Σάββατο 10 & Κυριακή 11 Ιουνίου
21:00

Κύκλος | Διάσημα Έργα

Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»

Ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου του 20ού αιώνα, η Καντάτα Carmina Burana του Γερμανού συνθέτη και μουσικοπαιδαγωγού Καρλ Ορφ, θα παρουσιαστεί σε δύο μόνο συναυλίες στη σκηνή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, με τη σύμπραξη της Φιλαρμόνια Ορχήστρας Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη, και χορωδιακών συνόλων.
Πρόκειται για τη μελοποίηση μεσαιωνικών ποιημάτων στα μεσαιωνικά γερμανικά και τα λατινικά. Παρόλο που το έργο αρχικά συνδέθηκε με τον ναζισμό, καθώς γράφτηκε το 1937 και η ηγεσία του ναζιστικού κόμματος της Γερμανίας καπηλεύτηκε την επιτυχία του, η Καντάτα σταδιακά έγινε τμήμα του διεθνούς κλασικού ρεπερτορίου. Τα πολυπληθή κρουστά όργανα, οι απλές μελωδίες, το στοιχείο της επανάληψης και η απλοϊκή αρμονική γλώσσα επηρεασμένη από τη μουσική της Αναγέννησης καθιστούν το έργο δημοφιλές μέχρι και σήμερα. 

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

Συντελεστές:

Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης
Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

Σολίστ
Μάγια Μουργικνέλι, σοπράνο
Αντώνης Κορωναίος, τενόρος
Φεντερίκο Λόνγκι, βαρύτονος

Φωνητικό Σύνολο Φωνωδία
Παιδικό και Εφηβικό Τμήμα του Φωνητικού Συνόλου Φωνωδία
Χορωδιακή Ομάδα Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου 

Διεύθυνση χορωδίας: Ιωάννης Ιδομενέως

Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου
Διεύθυνση Χορωδίας: Γιάννης Πρωτόπαπας

Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών (ΑΧΝΑ)
Διεύθυνση Χορωδίας: Νίκος Μαλιάρας

Νεανική Χορωδία Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου
Διεύθυνση Χορωδίας: Λένα Χατζηγεωργίου
Πιάνο: Νίκος Κοκκίνης

Βιογραφικά

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών
Πρόεδρος: Νίκος Μαλιάρας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Βύρων Φιδετζής, Αρχιμουσικός

Α΄ Βιολιά: Γιαρεσλάβ Τόκαρεφ (εξάρχων), Μιγκέν Σελμάνι (κορυφαία), Σβετλάνα Σεβέλεβα, Σωκράτης Σταθουλόπουλος, Κλεόδωρος Αγόρας, Θεολόγος Κουβάτης, Στέργιος Μπαλαμώτης, Σεργκί Σαντιούκ, Λευτέρης Παπανικολάου, Αιμιλία Γιαννοπούλου

Β΄ Βιολιά: Κωνσταντίνος Λούστας (κορυφαίος), Φανή Τρωιάνου, Μανώλης Ζαραφωνίτης, Θεόδωρος Λούστας, Μαριάνθη Καραγιάννη, Μαρίνα Γιαννοπούλου, Φαίδων Βρυνιώτης, Πλάτων Μπουργιώτης

Βιόλες: Αντώνης Μανιάς (κορυφαίος), Χάρης Γκίτζιος, Κώστας Γούζιος, Αριόνα Μουτσάι, Αυγούστα Σεστάνι, Φίλιππος Κετεντζιάν

Βιολοντσέλα: Ρενάτο Ρίπο (κορυφαίος), Βαγγέλης Νίνα, Λευκή Κολοβού, Γιάννης Νίνα, Αλέξανδρος Τσέφα

