Κυριακή 28 Μαΐου
21:00

Κύκλος | Μουσική Δωματίου

Αίθουσα Συναυλιών

Τρεις νέοι, καταξιωμένοι μουσικοί με καταγωγή από την Κρήτη, ο Δημήτρης Μιμίδης, ο Γιάννης Πετράκης και ο Κωστής Σπυριδάκης, μοιράζονται την αγάπη τους για το έργο του Γάλλου συνθέτη Σεζάρ Φρανκ με το κοινό του Ηρακλείου, σε μια συναυλία – αφιέρωμα που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την γέννησή του, τον περασμένο Δεκέμβριο και αποτελείται από δύο μνημειώδη έργα του. Το Τρίο για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο σε Φα δίεση ελάσσονα και τη Σονάτα για βιολί και πιάνο σε Λα μείζονα. 

Συντελεστές

Δημήτρης Μιμίδης | πιάνο
Γιάννης Πετράκης | βιολί
Κωστής Σπυριδάκης | βιολοντσέλο 

Πρόγραμμα:

Τρίο για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο σε Φα δίεση ελάσσονα,  έργο Αρ. 1 Νο. 1 (1841)
I. Andante con moto
II. Allegro molto
III. Allegro maestoso   

Σονάτα για βιολί και πιάνο σε Λα μείζονα, έργο Αρ. 42 (1886)
I. Allegretto ben moderato
II. Allegro
III. Ben moderato: Recitative-Fantasia
IV. Allegretto poco mosso 

Ο βελγικής καταγωγής Γάλλος συνθέτης, οργανίστας, πιανίστας και μουσικοπαιδαγωγός Σεζάρ Φρανκ (1822-1890) είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γαλλικής Ρομαντικής μουσικής. Το έργο του συνολικά χαρακτηρίζεται από ζεστή και γλυκιά μελωδικότητα, συνδυασμένη με έναν ισχυρό αρμονικό πλούτο και τον κατατάσσει μεταξύ των σημαντικότερων συνθετών του 19ου αιώνα.
Το Τρίο για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο σε Φα δίεση ελάσσονα είναι η πρώτη σύνθεση του Φρανκ, που ξεκίνησε να γράφεται όταν εκείνος ακόμα σπούδαζε στο Κονσερβατόριο του Παρισιού. Ολοκληρώθηκε το 1841. Αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο, σχετικά αργό μέρος, διακρίνεται βήμα - βήμα το χτίσιμο μιας στιβαρής μουσικής φόρμας που τελικά παρασύρει τον ακροατή σε μια συναισθηματική έκρηξη. Το δεύτερο μέρος είναι ένα εύθυμο σκέρτσο, δυναμικό, αλλά και ανάλαφρο. Στο θριαμβευτικό τρίτο μέρος, ο Φρανκ μέσα από ισχυρές συγχορδίες, πλατιές, δραματικές μελωδίες και διαρκείς αυξομειώσεις της έντασης κατορθώνει να χρησιμοποιήσει τα τρία όργανα με τρόπο που δίνει σχεδόν ορχηστρικό αποτέλεσμα, αποκαλύπτοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν συνολικά το συνθετικό ύφος του.
Η εξαιρετικής τεχνικής δυσκολίας, ιδίως για τον πιανίστα, Σονάτα για βιολί και πιάνο σε Λα μείζονα, γράφηκε τέσσερα μόλις χρόνια πριν από τον θάνατο του Φρανκ και θεωρείται μία από τις καλύτερες σονάτες για τα δύο αυτά όργανα στην ιστορία της μουσικής. Πρόκειται για έργο που συνέβαλε στην καταξίωση του Φρανκ ως παγκοσμίως μεγάλου συνθέτη, χάρις την κλασσική αρμονική του γλώσσα, τις λεπτές, σχεδόν θρησκευτικής έκστασης μελωδίες και την υπερβατική δεξιοτεχνία, χαρακτηριστική του κινήματος του Ρομαντισμού. Με θεματικό υλικό που επιστρέφει στα τέσσερα μέρη της, η Σονάτα διατηρεί την ενότητά της, περνώντας όμως μέσα από ποικιλία συναισθηματικών εναλλαγών. Τη μελοδραματική αγωνία του πρώτου μέρους διαδέχεται ένας ταραγμένος διάλογος μεταξύ των δύο μουσικών θεμάτων του δεύτερου. Αντίθετα, το τρίτο μέρος αποτελεί έναν νοσταλγικό διαλογισμό σε ελεύθερη φόρμα που οδηγεί στο ροντό του τέταρτου μέρους, όπου κάθε ένταση εκτονώνεται. Η κυκλική φόρμα του έργου κλείνει με την επιστροφή στο θέμα του πρώτου μέρους, δίνοντας στο έργο φυσικότητα και αφήνοντας τον ακροατή στον απόηχο της ευτυχίας.  

Βιογραφικά

Δημήτρης Μιμίδης
Ο Δημήτρης Μιμιδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και εκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα στο Ρεθυμνο.
Ειναι απόφοιτος της μουσικής Ακαδημίας Ferenc Liszt της Βουδαπέστης στην οποία αποφοίτησε με πτυχίο και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο πιανο και μουσική δωματιου με υποτροφία της ουγγρικής κυβέρνησης.
Στη δεκαπενταετή περίπου παραμονή του στην Βουδαπέστη σπούδασε με σπουδαίους Ούγγρους πιανίστες όπως οι Ferenc Rados,Andras Kemenes,Csalog Gabor και Marta Gulyas.
Ο πιανίστας Δημήτρης Μιμιδης διατηρεί ενεργή καλλιτεχνική δραστηριότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό ως σολίστ ενώ τα τελευταία χρόνια  παράλληλα διατηρεί τον τίτλου του καλλιτεχνικού διευθυντή στο κέντρο βυζαντινής τέχνης Ρεθυμνου και διδάσκει ως καθηγητής πιανου και μουσικής Δωματιου.

