός Διευθυντής  Μίλτος Λογιάδης

Διδασκαλία Ορχήστρας - Αναπληρωτής Καλλιτεχνικού Διευθυντή Δημήτρης Χανδράκης
Υπεύθυνος Εγχόρδων Γιάννης Πετράκης
Υπεύθυνοι Οικογένειας Ξυλίνων Κώστας Τζέκος και Κώστας Σακαρέλης
Υπεύθυνος Οικογένειας Χαλκίνων  Βαγγέλης Σκούρας
Υπεύθυνος Κρουστών  Σπύρος Λάμπουρας

Μίλτος Λογιάδης | διευθυντής ορχήστρας


Γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Σπούδασε θεωρητικά και πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και Χαλανδρίου, αποσπώντας το πρώτο βραβείο και αριστείο εξαιρετικής επίδοσης. Με υποτροφία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, συνέχισε τις σπουδές του στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου με καθηγητές τους Φριτς Σιέρι, Μαξ Φρέι, Χέρμαν Μίχαελ. Αποφοίτησε με διπλώματα διεύθυνσης χορωδίας και ορχήστρας και δίπλωμα Meisterklasse, επιτυγχάνοντας τον υψηλότερο βαθμό που είχε δοθεί ποτέ από την Ακαδημία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διορίστηκε επίκουρος καθηγητής στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση της Χορωδίας των Μαδριγαλιστών. Εργάστηκε ως μόνιμος μαέστρος στην όπερα της Ουλμ.
Το 1992 επέστρεψε στην Ελλάδα, ύστερα από πρόσκληση του Μάνου Χατζιδάκι, για να συνεργαστεί με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, έχοντας στο ενεργητικό του πολλές συναυλίες και παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η δισκογραφία του συμπεριλαμβάνει έργα των Σκαλκώτα, Ξενάκη, Χρήστου, Πετρίδη, Κωνσταντινίδη, Πιατσόλα, Xατζιδάκι, Θεοδωράκη, Κουρουπού και άλλων ελλήνων και ξένων συνθετών. Εκτός από ελληνικές ορχήστρες, έχει διευθύνει τις Ορχήστρες της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας, Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, Ορχήστρα της Όπερας του Αμβούργου, Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης κ.ά. Το 2015 ανέλαβε την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου. Έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και είναι καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στον τομέα Διεύθυνσης Ορχήστρας.

Αγγελής Ζαϊμάκης | βιολοντσελίστας


Γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 2006. Ξεκίνησε μαθήματα τσέλου σε ηλικία 7 ετών με τον διακεκριμένο τσελίστα Άλαν Μπλακ στην Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Το 2019 συμμετείχε σε καλοκαιρινό σεμινάριο και συναυλίες του Μαρκ ο’ Κόουνερ στη Βόρεια Καρολίνα και στο θερινό σχολείο της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων της Σάρλοτ. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα με τους Άνια Λέχνερ, Άγγελο Λιακάκη και Ross Daily. Έχει δώσει συναυλίες με το Zaimakis family quintet σε Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία. Είναι μέλος της ΣΟΝΚΔΗ από την ίδρυσή της και μαθητής του Ωδείου Δήμου Ηρακλείου στην τάξη της Σοφίας Ευκλείδου.

Βασιλική Γιατράκη | βιολοντσελίστα


Γεννήθηκε το 2004 στο Ηράκλειο. Είναι μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου, όπου διδάσκεται βιολοντσέλο με τον Κώστα Σπυριδάκη και στο Ωδείο Δήμου Ηρακλείου, με τη διακεκριμένη μουσικό Σοφία Ευκλείδου. Σε ηλικία 9 ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και μπουζουκιού. Επιπλέον έχει λάβει μαθήματά κρουστών, κλασικής κιθάρας και σαξοφώνου. Από το 2018 είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης, με διευθυντή τον Μίλτο Λογιάδη.

Γιάννης Μπουφίδης | πιανίστας


Γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 2007. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 5 ετών με τη διακεκριμένη πιανίστα και παιδαγωγό Πατρίτσια Αρένας. Σπουδάζει στη τρίτη Ανωτέρα Τάξη στο Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια πιάνου με τις διεθνούς φήμης πιανίστες Αλεξία Μουζά και Εκατερίνα Λεμπέντεβα, καθηγήτρια στο Βασιλικό Κολέγιο Μουσικής του Λονδίνου. Έλαβε μέρος στο διεθνές σεμινάριο Musical Odyssey 2017 και το 2018 στο σεμινάριο πιάνου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ Καλαμάτας Music Days. Συμμετείχε, κατόπιν πρόσκλησης του Ωδείου Δήμου Ηρακλείου, στη συναυλία-παρουσίαση με θέμα Βαδίζοντας στα Μονοπάτια του J. S. Bach. Έχει παρουσιάσει ως σολίστ, με ορχήστρα δωματίου, το Κοντσέρτο για πιάνο σε Ρε Μείζονα του Χάυδν. Μετά από πρόσκληση του Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου, παρουσίασε τη σουίτα του Ντεμπυσσί, Παιδική Γωνιά. Το 2019, συμπράττοντας με τη Ροδάνθη Δασκαλάκη και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης, παρουσίασε το Καρναβάλι των Ζώων του Σαιν-Σανς. Συμμετείχε ως σολίστ στη συναυλία Little Stars in Concert στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε σύμπραξη με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου ερμήνευσε το 3ο μέρος του δεύτερου Κοντσέρτου για πιάνο του Μπετόβεν. Το 2020 κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία έως 25 ετών στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Πιάνου Αλίκη Βατικιώτη και το 2022 συνεργάστηκε με την ορχήστρα του Βενιζελείου Ωδείου, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη, στο Κοντσέρτο για πιάνο KV 414 του Μότσαρτ.