Κοντραμπάσα: Θοδωρής Λυγνός (κορυφαίος), Άγγελος Κουλούρης, Χρυσάνθη Παγγέλα

Φλάουτα: Δώρα Ιορδανίδου (κορυφαία), Ελευθερία Πολογεώργη, Κωνσταντίνα Βλάσση

Όμποε: Σπύρος Κοντός (κορυφαίος), Κρινιώ Τρούλλου, Ζωή Βαφειάδη

Κλαρινέτα: Μίνα Τσάμου (κορυφαία), Κώστας Καραμπίνας, Ηλίας Παπαδόπουλος

Φαγκότα: Βασίλης Πριόβολος (κορυφαίος), Ανδρέας Σπυρόπουλος, Δημήτρης Κουφαλάκος

Κόρνα: Αλέξης Μάρκου (κορυφαίος), Κώστας Πατρίκιος, Νίκος Ανυφαντής, Νίκος Καλαμβρέζος

Τρομπέτες: Διονύσης Αγαλιανός (κορυφαίος), Γεράσιμος Ιωαννίδης, Αλέξανδρος Γραμμένος 

Τρομπόνια - Τούμπα: Δημήτρης Πέτσας (κορυφαίος), Στέλιος Μίχας-Εγγλέζος, Γιώργος Αναπλιώτης, Κώστας Ασλανίδης

Τύμπανα-Κρουστά: Γιώργος Ζερδαλής (κορυφαίος), Παναγιώτα Ντίνου, Άρτεμις Νταλιαπέ, Σοφία Γαβαλά, Αθηνά Κανταρά, Χρυσόστομος Σακελλαρόπουλος 

Πιάνο-Τσελέστα: Δημήτρης Βεζύρογλου, Τζωρτζίνα Μερεντίτη 

Οργάνωση Παραγωγής, Δημόσιες Σχέσεις, Κοινωνικά Δίκτυα: Τζωρτζίνα Μερεντίτη

Φροντιστής ορχήστρας, Εκτέλεση Παραγωγής: Βαγγέλης Σαγρής

Μέλη της Ακαδημαϊκής Χορωδίας Νέων Αθηνών (ΑΧΝΑ)

Σοπράνο: Χαρά Πουλακάκη

Άλτο: Μύρα Μαριολοπούλου, Κωνσταντίνα Βαβατσιούλα, Μαριάννα Ακρίδα

Τενόρο: Θοδωρής Παλτόγλου, Μπάμπης Καρράς, Δημήτρης Διαμαντάκος, Ιωάννα Φουρμούζη, Ιάσων Κομπογέωργας

Μπάσο: Νίκος Χιωτίδης, Κώστας Σαρρής, Αχιλλέας Μπερής, Παναγιώτης Διαμαντόπουλος, Αιμίλιος Σπηλιόπουλος

Νεανική Χορωδία Π.Ε Ηρακλείου

Soprani: Γιάννου Ειρήνη, Ζερβού Μαρία Γεωργία, Ιωακειμίδη Μαρία, Καραπουλάκη Ειρηάννα, Μοτσάκου Αλεξάνδρα, Πετσαλάκη Ελεάννα, Στιβακτάκη Μαρία, Τσαντάκη Δάφνη, Τσερκέζης Αλέξανδρος, Φουντουλάκη Ιωάννα

Soprani  IΙ: Αναστασάκη Δήμητρα, Αρνοπούλου Χριστίνα, Δασκαλάκη Εμμανουέλα, Κανακάκη Μαρία, Κυπραίου Κατερίνα, Μπουμάκη Ελπίδα, Νεράντζη Ιφιγένια, Ορφανού Καλλιόπη, Παραδάκη Ιωάννα, Σκανδαλάκη Ειρήνη, Σταύρου Μάγια, Χειρακάκη Ελένη

Alti: Βαρδαβά Ειρήνη, Γερασιμάκη Μαριέτα, Δινιακου Μαρίνα, Ιεραπετριτάκη Ελεάννα, Καλογιαννάκη Ειρήνη, Μαρκετάκης Μάνος, Πόππα Νάντια, Στιβακτάκη Κωνσταντίνα, Φανουράκη Ειρήνη, Χαροκοπάκη Πηνελόπη