Γιάννης Πετράκης
Ο Γιάννης Πετράκης κατάγεται από την Κρήτη και άρχισε μαθήματα βιολιού στην Γερμανία σε ηλικία έξι ετών. Το 1997, σε ηλικία 13 ετών, κέρδισε το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό μουσικής του Υπουργείου Παιδείας. Μετά από μαθητεία στους δασκάλους Γκόνι Νταλίπι, Δημήτρη Σειρά, Μανώλη Σουβατζή και Γιάννη Λάμπο, σε ηλικία 18 ετών απέκτησε δίπλωμα βιολιού από το δημοτικό ωδείο Ρεθύμνου. Σπούδασε  στην ανωτάτη μουσική Ακαδημία της Κολωνίας στον καλλιτεχνικό και παιδαγωγικό τομέα στην τάξη της Αριάδνης Δασκαλάκη και του Michael Vaiman με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του Ιδρύματος Ωνάση. Συνέχισε  με μεταπτυχιακές σπουδές στην ορχηστρική εκτέλεση στο πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ.
Το 2013 ίδρυσε το κουαρτέτο εγχόρδων „Evenos String Quartet“ το οποίο απέσπασε το 2015 το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό „Paper de Musica“ στη Βαρκελώνη και με το οποίο περιοδεύει σε όλη την Ευρώπη με εμφανίσεις στην Γερμανική Ραδιοφωνία και σε διεθνή φεστιβάλ μουσικής συμπράττοντας με διακεκριμένους μουσικούς της κλασσικής και παγκόσμιας μουσικής σκηνής όπως Claudio Bochorquez, Ewa Kupiec, Σωκράτη Σινόπουλο κ.α.. Το 2015 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές μουσικής δωματίου με το κουαρτέτο Evenos και συνέχισε με τις ανώτατες μουσικές σπουδές „Konzertexamen“ στην τάξη του διακεκριμένου βιολιστή Andreas Reiner στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Essen.
Συμμετέχει ως τακτικό μέλος, κονσερτίνο και ως σολίστ σε σύνολα και ορχήστρες όπως την ορχήστρα δωματίου Folkwang Kammerorchester Essen, Συμφωνική ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Δυτικής Γερμανίας (WDR Sinfonie Orchester), Συμφωνική ορχήστρα του Ντόρτμουντ, Orchester der KlangVerwaltung,  Mahler Chamber Orchester, Les Essences ensemble κ.α., με τις οποίες περιοδεύει σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.
Στον παιδαγωγικό τομέα ο Γιάννης Πετράκης έχει να επιδείξει αξιόλογη δραστηριότητα. Με το κουαρτέτο Evenos οργάνωσε διεθνή σεμινάρια στα οποία και συμμετείχε ως καθηγητής, εχει λάβει μέρος σε κοινωνικά μουσικοπαιδαγωγικά προγράμματα σε Ευρώπη και Αφρική και υπήρξε εκπαιδευτής εγχόρδων της Βαλκανικής ορχήστρας νέων. Από το 2018 είναι καθηγητής βιολιού στο ωδείο του Δήμου Ηρακλείου και εκπαιδευτής των εγχόρδων συμφωνικής ορχήστρας νέων Κρήτης του δήμου Ηρακλείου. Το 2023 επιλέχθηκε ως μόνιμο μέλος της κρατικής ορχήστρας Αθηνών στα πρώτα βιολιά.

Κωνσταντίνος Σπυριδάκης
Ο Κωνσταντίνος Σπυριδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1993. Ξεκίνησε μαθήματα βιολοντσέλου σε ηλικία 16 ετών με τον S.L.Hansen. Το 2011 γίνεται δεκτός στο τμήμα μουσικής του UOM για να σπουδάσει βιολοντσέλο με καθηγητή τον Δ. Πάτρα από όπου αποφοίτησε το 2017. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του κέρδισε πολλούς διαγωνισμούς μουσικής δωματίου εντός του πανεπιστημίου.
Από το 2017 είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης, Δήμου Ηρακλείου με Μαέστρο τον διακεκριμένο στον χώρο Μίλτο Λογιάδη.
Έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια μουσικής δωματίου με το Evenos Quartet , Ε.Ωριο, Γ. Δεμερτζής κ.ά. Σπούδασε βιολοντσέλο με τον Δ. Πέκα Μ. Κασσάρα και με τον Α. Λιακάκη από το 2020.
Σήμερα εργάζεται ως δάσκαλος στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου και στο Ωδείο Δήμου Ηρακλείου ενώ συμμετέχει σε πολλά μουσικά project και είναι μέλος του New Cretan Quartet.

Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines
Επίσημος Χορηγός Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Economou Hotels | Karatarakis Hotels & Restaurants
Επίσημος Χορηγός Οδικών Μεταφορών: Union Coach Services
Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines
Επίσημος Χορηγός  Πιστοποιήσεων: TUV AUSTRIA
Επίσημος Χορηγός Εκπαίδευσης: ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ 3 | ΕΡΤ Ηράκλειο | ΕΡΤ Χανιά