Πέμπτη 20 & Σάββατο 22 Οκτωβρίου
Ώρα 20:00

Κύκλος | Σύγχρονος Χορός

Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»

Η τελευταία δημιουργία του διεθνούς φήμης χορογράφου Αντώνη Φωνιαδάκη, με τίτλο Burning Water, έρχεται στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, σε συνεργασία με το Μπαλέτο του Εθνικού Θεάτρου της Κροατίας στη Ριέκα. Πρόκειται για μια παράσταση σύγχρονου χορού στην οποία τονίζεται η αγωνία της επιβίωσης. Το πόσο εξαρτημένοι είμαστε ο ένας από τον άλλον αλλά και από τη φύση, για να επιβιώσουμε.

Το στοιχείο του νερού είναι γρήγορο. Δεν παίρνει ποτέ τελική μορφή, υπόκειται πάντα σε μία αέναη μεταμόρφωση. Μια πνοή ανέμου αρκεί για να το αλλάξει. Έτσι και το έργο είναι ρευστό, δυναμικό και εξαιρετικά ρυθμικό. Οι εικόνες εναλλάσσονται σε κύματα. Όλα θραύσματα - υλικά που κυλούν ακατάπαυστα μέσα στο έργο, χωρίς ποτέ να παίρνουν μια τελική φόρμα.

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης με το έργο του, μας καλεί να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να αναλογιστούμε τί μπορεί να κάνει το νερό, αν μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς αυτό, αν μπορούμε να επιβιώσουμε σε αυτό… Στόχος του είναι ο κάθε θεατής να φαντάζεται και να νιώθει πως είναι στον ανοιχτό ωκεανό. Σαν να μπορούσε να βουλιάξει ανά πάσα στιγμή. Να νιώσει την ομορφιά και τον κίνδυνο του να περιτριγυρίζεσαι από νερό. Αυτό που μας επιτρέπει να ζούμε, αυτό που μπορεί και να μας σκοτώσει. Μέσα σ’ αυτή τη σκέψη, ο καθένας να βρει ελπίδα και δύναμη. Μας καλεί να χαλαρώσουμε και να αφεθούμε στον προβληματισμό, στη συνειδητοποίηση του πόσο εύθραυστοι είμαστε μπροστά στη φύση.  Πόσο σημαντικοί είμαστε ο ένας για τον άλλον και πόσο πιο σημαντικά από εμάς είναι όλα τα στοιχεία που μας περιβάλλουν. Μπορούμε να μάθουμε να ζούμε μαζί τους και να επιβιώσουμε ή μπορούμε να τα καταστρέψουμε και να καταστραφούμε από αυτά.

Η πρωτότυπη μουσική του Ζυλιέν Ταρρίντ για το Burning Water είναι μουσική Techno. Μουσική πολύ ξεκάθαρη και κατανοητή, σύμφωνα με τον Φωνιαδάκη. Είναι δυνατή και υπογραμμίζει το νόημα. Έχει κάτι υπνωτικό. Σ’ αυτήν ο δημιουργός του έργου βρίσκει την επαναληψιμότητα, τον παλμό. Ακριβώς όπως η παρακολούθηση ενός ποταμού, της θάλασσας ή του ωκεανού μπορεί συχνά να σας υπνωτίσει. Αιώνια επανάληψη. Παίρνει διαφορετικές μορφές, που όμως επαναλαμβάνονται. Ακούγεται σαν καρδιακός παλμός. Στο έργο υπάρχουν δύο μεγάλες αντιθέσεις, η μία είναι σχεδόν απροσδιόριστη, όπως ο τεχνικός παλμός της τεχνολογικής εποχής που ζούμε, και η άλλη περιέχει στοιχεία με τα οποία μπορούμε να ταυτιστούμε, να αναγνωρίσουμε, να συνδεθούμε, ακριβώς όπως η αντίθεση στον τίτλο του έργου. 