Bassi: Κανακάκης Μιχαήλ

Φωνωδία

Το φωνητικό σύνολο Φωνωδία, ιδρύθηκε το 2019.
Για έξι χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος της υπήρξε μέρος της χορωδίας του δήμου Ηρακλείου, με την οποία:
 Έχει συνεργαστεί με ορχηστρικά σύνολα και μαέστρους όπως: Αλεξάνδρος Μυράτ, Μίλτος Λογιάδης, Νίκος Πλατύραχος, Νίκος Κυπουργός.Το 2015 και το 2019, της απονεμήθηκαν 4 αργυρά μετάλλια στα διεθνή  διαγωνιστικά χορωδιακά φεστιβάλ της Interkultur που πραγματοποιήθηκαν στην Καλαμάτα και στην Perugia. Τον Ιούλιο του 2017, επιλέγει από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ως η εργαστηριακή χορωδία στο Σεμινάριο Διεύθυνσης Χορωδίας με διδάσκουσα την διεθνούς φήμης Διευθύντρια Χορωδιών: Doreen Rao. Τον Μάιο του 2018 συμμετείχε στο  16ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ «Young Voices 2018» που διεξήχθη στη Ρωσία, στο Nizhny Novgorod, αποσπώντας το 2ο βραβείο της διοργάνωσης. Το 2021, συμμετέχοντας μέσω διαδικτύου, της απενεμήθη το 1o βραβείο (Grand Prix) στον διαδικτυακό διεθνή διαγωνισμό IMMC της Ρωσίας και το Αργυρό μετάλλιο στον διεθνή χορωδιακό διαγωνισμό της Ιαπωνίας Tokyo International Choir Competition.

Ιωάννης Ιδομενέως

Ο Ιωάννης Ιδομενέως γεννήθηκε στο Ηράκλειο. Είναι κάτοχος των πτυχίων: Αρμονίας, Αντίστιξης, Ενοργάνωσης (τάξη Νικηφόρου Νευράκη), Φούγκας (τάξη Γιάννη Αυγερινού), και διπλωματούχος στη Διεύθυνση Χορωδίας (τάξη Μιχάλη Πατσέα) και στο Κλασικό Τραγούδι με τους καθηγητές Φραγκίσκο Βουτσίνο και Κώστα Πασχάλη. Μελέτησε πιάνο με την Φραγκίσκη Καζακοπούλου.
Από το 1999 έως το 2007 έζησε στο Παρίσι όπου συνέχισε τις σπουδές : Διεύθυνση Xορωδίας στο Conservatoire National de Boulogne – Billancourt (στην τάξη της Marianne Guengard) και Κλασικό Τραγούδι με τον Jean Louis Dumoulin στο Conservatoire National de Pantin, απ’ όπου απέκτησε το δίπλωμά του το 2002. Το 2003 - 2004 τελειοποίησε τις γνώσεις του επί της διδασκαλίας του τραγουδιού στο ARΙAM Ile de France.
Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια Τραγουδιού με τους: Laura Sarti, Denise Dupleix, Ίρμα Κολάση, Jeff Cohen, Noël Lee, François Le Roux (Ακαδημία Fr.Poulenc), Gabriel Garrido (Ακαδημία Ambronay), και Helmuth Rilling (Ακαδημία J. S. Bach) και Διεύθυνσης Χορωδίας με τον Αντώνη Κοντογεωργίου. Ειδικεύεται σε έργα από την Αναγέννηση έως το Μπαρόκ, σε έργα του 20ου και 21ου αιώνα και σε έργα Ελλήνων συνθετών και έχει τραγουδήσει σε πολλές παραστάσεις στην Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Φινλανδία, Τσεχία, Αυστρία, Ισπανία, Γερμανία.
Έχει συνεργαστεί με τα σύνολα: Accentus, Musicatreize, Ensemble Intercontemporain, Concerto Köln, Arsys κ.α. Από το 1993 ως και το 1999 υπήρξε μέλος της χορωδίας της Ε.Ρ.Τ. Συνεργάστηκε με τον Νίκο Μαμαγκάκη και τραγουδά στους δίσκους του: «Heimat», «Άγιος Ερωτόκριτος» του Π. Πρεβελάκη, «Ερωφίλη» του Χορτάτση, «Όπερα Σκιών» και στο μελόδραμα «Ερωτόκριτος» του Β.Κορνάρου. Έχει συνεργαστεί με τον Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζοντας 4 ρεσιτάλ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τα έργα: «Λυρικά», «Λυρικώτερα», «Λυρικώτατα», «Λιποτάκτες», «Μικρές Κυκλάδες», & «Διόνυσος». Το 2002 ερμήνευσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Μπέπο από την Όπερα «Μόμο» του Άλκη Μπαλτά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Το 2004, το 2007 και το 2008, τραγούδησε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις επετειακές συναυλίες για τον Μάνο Χατζιδάκι και ερμηνεύοντας το έργο «Νυκτωδία» του Μπάμπη Κανα για βαρύτονο και ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. 
Στις 3 Μαΐου 2008 τραγούδησε, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου της Γενεύης, το έργο του C.Monteverdi «Vespro della Beata Virgine» υπό τη διεύθυνση του Gabriel Garrido. Το Μάιο του 2009, ερμήνευσε το ρόλο του Αμύντα, στην Όπερα «Ολυμπιάδα» του Antonio Caldara, που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Μάρκελου Χρυσικόπουλου.
Το 2012 - 2014 ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Παιδικής και της Μικτής Χορωδίας Αρχανών Αστερουσίων. Την ίδια περίοδο, διετέλεσε καλλιτεχνικός συντονιστής της Θερινής Μουσικής Ακαδημίας Αρχανών.
Διδάσκει στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης "Νότος". Διηύθυνε την Παιδική & Νεανική Χορωδία του δήμου Ηρακλείου από το 2013 - 2019. Διευθύνει τη Φωνητικό σύνολο ΦΩΝΩΔΙΑ και διδάσκει τη φωνητική τέχνη.

