Σάββατο 18 Φεβρουαρίου
21:00

Κύκλος | Θέατρο

Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»

Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου παρουσιάζει την παράσταση Σέρρα, η ψυχή του Πόντου, βασισμένη στο αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου, υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Σωτήρη Χατζάκη με πρωταγωνίστρια την ηθοποιό Χρύσα Παπά.

Ο θεατρικός μονόλογος, σε διασκευή του ίδιου του συγγραφέα, ξεδιπλώνει την ιστορία του Γαληνού Φιλονίδη, πατέρα της Λεμονιάς∙ μια πορεία στον χρόνο, με απαρχή το 1915 και πέρας το 1962, και στην τοπογραφία του Πόντου, ανάμεσα σε Τραπεζούντα, Αμπχαζία, Καζακστάν και αλλού. Η Λεμονιά αφηγείται, μέσα από εναλλασσόμενους ρόλους και διαβαίνοντας όλη τη συναισθηματική διαστρωμάτωση, την περιπετειώδη και γεμάτη εκπλήξεις ζωή του πατέρα της.
Αφηγηματικός πρωταγωνιστής ο Γαληνός, ο έρωτας του οποίου για δύο γυναίκες τον διχάζει, δοκιμάζει τις ηθικές του αρχές και τον φέρνει αντιμέτωπο με την αγριότητα και τις τρικυμίες της ψυχής, και μία επί σκηνής ηθοποιός, σε 12 διαφορετικούς ρόλους, ανδρικούς και γυναικείους σε διαδοχικές μεταμορφώσεις, σε ένα έργο γεμάτο έρωτα, μυστήριο και ραδιουργίες, κωμικές στιγμές, εξαθλίωση και αξιοπρέπεια. Μια ιστορία, στην οποία η ζωή κυλάει πότε ανέμελη και πότε ως εφιάλτης, και εικονίζονται ο μικρόκοσμος του καθενός, ο ίσκιος των γονιών που βαραίνει τα παιδιά, αλλά και η πάλη μεταξύ λογικής και συναισθήματος∙ και όλα τα διαδραματιζόμενα τελικά κατευθύνονται και οδηγούν στη μεγαλύτερη επανάσταση: την ανθρωπιά.
Μια ιστορία, που στο πρόσωπο και στην ταραγμένη πορεία του Γαληνού καθρεπτίζονται τα δεινά των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων.
Ένα ταξίδι που γράφει η ζωή, που φαντάζει με τις φλόγες του χορού της φωτιάς, του χορού Σέρρα. 

Συντελεστές
Συγγραφή – Θεατρική διασκευή: Γιάννης Καλπούζος
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Σύνθεση – Μουσική επιμέλεια: Ματθαίος Τσαχουρίδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Έρση Δρίνη
Χοροδιδασκαλία: Στέφανος Σιδηρόπουλος
Φωτογραφία αφίσας: Πάνος Βλασόπουλος
Φωτογραφίες παράστασης: Αγγελική Κοκκοβέ
Γραφιστική επιμέλεια – Video editing: Μαίρη Μούσα

Ερμηνεύει η Χρύσα Παπά


Βιογραφικό της Χρύσας Παπά

Η Χρύσα Παπά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από την Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης Προσκήνιο (2000) και από το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ (2004). Από το 2000 εργάζεται επαγγελματικά στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. 

