Σάββατο 8 Οκτωβρίου
Ώρα 21:00

Κύκλος | Θέατρο

Αίθουσα Συναυλιών

Συμπληρώνοντας σχεδόν 45 χρόνια στο θεατρικό σανίδι, η σημαντική ηθοποιός Μελίνα Μποτέλλη ερμηνεύει στην Αίθουσα Συναυλιών του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου τον θεατρικό μονόλογο με τίτλο Δύο γυμνά άσπρα χέρια, που συνέθεσε και σκηνοθέτησε η ίδια.

Πρόκειται για ένα μονολογικό έργο που η Μελίνα Μποτέλλη έγραψε τον Ιούνιο 2018, γιορτάζοντας τα 40 χρόνια της στο θέατρο και μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας ύμνος στην τέχνη της μουσικής και στη μητρότητα, που μας κατευθύνει στον κόσμο των καλλιτεχνών της κλασικής μουσικής και στο πανανθρώπινο θέμα γυναίκα-μητέρα. Πρώτη φορά το έργο είδε τα φώτα της σκηνής στην τιμητική βραδιά που διοργάνωσε ο Δήμος Δράμας και η Ένωση Κυριών Δράμας, τιμώντας την προσωπική επέτειο της δημιουργού. 

Ο μονόλογος της Μελίνας Μποτέλλη περιέχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία: ανακαλεί στη μνήμη της τους αγωνιστές αλλά και φιλότεχνους γονείς της και τον θεμελιωτή της κυπριακής λογοτεχνίας παππού της, Μέλη Νικολαΐδη, την ένταξή της στο μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, από την εφηβεία της, την περίοδο 1971-1980, που γνωρίζει τον κόσμο της όπερας. Τα Δύο γυμνά άσπρα χέρια είναι το απαύγασμα της πλούσιας 44χρονης πορεία της στο θέατρο, την τηλεόραση και το τραγούδι, καθώς και της εξειδίκευσής της σε μουσικο-θεατρικές παραστάσεις, που η ίδια συνέστησε εισάγοντας το προσωπικό της στυλ από το 1991 και εξής, και με τις οποίες περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα. Έτσι ο μονόλογός της μας ανοίγει έναν κόσμο και την ανθρώπινη πλευρά των καλλιτεχνών της μουσικής. 

Ο μονόλογος της Μελίνας Μποτέλλη είναι αφιερωμένος στους δασκάλους της όλων των τεχνών∙ κυρίως όμως στους ηθοποιούς-δασκάλους, θεμέλιο του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης, που έφεραν με τις ξεχωριστές φωνές τους στα σπίτια των Ελλήνων το μεγάλο διεθνές θεατρικό ρεπερτόριο, μέσω του ραδιοφώνου του ΕΙΡ και Ελληνικής Ραδιοφωνίας, πριν από την εισβολή της τηλεόρασης και της εικόνας. Ενός ραδιοφώνου που έκανε τη φαντασία των ακροατών να ταξιδεύει και να δημιουργεί εικόνες.

Κείμενο - Σκηνοθεσία - Φωτισμοί - Ερμηνεία: Μελίνα Μποτέλλη


Βιογραφικό Μελίνας Μποτέλλη

Η Μελίνα Μποτέλλη γεννήθηκε στα Εξάρχεια. Ο πατέρας της Τριαντάφυλλος, Έλληνας της Ρουμανίας με καταγωγή από τη Μυτιλήνη, ήρθε στην Ελλάδα στις 29 Οκτωβρίου 1940 και πολέμησε στο ελληνοαλβανικό μέτωπο. Η μητέρα της, Φοίβη Νικολαΐδου, γεννήθηκε στη Λεμεσό και ήρθε στην Αθήνα με την οικογένειά της στις αρχές της δεκαετίας του ’20. Και οι δύο ήταν φανατικοί φιλότεχνοι. Ο κύπριος παππούς της, Μελής Νικολαΐδης, ανταποκριτής κυπριακών εφημερίδων στην Αθήνα, θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της Κυπριακής λογοτεχνίας, βραβευμένος δύο φορές από το ελληνικό κράτος με πρώτο Κρατικό βραβείο λογοτεχνίας και βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Ήταν σύμβουλος πολιτισμού του Εθνάρχη της Κύπρου Μακαρίου, ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και Πρόεδρος στις Μαραθώνιες Πορείες Ειρήνης, που διοργανώνονταν μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. 