Λένα Χατζηγεωργίου

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Απέκτησε δίπλωμα Μονωδίας  με καθηγήτρια τη Γιολάντα ντι Τάσσο. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά (Αρμονία, Αντίστιξη με καθηγητή τον Κ. Ευαγγελάτο και Φούγκα με τον Γ. Κιαγιαδάκη).
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα και σεμινάρια Διεύθυνσης Χορωδίας και Ορχήστρας με τους Μίλτο Λογιάδη  Μιχάλη Οικονόμου, Αντώνη Κοντογεωργίου, Φαίδρα Γιαννέλου και Μιχάλη Πατσέα και απέκτησε δίπλωμα στη Διεύθυνση Χορωδίας με υπεύθυνο καθηγητή τον μαέστρο Μιχάλη Οικονόμου. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής με τον Σέργιο Βαφειάδη  και Αντώνη Διαμαντή. Από το 2004 διευθύνει την χορωδία Ιωνία Αηδών και από το 2010 τη Μικτή  ,Παιδική και Νεανική Χορωδία της Π.Ε Ηρακλείου. Διατέλεσε έκτακτο μέλος της χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συμμετέχοντας στην όπερα  «Λομβαρδοί στην πρώτη σταυροφορία» του G.Verdi στο Requiem του Faure και Μυθωδία του Β. Παπαθανασίου.
Έχει συνεργαστεί με την ορχήστρα της ΝΟΠΕΗ, την Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης στο έργο Canto General (υπο την διεύθυνση του μαέστρου Λουκά Καρυτινού), την ορχήστρα Νέων του Δήμου Ηρακλείου υπό την διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη και Φαίδρας Γιαννέλου ,με τον Χρήστο Λεοντή στη «Καντάτα Ελευθερίας» και  την Ορχήστρα Φιλαρμόνια στα έργα Άξιον Εστί του Μ. Θεοδωράκη, με τον μαέστρο Μύρωνα Μιχαηλίδη και στο            « Requiem» του W.A Mozart  υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ραφαήλ  Πυλαρινού.
Έχει διευθύνει χορωδιακά  έργα που γράφτηκαν  από την εποχή της  Αναγέννησης έως και σύγχρονα.
Το 2018 διεύθυνε τη λειτουργία  Gloria  του A. Vivaldi.
Εκτός από τις συναυλίες που έχει δώσει ως μαέστρος έχει εμφανιστεί και σε πολλές συναυλίες ως σολίστ ( Missa Brevis και Requiem του W.A. Mozart, Gloria του A. Vivaldi, Μessiah του Ηandel ,στην όπερα «Μήδεια» στον ομώνυμο ρόλο, του Π. Φουρναράκη , στην οπερέτα « Ο Βαφτιστικός» του Θ. Σακελλαρίδη, στο ρόλο της Βιβίκας , σε αποσπάσματα από Μusicals και Ελληνικές Οπερέτες καθώς και σε συναυλίες  έντεχνης μουσικής και μουσικοθεατρικές παραστάσεις (Η δολοφονία του Μαρά και Σκιές στην Ψυχή τους). Από το 2022 μετά από ανάθεση του ΠΣΚΗ, διεύθυνε την πρώτη επαγγελματική χορωδία Κρήτης, διδάσκοντας τη λειτουργία « Requiem» του W.A Mozart και τα χορωδιακά μέρη  της Όπερας  «Οθέλλος» του G. Verdi  και «Κάρμεν» του G. Bizet. Συμμετέχει στο ΧΣΗ  και  ως χορωδός ,στην όπερα «Ιδομενέας Βασιλιάς της Κρήτης» του W.A Mozart , στην Οπερέτα «Ο Βαφτιστικός» του Θ. Σακελλαρίδη και στην όπερα Ελευθέριος Βενιζέλος του Δ. Μαραμή.
Από το 2001 διδάσκει  μονωδία και σύγχρονο τραγούδι στο Έντεχνο Ωδείο Ηρακλείου και είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου.

