Σάββατο 14 Ιανουαρίου
21:00

Κύκλος | Έλληνες Δημιουργοί

Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»

Το Ταξίδι με Ανάποδο Πεντάλ είναι μια όπερα για πιάνο του συνθέτη Ιωσήφ Βαλέτ σε ποιητική ιδέα και κείμενο της Έλενας Κυρίτση, με τη σκηνοθεσία του Μανώλη Σειραγάκη (θεατρική ομάδα Αντίβαρο) και τη σύμπραξη έξι πιανιστών από την Κρήτη.
Οι μουσικοί ερμηνεύουν την ιστορία που αφηγείται η εσωτερική τους φωνή, πραγματοποιώντας ένα ταξίδι με στόχο τη διαφυγή από την πνευματική νύχτα του σημερινού κόσμου∙ ένα ταξίδι αντισυμβατικό, καθ’ όλα υπερβατικό, με όχημα το πιάνο και επιβάτη το κοινό. Για τους δημιουργούς, η κεντρική ιδέα του «ταξιδιού» είναι η απεικόνιση διαφορετικών πτυχών από τη ζωή των πιανιστών, δημιουργώντας έξι ενότητες – μία για κάθε σολίστ, με θέματα – πτυχές της μουσικής ερμηνείας, όπως η μελέτη, ο ρυθμός, το τρακ, η νοσταλγία και η μοναξιά… Η Έλενα Κυρίτση συνέδεσε κάθε πτυχή με κάποιο έργο του Ιωσήφ Βαλέτ. Κάποια από τα έργα γράφτηκαν πρόσφατα, ειδικά για τις ανάγκες της παράστασης.

Συντελεστές:

Ιωσήφ Βαλέτ | συνθέτης
Έλενα Κυρίτση | ποίηση - λιμπρέτο
Κωνσταντίνα Βιδαλάκη | πιάνο
Δημήτρης Καρύδης | πιάνο
Δημήτρης Μιμίδης | πιάνο
Αλεξία Μουζά | πιάνο
Ελένη Παπασπύρου | πιάνο
Νίκος Περάκης | πιάνο
Μανώλης Σειραγάκης | σκηνοθέτης
Κάλλη Καραδάκη | σκηνογράφος
Θέμης Μαρτέκας | υπεύθυνος φωτισμών

Βιογραφικά:

Ιωσήφ Βαλέτ | συνθέτης
Έλληνας συνθέτης, πιανίστας και μουσικολόγος. Μελέτησε σύνθεση με τον Θόδωρο Αντωνίου και πήρε δίπλωμα πιάνου με την Φιφή Μάτου. Παρακολούθησε masterclasses με τους Φιλιππίνα Φιλίπποβα και Λόις Φίλιπς. Τα έργα του περιλαμβάνουν μουσική για ορχήστρα, κοντσέρτα για πιάνο, όπερες και μουσικό θέατρο, μουσική δωματίου, μουσική για τον κινηματογράφο, ηλεκτρονική μουσική, και τον βραβευμένο κύκλο τραγουδιών «Γραφόμενα». Έχουν παιχτεί από τις ορχήστρες Κ.Ο.Α., Συμφωνική της ΕΡΤ, Συμφωνική Δήμου Αθηναίων, Alea III, Orpheus Solists, τα σύνολα Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, Dissonart, Melos Brass, L'Anima, Αίολος, και από διακεκριμένους σολίστ. Έχουν παρουσιαστεί στις Ελληνικές Μουσικές Γιορτές και σε πολλά φεστιβάλ και διαγωνισμούς στη Ρώμη, τη Βοστώνη, το Σένγκεν, τις Βρυξέλλες, το Ντάρμσταντ, το Γκρατς, το Τορόντο, και έχουν ηχογραφηθεί στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και την ελληνική τηλεόραση. Έργα του που παρουσιάστηκαν έπειτα από αναθέσεις του ΟΜΜΑ και της ΕΛΣ, απέσπασαν το 1ο βραβείο στους διαγωνισμούς σύνθεσης Γ. Α. Παπαϊωάννου, Συνθέρμεια, και Παις όπερα. Διακρίθηκε στους διεθνείς διαγωνισμούς ALEA III και Queen Elisabeth. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και επιστημονικός συνεργάτης του ΙΕΠ. Τα έργα και τα θεωρητικά του συγγράμματα εκδίδονται από την Panas Music και την Bookstars, η δισκογραφία του από τις εταιρίες Irida Classical, Subways Music και Phasma Music.