Η Μελίνα Μποτέλλη από τα παιδικά της χρόνια μαζί με τον αδελφό της, Εμμανουήλ, ακολουθούσαν τους γονείς τους σε θεατρικές παραστάσεις, λογοτεχνικές βραδιές και εικαστικές εκθέσεις. Λόγω οικονομικών προβλημάτων, άρχισε να εργάζεται από τα πρώτα εφηβικά της χρόνια και επαγγελματικά από τα 14 της στο μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έχασε πρόωρα τον πατέρα της και έτσι δεν μπόρεσε να φύγει για σπουδές στη Γαλλία, όπου, λόγω του ταλέντου της, της είχε δοθεί υποτροφία. Αποφοίτησε το 1974 από το Τοσίτσείο - Αρσάκειο Λύκειο με άριστα, και εισήχθη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών Επιστημών. 

Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, με καθηγητές τους Μαίρη Αρώνη, Στέλιο Βόκοβιτς, Ελένη Χατζηαργύρη, Νίκο Τζόγια, Έλλη Νικολαΐδη, Στρατή Καρρά, Αλέξη Διαμαντόπουλο, Τάσο Λιγνάδη, Μαρία Χορς, Έλεν Τσουκαλά, Σπύρο Παγιατάκη, Στέφανο Βασιλειάδη. Αποφοίτησε με άριστά το 1978. Εργάστηκε στο Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, το Αμφι-Θέατρο κ.α. Συνυπήρξε σε παραστάσεις με σημαντικούς σκηνοθέτες, όπως οι Κάρολος Κουν, Ζυλ Ντασέν, Γιώργος Λαζάνης, Μίμης Κουγιουμτζής, Σπύρος Ευαγγελάτος, Γιώργος Θεοδοσιάδης, Διαγόρας Χρονόπουλος, Λευτέρης Βογιατζής, Δημήτρης Έξαρχος, Βασίλης Νικολαΐδης, Κώστας Καζάκος, Λεωνίδας Τριβιζάς, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Σταμάτης Φασουλής, Γιάννης Μαργαρίτης, Σωτήρης Χατζάκης, John Sharpe, Jane Howell κ.ά. Έπαιξε δίπλα σε πρωταγωνιστές όλων των θεατρικών γενεών. Ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους, δραματικούς και κωμικούς, σε εντελώς διαφορετικά είδη θεάτρου, από αρχαία τραγωδία ως το μιούζικαλ, από κλασικό θέατρο, όπως Σαίξπηρ και Ίψεν, μέχρι επιθεώρηση του Μποστ. Έγινε ευρύτατα γνωστή στην Ελλάδα, με την επιτυχία των τηλεοπτικών σειρών, στις οποίες πρωταγωνίστησε, όπως Απών της Μιρέλλας Παπαοικονόμου, Ψίθυροι Καρδιάς του Μανούσου Μανουσάκη, Ακροβατώντας του Στράτου Μακρίδη, σε σκηνοθεσία του ίδιου και του Μάριου Ρετσίλα, Της αγάπης μαχαιριά και Χωρίς όρια του Στράτου Μαρκίδη. 

Σπούδασε κλασικό και σύγχρονο χορό, με καθηγητές τους Λεωνίδα Ντεπιάν, Λεωνίδα Ερενίδη, Γιάννη Μέτση, Θάλεια Ανωμερίτου, Ολυμπία Γελοδάρη, Terry Sleigny, Τίμο Παππά, Ντιάνα Θεοδωρίδου, Ελίζα Πάλλη. Υπήρξε επαγγελματίας χορεύτρια από τα 14 της χρόνια στο μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Κλασικού Μπαλέτου του Λεό Ντε Πιαν και στο Πειραματικό Μπαλέτο του Γιάννη Μέτση. Είναι διπλωματούχος καθηγήτρια χορού από το 1975. Δίδαξε σε σχολές Μπαλέτου και στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης (1980-1990), όπου και επιμελήθηκε χορογραφίες παραστάσεων, όπως Ειρήνη και Οδυσσέα γύρισε σπίτι. 