Κώστας Σειραγάκης | κλαρινετίστας


Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 2000. Ξεκίνησε κλαρινέτο στην Δημοτική  Φιλαρμονική Ρεθύμνου με τον Βαγγέλη Παπαδάκη όπου έως και σήμερα είναι πρώτο κλαρινέτο στην μπάντα και στην ορχήστρα της με πλήθος συναυλιών σε όλη την Ελλάδα. Κορυφαία στιγμή η συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Συνεχίζει στην τάξη διπλώματος με τον διακεκριμένο κλαρινετίστα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Κώστα Τζέκο στο Ωδείο Δήμου Ηρακλείου. Σπούδασε θεωρητικά στο Ωδείο Μονόχορδο, όπου έλαβε Πτυχίο Αρμονίας και από το 2019 σπουδάζει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τους κλαρινετίστες Στάθη Kιοσόγλου, Σπύρο Τζέκο, Σπύρο Μουρίκη, Ρόναλντ βαν Σπέντονκ, Νίκο Γκίνο και Χάραλντ Χέντριξ. Είναι πρώτο κλαρινέτο της Φιλαρμονικής Εταιρίας Μάντζαρος, της Ορχήστρας του Ιόνιου Πανεπιστημίου και της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης, όπου είναι μέλος από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της. Έχει παίξει με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και το 2017 στο Ηρώδειο με την ευρωπαϊκή ορχήστρα EL SISTEMA. Το 2021 έπαιξε στην λαική όπερα του Δημήτρη Μαραμή –ο Καπετάν Μιχάλης- σε πρώτη εκτέλεση.

Γιάννης Μαγειρόπουλος | βιολονίστας 


Γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 2005. Ξεκίνησε μαθήματα βιολιού το 2014 με τον Ηρακλή Θανάση, σε συνεπίβλεψη από τα τέλη του 2016 με τον Ευάγγελο Παπαδημήτρη, βιολονίστα της ΚΟΘ και στη συνέχεια, από το 2020, με τον διαπρεπή έλληνα βιολονίστα Γιώργο Δεμερτζή. Το 2019 έλαβε πτυχίο Αρμονίας και το 2021 δίπλωμα βιολιού. Ως μαθητής του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου μετείχε στο μουσικό σχήμα Kretaburg. Από τον Φεβρουάριο του 2020 εντάσσεται στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου. Κατόπιν επιλογής, τον Αύγουστο του 2019 γίνεται μέλος της Concertgebouworkest YOUNG, συμμετέχοντας σε θερινό σχολείο στο Έντε της Ολλανδίας, υπό την αιγίδα της Concertgebouworkest του Άμστερνταμ, συμμετέχοντας σε συναυλίες στο Άμστερνταμ, στο Έντε και στις Βρυξέλλες, υπό τη διεύθυνση του Πάμπλο Ηράς Κασάδο και με τη συμμετοχή του διεθνούς φήμης βιολονίστα Τζούλιαν Ράχλιν. Τον Δεκέμβριο του 2021 συμμετείχε με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών σε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον Μπετόβεν, που παρουσιάστηκε στο Ηράκλειο υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη. Από τον Νοέμβριο του 2019, είναι μέλος του Νέου Κρητικού Κουαρτέτου, ενός νεανικού κουαρτέτου εγχόρδων που δημιούργησε ο Γιώργος Δεμερτζής. Το Κουαρτέτο έχει εμφανιστεί στα Χανιά και στο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου "Up to eight" που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με πολύ σημαντικούς έλληνες μουσικούς, όπως οι Δεμερτζής, Βαρβαρέσος, Παπάνας, Παπανικολάου και άλλοι.

Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines
Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines
Επίσημοι Χορηγοί Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Karatarakis hotels & restaurants
Επίσημος Χορηγός Οδικών Μεταφορών: Union Coach Services
Επίσημος Χορηγός Εκπαίδευσης: ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ3 | ΕΡΤ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ | ΕΡΤ ΧΑΝΙΩΝ