Το παράδοξο του τίτλου «Φλεγόμενο νερό» αποτελεί διανοητική πρόκληση. Συνδυάζοντας τη φωτιά με το νερό, καθώς και πολλές άλλες αντιθέσεις, των οποίων ο κόσμος μας άπτεται από το ξεκίνημά του, τα σώματα των χορευτών και οι κινήσεις τους δημιουργούν ακαταμάχητα εντυπωσιακές εικόνες, διαπλεκόμενες με δυνατά συναισθήματα. Τα μέλη του Μπαλέτου της Ριέκα αφήνουν τον θεατή με κομμένη την ανάσα, με εξαιρετικά απαιτητικές χορογραφίες, που αγγίζουν τα όρια αντοχής τους. Οι χορευτές στη σκηνή είναι κολυμβητές μέσα στην ευθραυστότητα, χορεύουν σαν να παλεύουν για την επιβίωση. Δεν υπάρχει ευχάριστη, απρόσεκτη ευκολία στην κίνηση, δεν είναι παραμύθι. Κάτι αληθινό και δυνατό συμβαίνει. Και όταν θέλουμε πραγματικά κάτι να πετύχει, είναι αυτό το συναίσθημα, το πως σ’ αυτόν τον κόσμο, πρέπει να παλέψεις για τα πάντα. Το χάος και ο κίνδυνος από τη μια μεριά και η απόλυτη γαλήνη από την άλλη, βρίσκονται μέσα στο έργο σε διαρκή αλληλομεταμόρφωση, με τον ίδιο τρόπο που όλα τα ζεύγη αντιθέτων κυριεύουν τη ζωή από το ξεκίνημά της. Όπως η διανόηση και το συναίσθημα αλληλομεταμορφώνονται διαρκώς, κυριεύοντας τον θεατή. Άλλωστε μέσα σε κάτι πολύ χαοτικό, μπορεί κανείς να βρει την απόλυτη ηρεμία. 

Ο χορογράφος και δημιουργός του έργου εξηγεί:

«Πήρα στοιχεία από αυτό που νιώθω όταν σκέφτομαι το νερό και τη θάλασσα. Κατάγομαι από ένα νησί, μεγάλωσα δίπλα στη θάλασσα. Στη χορογραφία δεν περιγράφω ούτε δημιουργώ εικόνες σχετικά με τη θάλασσα, περισσότερο είναι η αντιθετική ιδέα της θάλασσας που μεταφράζω σε φυσική κίνηση. Δεν υπάρχουν ανθρώπινες σχέσεις και συγκεκριμένες ιστορίες. Παρόλα αυτά, σίγουρα δουλέψαμε πάνω στη φυσική, πραγματική ανάγκη του καθενός για αμοιβαία σύνδεση. Περιγράφω τα στοιχεία του νερού και φέρνω ιστορίες με το δικό μου τρόπο. Οργανικά, όπως είναι στη φύση. Εγώ ο ίδιος έχω βιώσει καταιγίδες και απ’ αυτό αντλώ ενέργεια, συνδεδεμένη με την υπερδύναμη του ωκεανού. Εξερευνήσαμε εικόνες και ιδέες του νερού από τις παρατηρήσεις και τις μνήμες μου, αλλά όχι για να εξηγήσουμε πράγματα. Ένα μέρος μπορεί να σχετίζεται με μύθους και μυθικά πλάσματα. Ίσως μπορείτε να αναγνωρίσετε εγκαταλελειμμένους ανθρώπους στη μέση της θάλασσας μετά από ένα ναυάγιο ή άλλες παρόμοιες καταστροφές και συνεπώς την ορμή τους να επιβιώσουν, πώς προσπαθούν να μαζευτούν και να ξαναξεκινήσουν… Τα στοιχεία είναι κατακερματισμένα• γεγονότα, συναισθήματα και αισθήματα είναι εντελώς ανοιχτά στην ερμηνεία, τη συμπόνια και την ταύτιση.» 