Έχει διδαχθεί τραγούδι από τους Κική Μορφονιού, Έλλη Νικολαΐδη, Φραγκίσκο Βουτσίνο και θεωρητικά στο Athenaeum. Έχει λάβει μέρος σε συναυλίες, ρεσιτάλ τραγουδιού και σε δεκάδες ραδιοφωνικές εκπομπές. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς συνθέτες, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Βαγγέλης Παπαθανασίου, Ελένη Καραΐνδρου, Θάνος Μικρούτσικος, Νότης Μαυρουδής, Ηλίας Ανδριόπουλος, Γιώργος Χατζηνάσιος, Χρήστος Λεοντής, Βασίλης Τενίδης, Χρήστος Νικολόπουλος, Μάριος Τόκας, Νίκος Κυπουργός, Σταμάτης Κραουνάκης, Χριστόδουλος Χάλαρης. Έχει συνεργαστεί με τους μαέστρους ∆ιαμαντή ∆ιαμαντόπουλο, Άλκη Μπαλτά, Συμεών Κόγκαν, Γιώργο Παγιάτη, με το Quintetto Tangarto και με συνθέτες της νεότερης γενιάς. Επίσης συνεργάζεται με βυζαντινές χορωδίες της Μακεδονίας και με τη νεανική χορωδία της Ι. Μ. Καλαμαριάς σε αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή και στην Σοφία Βέμπο.

Ήταν η πρώτη που δημιούργησε μουσικο-θεατρικές παραστάσεις (συγγραφή, επιλογή κειμένων και τραγουδιών) και ένα πολύ προσωπικό στυλ ερμηνείας: Η γυναίκα και το πιάνο, σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή, με τον μαέστρο ∆ιαμαντή ∆ιαμαντόπουλο στο πιάνο (θέατρο Κολεγίου Αθηνών, Οκτώβριος 1991), Στων κεριών το φως, με τον κιθαρίστα Μιχάλη Σουρβίνο (1999), που παίχτηκε στην αίθουσα συναυλιών «Atheaneum – Μαρία Κάλλας», στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», σε Δήμους της Αττικής, σε 80 πόλεις της Ελλάδας και σε πόλεις της Κύπρου με πάνω από 200 παραστάσεις και ξαναπαρουσιάζεται από το 2015, Ο άνθρωπός μου, από το 2001 με τον κιθαρίστα Μιχάλη Σουρβίνο, τον πιανίστα και τενόρο Γιάννη Φίνα, τον βαρύτονο Κωστή Ρασιδάκι, που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα και την Κύπρο (διαμόρφωση της ίδιας παράστασης είναι Η Κυρία και οι Πιανίστες με τους δίδυμους πιανίστες Γιάννη και Τάκη Φίνα και Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι, αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι, με τον πιανίστα Γιάννη Φίνα από το 2005 και την πιανίστα Γιάννα Λύκοβα από το 2010 σε δεκάδες παραστάσεις), Στίχοι και μουσικές εξαίσιες, αφιέρωμα στον Κ. Π. Καβάφη με τον Γιάννη Φίνα στο πιάνο, από το 2003, Ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός, αφιέρωμα στο Σταύρο Ξαρχάκο με τους Γρηγόρη και Πέτρο Παπαεμμανουήλ, τη Γιάννα Λύκοβα στο πιάνο και τον Άγγελο Φιλίππου στο τσέλο από το 2010, Φωνή Ελληνίδας, αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο με την πιανίστα Γιάννα Λύκοβα, από το 2013, ενώ σε όλες τις παραστάσεις είχε και την πλήρη σκηνοθετική και φωτιστική επιμέλεια. Ο θεατρικός μονόλογος Δύο γυμνά άσπρα χέρια, σε συγγραφή, σκηνοθεσία, και φωτισμούς της ίδιας παίζεται από το 2018 μέχρι σήμερα σε όλη την Ελλάδα. 

Κυκλοφορούν δύο προσωπικά της CD: Η αγάπη κάστρα καταλεί από τη Sony, και «Στων κεριών το φως» από τη Music Box International, αλλά έχει και συμμετοχές, όπως στους δις πλατινένιους Ψίθυρους καρδιάς της Warner. Συμμετείχε σε δύο CD για την ενίσχυση του Σπιτιού του Ηθοποιού. Είναι η βασική αφηγήτρια στο παιδικό CD Ίκαρος Ποντίκαρος της Εύας Ιεροπούλου. Διακρίνεται σαν αναγνώστρια ευαγγελικών, θεολογικών κειμένων, ποίησης και πεζογραφίας.

Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Βραβεύθηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Κύριο Ιουστίνο, με τον «Χρυσό Σταυρό του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου» για την προσφορά της. 

Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή θετικών επιστημών Μαργαρίτη Τζίμα και έχουν τρία παιδιά. 

Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines
Επίσημος Χορηγός Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Economou Hotels | Karatarakis Hotels & Restaurants
Επίσημος Χορηγός Οδικών Μεταφορών: Union Coach Services
Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines
Επίσημος Χορηγός  Πιστοποιήσεων: TUV AUSTRIA
Επίσημος Χορηγός Εκπαίδευσης: ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ 3 | ΕΡΤ Ηράκλειο | ΕΡΤ Χανιά