Έλενα Κυρίτση | ποιήτρια
Σπούδασε πιάνο κοντά στην Κατερίνα Σταματέλου, με την οποία πήρε και πτυχίο. Έχει πτυχίο Ανώτερων Θεωρητικών, έχει κάνει σπουδές και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια διεύθυνσης χορωδίας με τους Μπαρτλ, Καρβούνη, Καλδή, Μελιγκοπούλου, Βικάτου και Αλεβίζο. Έχει πραγματοποιήσει σπουδές μουσικοπαιδαγωγικών με τους Παυλίνα Λιάτσου, Χαρίκλεια Παπανικολάου, Λευτέρη Αγγουριδάκη και σπουδές φωνητικής με την Γιούλα Μιχαήλ. Έχει συμμετάσχει στην έκδοση Γραφόμενα του 1995, στο εργαστήρι Πολύτεχνο το 1997, στην Biennale της Ρώμης στην κατηγορία μελοποιημένης ποίησης το 1999, στη σύνθεση για το έργο Παρείσακτος του Λόβκραφτ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το 2007. Έχει λάβει το πρώτο βραβείο στους αγώνες Παις όπερα για λιμπρέτο παιδικής όπερας το 2008 και για το λιμπρέτο της πιανιστικής όπερας Ταξίδι με ανάποδο πεντάλ το 2011. Το 2004 δημιούργησε την Κόκκινη Κλωστή – Εργαστήρι μουσικού θεάτρου στο Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. 

Μανώλης Σειραγάκης | σκηνοθέτης
Ηθοποιός, σκηνοθέτης, επίκουρος καθηγητής θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έπαιξε για επτά χρόνια στο Εθνικό Θέατρο και άλλα επτά στο Ελεύθερο Θέατρο ως ηθοποιός. Ζει στο Ρέθυμνο από το 2009. Το 2013 ίδρυσε το Αντίβαρο και λίγο αργότερα εγκαινίασε το ομώνυμο φεστιβάλ, το μεγαλύτερο χειμερινό θεατρικό φεστιβάλ στην Κρήτη. Είναι συνεργάτης του Grove music online και του Oxford History of Jazz in Europe. Στη διατριβή του, την οποία εξέδωσε σε δύο τόμους το 2009, ασχολήθηκε με τη μεσοπολεμική επιθεώρηση οπερέτα. Τελευταία του σκηνοθεσία είναι ο Μίμος του Παντελή Πρεβελάκη, που παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρώτη τον Σεπτέμβριο του 2021 στα Χανιά, στο πλαίσιο του προγράμματος Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός. 

Κάλλη Καραδάκη | σκηνογράφος
Γεννήθηκε το 1969. Ζει και εργάζεται στο Ρέθυμνο. Από το 1992 έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 25 θεατρικές παραγωγές, έχοντας κατασκευάσει ή επιμεληθεί τα σκηνικά και τα κοστούμια. Παράλληλα ασχολείται με τα εικαστικά, δημιουργώντας ζωγραφικά και ψηφιακά έργα και εγκαταστάσεις και έχοντας συμμετάσχει σε περισσότερες από 20 ομαδικές εκθέσεις. Επίσης έχει ασχοληθεί με την εικονογράφηση και την αφίσα. 