Αντώνης Φωνιαδάκης

Συντελεστές:

Χορογραφία και Δραματουργία: Αντώνης Φωνιαδάκης
Μουσική σύνθεση: Ζυλιέν Ταρρίντ 
Σκηνικός και φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Κοστούμια: Αναστάσιος Σωφρονίου
Βοηθός χορογράφου: Πιερ Μαζεντί
Διευθυντής μπαλέτου: Μάσα Κολάρ
Υπεύθυνος διδασκαλίας μπαλέτου: Ντανιέλε Ρομέο
Υπεύθυνος σκηνής για το μπαλέτο: Άνκα Νικολέτα Ζγκούριτς
Παραγωγός μπαλέτου: Κριστίνα Καπλάν Ρουκαβίνα
Χορεύουν: Μάρτα Βοϊνέα Τσάβρακ, Μάρτα Καναζίρ Μπαγκαντούρ, Μικέλε Παστορίνι, Νόα Γκάμπριελ Σιλουβάνι, Γιόντι Μπετ, Μαρία Ματαράνς ντε λας Έρας, Βαλεντίν Κλεμέντ Αλαξάντρ Τσου, Νικόλα Πράτο, Άννα Ζάρντι, Ξένια Ντούραν Κρούτοβα, Αλί Βίκτορ Ταμπούχ, Γιαν Φρανσίσκους Μαρία Μπόερε, Μιλίτσα Μουτσιμπάμπικ, Σογιόκα Ιβάτα, Μαρία ντελ μαρ Ερνάντες Καράσκο Σάντσες, Λάουρα Ανναμαρία Ορλίς, Τέα Ρούσιν


Βιογραφικά συντελεστών: 

Αντώνης Φωνιαδάκης | χορογράφος
Γεννήθηκε στην Ιεράπετρα. Σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης και στην École-Atelier Rudra του Μορίς Μπεζάρ στη Λωζάνη, ως υπότροφος του προγράμματος υποτροφιών «Μαρία Κάλλας». Ως χορευτής, συνεργάστηκε με το μπαλέτο του Μπεζάρ, το μπαλέτο της Όπερας της Λυών, την ομάδα χορού Saburo Teshigawara / Karas, ενώ χόρεψε επίσης με τη δική του ομάδα, Apotosoma, την οποία ίδρυσε το 2003 στη Λυόν. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας έχει ερμηνεύσει ως χορευτής έργα των Γίρι Κιλιάν, Γουίλιαμ Φορσάιθ, Οχάντ Ναχαρίν, Ματς Εκ, κ.ά., ενώ ως χορογράφος έχει δημιουργήσει για τα μπαλέτα Λυών, Ράμπερτ, Φλάνδρας, Μάρθα Γκράχαμ, Ισπανίας, Ανόβερου, Γενεύης, Σίδνεϋ, Νέας Ζηλανδίας, Φλωρεντίας κ.ά., καθώς και για τρεις όπερες. Το 2014 εργάστηκε ως συντονιστής κίνησης για την ταινία Νοah του Ντάρεν Αρονόφσκι. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Danza & Danza στην Ιταλία ως Καλύτερος Χορογράφος για το 2012 και με το βραβείο Καλύτερης Χορογραφίας του 2018 από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Έχει διατελέσει διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Μέχρι σήμερα, έχει δημιουργήσει τα εξής έργα για την ομάδα του, Apotosoma: Sensitive Screens Skins Intervals (2003), USE (2004), Rite of Spring (2008), All Things are Quite Silent (2009), Romeo and Juliet (2010), Wisteria Maiden (2014), Priority (2015), Salema (2019).

Ζυλιέν Ταρρίντ | συνθέτης
Συνθέτης και εικαστικός καλλιτέχνης. Μεγάλωσε μέσα στην κλασική μουσική και αργότερα στράφηκε στην τζαζ, τη σύγχρονη και την ηλεκτρο-ακουστική σύνθεση, στο Κονσερβατόριο Μουσικής της Λυόν, όπου σπούδασε από το 1997 έως το 2002. Παράλληλα αποφοίτησε από την Εθνική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Λυόν και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην κινηματογραφία και τις νέες τεχνολογίες στο Εθνικό Στούντιο Σύγχρονων Τεχνών Φρεσνουά της Σχολής Καλών Τεχνών του Τουρκουάν, δουλεύοντας με τους Λυκ Γκοντάρ, Αντρέ Λαμπάρτ, Σαντάλ Ακερμάν, Αλέν Μπουφάρ, Ντέιβιντ Λινκ, Πωλ Πακίνι και Κρίστοφερ Κιμ. Η δουλειά του συνδυάζει παραστατικές τέχνες με νέες τεχνολογίες στη μουσική, καθώς επίσης και βίντεο και τρισδιάστατες εικόνες βασισμένες σε υπολογιστή. Από το 2002 έχει εργαστεί ως συνθέτης και σκηνογράφος για χορογράφους όπως οι Αντώνης Φωνιαδάκης, Μπέντζαμιν Μίλιπεντ, Ντέιβι Μπρούνο και Κεν Όσολα. Συνθέτει για διάφορες χορευτικές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων των Μάρθας Γκράχαμ, Apotosoma, Σύγχρονης Εταιρίας Μπαλέτου Τσένταρ, Ομάδα Χορού του Άμστερνταμ και Εθνική Εταιρία Χορού της Ουαλίας. Συνεργάζεται με συνθέτες, καλλιτέχνες παραστατικών τεχνών, συγγραφείς και σκηνοθέτες ταινιών. 

