Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024
21:00

Κύκλος | Μουσική δωματίου

Αίθουσα Συναυλιών

Ένας από τους δυνατότερους συνδυασμούς οργάνων σε όλες τις μουσικές περιόδους, το φλάουτο και το πιάνο, συμπράττουν σε ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα ρεπερτορίου, εστιάζοντας σε έργα του 20ου και του 21ου αιώνα. Με επιλογές από το 1901 έως το σήμερα και σε μία σπάνια εμφάνιση που αξιοποιεί όλα τα μέλη της οικογένειας του φλάουτου (φλάουτο, άλτο φλάουτο, μπάσο φλάουτο, και πίκολο).
Ο Μάνος Παναγιωτάκης στα φλάουτα και η Έλενα Περισυνάκη στο πιάνο επιχειρούν μία πρωτότυπη μύηση στο σύγχρονο ρεπερτόριο σκιαγραφώντας μία πορεία από την τονική γραφή των αρχών του 20ου αιώνα, έως τις καινοτομίες της σύγχρονης συνθετικής γραφής, που διευρύνουν τα ηχοχρώματα και τις δυνατότητες κάθε οργάνου με τη χρήση εκτεταμένων τεχνικών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα του διεθνούς ρεπερτορίου καθώς και Ελλήνων συνθετών, κάποια από τα οποία παρουσιάζονται σε πρώτη εκτέλεση.

Συντελεστές:

Μάνος Παναγιωτάκης, φλάουτο
Έλενα Περισυνάκη, πιάνο

Πρόγραμμα 

Πολ Γιαρντανί | Σονατίνα, για φλάουτο και πιάνο (1953)
Ντέιβιντ Μπένετ Τόμας | Elegy for Tu Fu, για μπάσο φλάουτο (2007)
Χένρι Κάουελ | Tides of Manaunaun, για πιάνο (1922)
Μάνος Παναγιωτάκης | Chant of the Keledones, για άλτο φλάουτο (2020)
Μιχαήλ Τραυλός | Trilogy*, για άλτο φλάουτο και πιάνο (2018)
Μάνος Παναγιωτάκης | Cretan dance*, για πιάνο (2023)
Λουτσιάνο Μπέριο | Sequenza I, για φλάουτο (1958)
Ερνστ Μπλοχ | Suite modale, για φλάουτο και πιάνο (1958)
Μάνος Παναγιωτάκης | They’re alone too*, ντουέτο για φλάουτα και πιάνο (2024)
Δημήτρης Δραγατάκης | Νοσταλγία, για πιάνο (1940)
Μάνος Παναγιωτάκης | Monody of Icarus, για φλάουτο και πιάνο (2021)
Λουί Γκαν | Andante et Scherzo, για φλάουτο και πιάνο (1901)

* Α’ εκτέλεση


Βιογραφικά συντελεστών:

Μάνος Παναγιωτάκης | φλαουτίστας

Ο Μάνος Παναγιωτάκης είναι συνθέτης και μουσικολόγος, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 2006-2011 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη σύνθεση στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ της Μεγάλης Βρετανίας με υποτροφία του ΙΚΥ. Κατέχει δίπλωμα φλάουτου, πτυχία Ανώτερων Θεωρητικών και Σύνθεσης, με δάσκαλο τoν Θόδωρο Αντωνίου. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα διεύθυνσης χορωδίας και ορχήστρας με τους Α. Τσελίκα, Θ. Αντωνίου, Τζ. Στρίνγκερ, Π. Σεργίου και Μ. Οικονόμου. Το 2015-2016 ανήκε στο διδακτικό προσωπικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών και μεταξύ 2016 και 2018 στο Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΑΤΕΙ Κρήτης. Έργα του έχουν παρουσιαστεί από μουσικά σύνολα και ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως σε Βοστόνη, Σικάγο, Βαλτιμόρη, Νέα Υόρκη, Βιέννη, Μόναχο, Χαϊδελβέργη, Βενετία, Μάντσεστερ, Γιορκ, Άμστερνταμ, Βίλνιους, Κύπρος, κ.α. Το 2014 εκπροσώπησε την Ελλάδα και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών στο φεστιβάλ World Music Days του ISCM στη Βιέννη, με το έργο του Ηχοσύμπλοκον για συμφωνική ορχήστρα με την Συμφωνική Ορχήστρα Webern, υπό τη διεύθυνση του Σιμεόν Πιρόνκοφ, ενώ το έργο του Illustration του 2005 παρουσιάστηκε από την ορχήστρα Alea III στη Βοστόνη υπό τη διεύθυνση του Γκίντερ Σίλερ. Εργα του έχουν ηχογραφηθεί από τη Sarton Records, το ΕΚΠΑ και τη Phasma Music, λαμβάνοντας διεθνή δισκογραφικά βραβεία, όπως τα Global Music Awards, Academia Music Awards, Clouzine International Music Awards, καθώς και σε διαγωνισμούς σύνθεσης όπως οι InterArtia και Διεθνής Διαγωνισμός Βόλου. Έργα του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις BERBEN που εδρεύει στην Ανκόνα και από τις εκδόσεις UNIVERSAL στη Βιέννη. Ως μουσικολόγος, παρουσιάζει εργασίες και έρευνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως στην Ακαδημία Σιμπέλιους, στο Κολέγιο Τρίνιτι, τη Λιθουανική Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου, το Πανεπιστήμιου του Γιορκ, το Σερβικό Πανεπιστήμιο Τεχνών, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου κ.α. με ανάλογες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά. Το τρέχον διάστημα, συνεργάζεται με τη Συμφωνική της Ουκρανίας και τη Phasma Records για την ηχογράφηση και παρουσίαση του συμφωνικού του έργου Αστυάναξ, το Φεβρουάριο του 2024. Εργάζεται στην Α’/βάθμια εκπαίδευση και διδάσκει φλάουτο και Ανώτερα Θεωρητικά στο Ωδείο των χρωμάτων, ενώ διευθύνει το φωνητικό σύνολο Apollo Voice Ensemble (AVE) του Μουσικού Συλλόγου «Απόλλων». 

Έλενα Περισυνάκη | πιανίστα

Η Έλενα Περισυνάκη είναι πιανίστα, μουσικοπαιδαγωγός και ερευνήτρια. Αριστούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης, πραγματοποίησε ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη Μουσική Παιδαγωγική  στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ της Μεγάλης Βρετανίας, όπου έλαβε θέση Associate Lecturer στο Τμήμα Μουσικής. Είναι κάτοχος διπλώματος πιάνου  με βαθμό Άριστα παμψηφεί και Α’ Βραβείο στη μνήμη του συνθέτη Θόδωρου Αντωνίου και Ανώτερων Θεωρητικών, Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την παιδαγωγική του πιάνου, την εκ πρώτης όψεως ανάγνωση (prima vista), τις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (Δυσλεξία) και τη μουσική στις νεαρές ηλικίες. Εργασίες της έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια σε Αγγλία, Φινλανδία, Λιθουανία, κ.α. με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει συγγράψει από κοινού την εκπαιδευτική σειρά για τη μουσική θεωρία Μαθαίνω Μουσική με το συνθέτη Μάνο Παναγιωτάκη, ενώ είναι υπό έκδοση η εκπαιδευτική σειρά της για την prima vista στο πιάνο. Ως πιανίστα, έχει συνεργαστεί με μουσικά σύνολα στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία και έχει πραγματοποιήσει πρώτες εκτελέσεις έργων σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο Ηράκλειο, εργάζεται στην Α/βάθμια εκπαίδευση, διδάσκει πιάνο και θεωρητικά στο Ωδείο των χρωμάτων και συνοδεύει στο πιάνο το φωνητικό σύνολο Apollo Voice Ensemble (AVE) του Μουσικού Συλλόγου «Απόλλων».

Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines
Επίσημος Χορηγός Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Economou Hotels | Καραταράκης Hotel & Restaurants | Ελληνικά Ξενοδοχεία Καψή ΑΕ
Επίσημος Χορηγός Οδικών Μεταφορών: Union Coach Services
Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines
Επίσημος Χορηγός  Πιστοποιήσεων: TUV AUSTRIA
Επίσημος Χορηγός Εκπαίδευσης: ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Χορηγός: Όμιλος Εταιρειών ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε.
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ 3 | ΕΡΤ Ηράκλειο | ΕΡΤ Χανιά