Δημήτρης Καρύδης | πιανίστας
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο όπου ξεκίνησε μαθήματα πιάνου στο Ωδείο Ηρακλείου του Μουσικού Συλλόγου Απόλλων. Ως μαθητής του ωδείου απέσπασε το πρώτο βραβείο σε τρεις πανελληνίους διαγωνισμούς πιάνου. Συνέχισε τις σπουδές του με την Αλίκη Βατικιώτη στο Ωδείο Αθηνών και στη συνέχεια στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου με υποτροφίες της Ακαδημίας, του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του Σωματείου Τζίνα Μπαχάουερ. Είναι κάτοχος των τίτλων Master of Arts και Doctor of Musical Arts. Έχει εμφανιστεί σε σόλο ρεσιτάλ και ρεσιτάλ μουσικής δωματίου σε μερικές από τις πιο σημαντικές μουσικές σκηνές της Ευρώπης, στο Ισραήλ, στην Ιαπωνία, στη Βενεζουέλα, στον Καναδά και στις Η.Π.Α. Έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική, την Τσεχική, τη Βαυαρική Ραδιοφωνία και το BBC. Το πιανιστικό του ρεπερτόριο περιλαμβάνει πλήθος έργων για σόλο πιάνο, δύο πιάνα και 25 κοντσέρτα. Μία από τις πιο σημαντικές συνεργασίες στη μουσική σταδιοδρομία του μέχρι σήμερα έχει υπάρξει εκείνη με τον πιανίστα Πέτρο Μόσχο, παίζοντας μαζί ως Piano Duo Antithesis και έχοντας αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις στους πιο σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς για πιάνο ντούο. Είναι επίσης μέλος του Piano Tetrachord Ensemble, μία πρόσφατη συνεργασία ενός μουσικού συνόλου που απαρτίζεται από 4 Έλληνες πιανίστες. Το Piano Tetrachord Ensemble έχει εμφανισθεί σε συναυλίες στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο και θα εμφανιστεί  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Ιανουάριο του 2023. Είναι επίσης πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Δημήτρης Μιμίδης | πιανίστας
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσε και έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα στο Ρέθυμνο. Είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Ferenc Liszt της Βουδαπέστης, από την οποία αποφοίτησε με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο πιάνο και τη μουσική δωματίου, με υποτροφία της Ουγγρικής κυβέρνησης. Στη δεκαετή παραμονή του στην Βουδαπέστη, σπούδασε με σπουδαίους Ούγγρους πιανίστες, όπως οι Φέρενκ Ράδος, Αντράς Κεμένες, Γκάνπορ Τσάλογκ και Μάρτα Γκούλιας. Διατηρεί ενεργή καλλιτεχνική δραστηριότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό ως σολίστ. 

Αλεξία Μουζά | πιανίστα
Γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε μαθήματα πιάνου με την μητέρα της. Ολοκλήρωσε σπουδές πιάνου με υποτροφία του ιδρύματος Ωνάση, στην Διεθνή Πιανιστική Ακαδημία Incontri col Maestro στην Ίμολα της Ιταλίας, με καθηγητές τους Λεονίντ Μαργκάριους και Άννα Κραβτσένκο. Πήρε το μάστερ ερμηνείας στο πιάνο το 2011 από το Κρατικό Κονσερβατόριο Μουσικής της Τσεζένα στην Ιταλία και το καλλιτεχνικό δίπλωμα το 2013 από το Κολέγιο Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, με καθηγητή τον Μπόαζ Σάρον, όπου σπούδασε με υποτροφίες από το Ελληνικό Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
Πιανίστρια με «καταπληκτική ενέργεια, καθαρότητα και ακρίβεια», σύμφωνα με τις κριτικές. Κέρδισε σε ηλικία 11 ετών το Αριστείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό πιάνου Φίλων 2000. Είναι μεταξύ άλλων νικήτρια του διεθνούς διαγωνισμού για πιάνο και ορχήστρα Cantú στην Ιταλία το 2005, του διαγωνισμού για πιάνο Γιώργος Θυμής στην Θεσσαλονίκη το 2008 και του διαγωνισμού Μαίρη Χαιρογιώργου στην Αθήνα το 2006. Το 2015 πήρε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου Delia Steinberg στην Μαδρίτη, εκπροσώπησε την Ελλάδα στον ανά πενταετία διεθνή διαγωνισμό Frédéric Chopin στη Βαρσοβία και πήρε το τρίτο βραβείο στον ανά τριετία διεθνή διαγωνισμό στο Χαμαμάτσου της Ιαπωνίας. Είναι νικήτρια του πρώτου Grand Prize του διεθνούς μουσικού διαγωνισμού του Μανχάταν το 2018 και του πρώτου Grand Prize του διεθνούς μουσικού διαγωνισμού του Βερολίνου το 2019. Φιναλίστ στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου Ρούμπινσταϊν στο Τελ Αβίβ, όπου της απονεμήθηκε το βραβείο για την καλύτερη ερμηνεία έργου Σοπέν.
Ως προσκεκλημένη σολίστ, η Αλεξία Μουζά έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα Χάιντν του Μπολζάνο και του Τρέντο, την Συμφωνική Ορχήστρα του Τόκυο, την Συμφωνική Ορχήστρα Μπακάου, την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Ακαδημίας των Σολίστ του Καζακστάν, τις Κρατικές Ορχήστρες Θεσσαλονίκης και Αθηνών, την Συμφωνική Ορχήστρα Σιμόν Μπολίβαρ, την Ορχήστρα των Χρωμάτων της Αθήνας και την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Μεξικού. 

