Σάββατο 26 Νοεμβρίου
21:00

Κύκλος | Έλληνες Δημιουργοί

Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»

Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης για τον πρόσφατα εκλιπόντα συνθέτη παγκόσμιας εμβέλειας, Βαγγέλη Παπαθανασίου, με ένα μουσικό αφιέρωμα που φέρει την υπογραφή του Ζωρζ Κατρίς.

Ως πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, δημιούργησε κορυφαία πρωτοποριακά έργα, που τιμήθηκαν όσο ζούσε και οι συνθέσεις του θα εξακολουθήσουν να καθηλώνουν και να εμπνέουν τις επόμενες γενιές ακροατών και καλλιτεχνών. Χαρακτηριστικό του έργου του, αποτελούν οι εξαιρετικά διαφορετικές πηγές έμπνευσης, από κινηματογραφικές ταινίες ως διαστημικές αποστολές της ΝΑΣΑ και από κορυφαία αθλητικά γεγονότα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2002, ως ντοκιμαντέρ για τον ωκεανογράφο Ζακ-Υβ Κουστό, τις εξεγέρσεις στο Παρίσι του 1968 και την άγρια φύση, κι ακόμα το τηλεοπτικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ, για το οποίο έχει γράψει ο ίδιος το μουσικό σήμα. 

Μέσα από το αφιέρωμα αυτό, ο Ζωρζ Κατρίς, διακεκριμένος συνθέτης συμφωνικής μουσικής με ειδίκευση στη σύνθεση μουσικής για τον κινηματογράφο και το θέατρο, μας μεταφέρει στον ηλεκτρονικό, κινηματογραφικό και ορχηστρικό μουσικό κόσμο του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Με ένα σύνολο από ηλεκτρονικά μέσα και συνθεσάιζερ, θα παρουσιάσει έργα από πασίγνωστες ταινίες όπως τα Chariots of Fire, Conquest of Paradise, Blade Runner, Alexander, Bounty.

Ερμηνεία: Ζωρζ Κατρίς 


Βιογραφικό:

Ο Zorzes Katris διαγράφει μία αξιόλογη πορεία στον χώρο της συμφωνικής, ηλεκτρονικής και κινηματογραφικής μουσικής. Διακρίνεται τα τελευταία χρόνια στον χώρο των μουσικών και οπτικοακουστικών θεαμάτων μέσα από συνεργασίες με τους σημαντικότερους διεθνείς μουσικούς οργανισμούς, ορχήστρες, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές ανα τον κόσμο. Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ερφούρτης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Μεικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Συμφωνική Ορχήστρα του Καϊρου, Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων Συμφωνική Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης κ.α. έχουν εμπιστευθεί την συνθετική “ταυτότητα” του Zorzes Katris με ιδιαίτερη επιτυχία.
Υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση στο Ζάππειο Μέγαρο με την Συμφωνική Ορχήστρα και Μεικτή Χορωδία των μουσικών συνόλων του Δήμου Αθηναίων, το Συμφωνικό και Χορωδιακό του έργο “Ραψωδία Το Στολίδι”.
Το 2021 συμπληρώθηκαν τα 30 Χρόνια λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και υπογράφει την επίσημη μουσική επένδυση της επετειακής ταινίας μικρού μήκους “30 Χρόνια Μέγαρο”. Το 2022 με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ερφούρτης παρουσιάζει σε παγκόσμια Α’ εκτέλεση στα πλαίσια του Hollywood-Helden Stand 2022 την κινηματογραφική σουίτα “Beyond The Odyssey” για το επίσημο αφιέρωμα στην κινηματογραφική μουσική του Hollywood. Έχει διακρίθεί διεθνώς ανάμεσα από 330 συνθέτες, με δύο διεθνή βραβεία και μία τιμητική διάκριση, στην τελική φάση των 10 καλύτερων συνθετών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έργα του και μουσική για τον κινηματογράφο έχουν παρουσιαστεί σε Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία. Σήμερα, υπογράφει την μουσική επένδυση σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους όπως και σε τηλεοπτικά σποτ της κρατικής και δημόσιας τηλεόρασης.
https://zorzes-katris.com

Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines
Επίσημος Χορηγός Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Economou Hotels | Karatarakis Hotels & Restaurants
Επίσημος Χορηγός Οδικών Μεταφορών: Union Coach Services
Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines
Επίσημος Χορηγός  Πιστοποιήσεων: TUV AUSTRIA
Επίσημος Χορηγός Εκπαίδευσης: ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ 3 | ΕΡΤ Ηράκλειο | ΕΡΤ Χανιά | Όμιλος ΚΡΗΤΗ tv