Στο θέατρο έχει συμμετάσχει στις παραγωγές Σέρρα, Η ψυχή του Πόντου (σκην. Σ. Χατζάκης, Θέατρο Πόλη, 2020-2021∙ Λωξάντρα (σκην. Σ. Χατζάκης, Θέατρο Βεάκη, 2018-2019)∙ Παιδιά ενός κατώτερου Θεού (σκην. Γ. Βούρος, Θέατρο Βεάκη, 2015-2016)∙ Addio del passato (σκην. Γ. Παλούμπης, Θέατρο Κάππα, 2015)∙ Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ (σκην. Γ. Νανούρης, Θέατρο Πόλη, 2013-2014)∙ Το πέρασμα (σκην. Σ. Χατζάκης, ΚΘΒΕ, 2011-2012)∙ Ουρανός ανάμεσα (σκην. Λ. Πετροπούλου, Θέατρο Έξω από τα τείχη, 2013)∙ Το παιχνίδι της μοναξιάς (σκην. Δ. Κατρανίδης, Θέατρο Ζήνα, 2010-2011)∙ Το μελτεμάκι (σκην. Κ. Τσιάνος, Θέατρο Λαμπέτη, 2008)∙ Οθέλλος (σκην. Β. Θεοδωρόπουλος, Θέατρο του Νέου Κόσμου, 2005-2006)∙ Ψηλά απ’ τη γέφυρα (σκην. Α. Βουγιούκας, ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, 2005)∙ Προμηθέας Δεσμώτης (σκην. Κ. Καζάκος & Σ. Πέππας, ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, 2005)∙ Τo πάρτι της Λυσιστράτης (σκην. Ν. Πόγκας, Θέατρο Βασιλάκου, 2004-2005)∙ Φαύστα (σκην. Δ. Κωνσταντινίδης, Θέατρο Μελίνας Μερκούρη, 2003)∙ Με δύναμη από την Κηφισιά (σκην. Δ. Παπασταμάτης, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου 2003)∙ Όνειρο θερινής νύχτας (σκην. Γ. Καλατζόπουλος, ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, 2001-2002)∙ Γυναίκα λούζερ (σκην. Α. Ιωαννίδου, Θέατρο Βακούρα, 2000)∙ Η Παναγία των Παρισίων (σκην. Γ. Ροντίδης, Θέατρο Βακούρα, 2000). 

Στην τηλεόραση έχει συμμετάσχει στις εξής παραγωγές:  Η Γη της ελιάς (Mega, σκην. Αντρέας Γεωργίου)∙ Το τατουάζ (Alpha, σκην. Α. Γεωργίου – Σ. Τσάμης – Κ. Αναγνωστόπουλος, 2017-2019)∙ Τα 5 κλειδιά (ANT1, σκην. Κ. Χριστοφόρου, 2016-2017)∙ Το σπίτι της Έμμας (Mega, σκην. Α. Μορφονιός, 2013-2015)∙ Τα μυστικά της Εδέμ (Mega, σκην. Γ. Βασιλειάδης – Ε. Οικονόμου – Γ. Σιούγας, 2008-2011)∙ Αν μ’ αγαπάς (Alpha, σκην. Σ. Μανωλά – Β. Καρφής – Γ. Νικολαΐδης, 2007)∙ 7 θανάσιμες πεθερές (Mega, σκην. Γ. Πετρινιώτης, 2007). 

Στον κινηματογράφο συμμετείχε στις ταινίες: Βασούλα μόνη (σκην. Λ. Δασκαλάκης, 2015)∙ Flat (σκην. Α. Ιωάννου, 2006)∙ Μία στο εκατομμύριο (σκην. Π. Φωτίου, 2004). 

Έχει διδάξει στην Ελληνογαλλική Σχολή «Ο Άγιος Παύλος» (υπεύθυνη του Ομίλου Θεάτρου, 2016 κ.ε.), στη Δραματική Σχολή «Ίασμος» (μάθημα Υποκριτικής / Αυτοσχεδιασμού, 2014-2015) και σεμινάρια – εργαστήρια αυτοσχεδιασμού και θεατρικού παιχνιδιού (2012-2013). 

Έχει παρακολουθήσει τα σεμινάρια «Το σώμα του ηθοποιού και οι πολιτισμικές ταυτότητες» (4η Θερινή Ακαδημία του Εθνικού Θεάτρου), «Κοινωνία» (ΕΟΑΚ) – Παιδεία του Κύκλου Μουσικοθεραπείας και Κοινού Κορμού Ψυχοθεραπειών, έχει παρακολουθήσει μαθήματα στην Ελληνική Εταιρεία Ομαδικής Ανάλυσης και Ψυχοθεραπείας (ΕΕΟΑΨ) και στην Ελληνική Ομαδική Αναλυτική, φωνητικής με τον Γιώργο Σαμαρτζή, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τη Χαρά Κεφαλά και τη Ροδάνθη Κασκαφέτου και ακουστικής κιθάρας. 

Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines
Επίσημος Χορηγός Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Economou Hotels | Karatarakis Hotels & Restaurants | Capsis Astoria Heraklion
Επίσημος Χορηγός Οδικών Μεταφορών: Union Coach Services
Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines
Επίσημος Χορηγός  Πιστοποιήσεων: TUV AUSTRIA
Επίσημος Χορηγός Εκπαίδευσης: ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ 3 | ΕΡΤ Ηράκλειο | ΕΡΤ Χανιά | Όμιλος ΚΡΗΤΗ tv