Ελένη Παπασπύρου | πιανίστα
Το 1997 πήρε το δίπλωμα πιάνου με Άριστα παμψηφεί και Α΄ βραβείο στην τάξη του Δημήτρη Τουφεξή. Σπούδασε μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και ερμηνεία και παιδαγωγική του πιάνου στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικής Τέχνης του Γκρατς στην Αυστρία. Το 2006 ολοκλήρωσε με Άριστα μεταπτυχιακές σπουδές στο πιάνο στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικής Τέχνης της Βιέννης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της παρακολούθησε σεμινάρια σύγχρονης μουσικής με τα σύνολα Klangforum Wien και Ensemble Moderne. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία μέσα από την ερμηνεία και διδασκαλία έργων για πιάνο Ελλήνων συνθετών. Έχει δημοσιεύσει συνεντεύξεις και άρθρα Ελλήνων συνθετών και έχει πραγματοποιήσει πρώτες εκτελέσεις σύγχρονων έργων. 

Κωνσταντίνα Βιδαλάκη | πιανίστα
«Μία καλλιτέχνης που υπηρετεί με σεβασμό και υψηλή αισθητική την τέχνη της μουσικής.» Γεννημένη στα Χανιά, ανήκει στη νέα γενιά ανερχόμενων Ελλήνων πιανιστών. Στην καλλιτεχνική της πορεία έχει τιμηθεί με το χρυσό μετάλλιο τη UNESCO, με υποτροφίες από το Ισπανικό Σωματείο Κόσμος Εν Αρμονία, το Ίδρυμα ERNST von Siemens, το ΙΚΥ, το ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος, κ.α. Έχει δώσει ρεσιτάλ στις αίθουσες συναυλιών Laeiszhalle στο Αμβούργο, Mozart Haus στη Βιέννη και σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ όπως τα Φεστιβάλ Αθηνών, Επιδαύρου και στο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης. Επιπλέον έχει ηχογραφήσει σε ζωντανή μετάδοση για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, καθώς και για την γερμανική τηλεόραση Η1 σε παραγωγή τη UNESCO. 

Νίκος Περάκης | πιανίστας
Γεννήθηκε στα Χανιά. Πήρε δίπλωμα πιάνου από το Ελληνικό Ωδείο με δάσκαλο τον Γιώργο Καλούτση, πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φυγής με δάσκαλο τον Γιάννη Μετζελόπουλο και μεταπτυχιακό  στο πιάνο από το ωδείο του Βίντερτουρ στην Ελβετία με δάσκαλο τον Κρίστοφ Λίσκε. Πήρε μαθήματα σύνθεσης από τους Ούρλιχ Λέχμαν στη Ζυρίχη και Ρούντολφ Κέλτερμπορν στη Βασιλεία. Έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμπράξει με την Καμεράτα Αθηνών, την ορχήστρα του Βίντερτουρ και τη Sinfonietta του Δήμου Χανίων. Από το 2000 και για δέκα χρόνια ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής της Δημοτικής Πολιτιστικής Επιχείρησης του Δήμου Χανίων. Διδάσκει στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από το 2003. Το 2004 ίδρυσαν μαζί με τον Γιώργο Καλούτση την παιδική χορωδία του Δήμου Χανίων. Με τις χορωδίες του Δήμου Χανίων έχει παρουσιάσει τα έργα του Δαυίδ και Αστρογέννητος (μιούζικαλ). Από το 2019 έχει αναλάβει την αποκλειστική διεύθυνση των χορωδιών του Δήμου Χανίων. Στις 2 Οκτωβρίου παρουσιάστηκε στη Ζυρίχη το τελευταίο του μιούζικαλ Unter den Wolken. 

Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines
Επίσημος Χορηγός Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Economou Hotels | Karatarakis Hotels & Restaurants
Επίσημος Χορηγός Οδικών Μεταφορών: Union Coach Services
Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines
Επίσημος Χορηγός  Πιστοποιήσεων: TUV AUSTRIA
Επίσημος Χορηγός Εκπαίδευσης: ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ 3 | ΕΡΤ Ηράκλειο | ΕΡΤ Χανιά | Όμιλος CRETA | Εφημερίδα Πατρίς