Παιδική και Νεανική Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου

Η Παιδική και Νεανική Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, ιδρύθηκε το 2007 από τον Νομαρχιακό Οργανισμό Πολιτισμού και Επιμόρφωσης Ηρακλείου (Ν.Ο.Π.Ε.Η ),με καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Παναγιώτη Φουρναράκη. Στόχος της η εκπαίδευση ,η καλλιέργεια και η προβολή της χορωδιακής μουσικής στο Ηράκλειο και εν γένει στην Κρήτη. Μετά την υλοποίηση του σχεδίου «Καλλικράτης» η χορωδία λειτουργεί με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης - Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.
Έχει πραγματοποιήσει πλήθος συναυλιών σε όλη την Κρήτη, με έργα μεγάλων Ελλήνων και ξένων δημιουργών, συμμετέχοντας σε όλες της μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης μας και του νησιού μας. Έχει συμπράξει με την συμφωνική ορχήστρα της Νομαρχίας Ηρακλείου καθώς και με τον Στέφανο Κορκολή σε έργα του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Το 2013 δημιουργήθηκε ξεχωριστό τμήμα για παιδιά ηλικίας 6 εως 12 χρονών (παιδική χορωδία)  και τμήμα Νεανικής χορωδίας για μεγαλύτερα παιδιά. Το 2017 συνεργάστηκε με την Ορχήστρα Νέων του Δήμου Ηρακλείου υπό την διεύθυνση της Φαίδρας Γιαννέλου, και το 2019 και 2022  με τον Μαέστρο Μίλτο Λογιάδη. Συμμετείχε στη λειτουργιά Gloria σε ρε μείζονα του A.Vivaldi, καθώς και στο Λαϊκό Ορατόριο «Άξιον Εστί» του Μ. Θεοδωράκη υπό την διεύθυνση του Μαέστρου Μύρωνα Μιχαηλίδη και την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών.
Επίσης συμμετέχει σε σεμινάρια Διεύθυνσης Χορωδίας με τον Μαέστρο Μιχάλη Οικονόμου. Από τον Οκτώβριο του 2010 την καλλιτεχνική διεύθυνση της χορωδίας έχει η Λένα Χατζηγεωργίου. Στο πιάνο συνοδεύει ο Νίκος Κοκκίνης.


Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines
Επίσημος Χορηγός Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Economou Hotels | Karatarakis Hotels & Restaurants
Επίσημος Χορηγός Οδικών Μεταφορών: Union Coach Services
Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines
Επίσημος Χορηγός  Πιστοποιήσεων: TUV AUSTRIA
Επίσημος Χορηγός Εκπαίδευσης: ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ 3 | ΕΡΤ Ηράκλειο | ΕΡΤ Χανιά | Όμιλος CRETA | Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