Σάκης Μπιρμπίλης | σκηνογράφος και φωτιστής
Οραματιστής και καλλιτέχνης με πάθος, αφοσιωμένος σε παραγωγές δράματος, μουσικής και χορού από το 1996. Έχει φτιάξει τα σκηνικά και τους φωτισμούς σε πάνω από 200 θεατρικά θεάματα. Έχει συνεργαστεί με διεθνείς θεατρικές και χορευτικές εταιρίες όπως η Ράμπερτ, το Θέατρο Αλεξαντρίνσκι στην Αγία Πετρούπολη, το Θέατρο δελ Κανάλ, το Μπαλέτο της Στουτγάρδης, το Κρατικό θέατρο του Σάαρλαντ, το Μπαλέτο της Όπερας του Βλάαντερεν, το Εθνικό Θέατρο στην Ελλάδα, η Εθνική Λυρική Σκηνή και άλλα, όπως και με καλλιτέχνες όπως οι Αντώνης Φωνιαδάκης και Ντάγκλας Λι. 

Αναστάσιος Σωφρονίου | ενδυματολόγος
Έλληνας ενδυματολόγος κοστουμιών και λέκτορας στο μάρκετινγκ μόδας που γεννήθηκε στη Γερμανία και ζει στο Παρίσι. Μετά από μια επιτυχημένη καριέρα ως συντάκτης μόδας στην Αθήνα, μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου δούλεψε στενά με το παγκόσμιο σύμβολο της βρετανικής μόδας, την Ιζαμπέλα Μπλόου. Στην πλούσια και πολυσχιδή καριέρα του συνεργάστηκε με τις παγκοσμίως μεγαλύτερες εκδόσεις μόδας και τους οίκους σχεδιαστών, όπως οι Αλεξάντερ Μακ Κουίν και Ντίζελ. Το 2010 ξεκίνησε τη δική του επωνυμία μόδας, με το όνομα Conquistador Menswear, καθώς επίσης και το δικό του δημιουργικό γραφείο συμβούλων μόδας με το όνομα Mesvor Consulting. Επίσης έχει δουλέψει εκτενώς με εταιρίες σύγχρονου χορού και όπερες όπως η Ομάδα Χορού Μάρθα Γκράχαμ, η Όπερα της Γενεύης, της Φλωρεντίας, η Εταιρία Χορού του Σίδνεϋ, το Μπαλέτο της Λωραίν-Εθνικό Κέντρο Χορογραφίας, η Εταιρία Χορού Ράμπερτ κ.α.

Πιερ Μαζεντί | χορογράφος
Γεννήθηκε το 1985 στην Μπαγιόν της Γαλλίας. Ακολούθησε κλασικές σπουδές στο πανεπιστήμιο Μπορντό 3 πριν αφοσιωθεί στον χορό, πηγαίνοντας στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης στην Αθήνα. Από το 2011 συνεργάζεται με τον Αντώνη Φωνιαδάκη και οι δύο ως χορευτές, στα έργα Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Wisteria Maiden, Galaxy, Facades και ως βοηθός στα έργα Shaker Loops, Selon Desir, Dalgalar, Facades και Bolero. Ζει στην Αθήνα, όπου έχει ιδρύσει μαζί με την Χριστίνα Καραγιάννη το KammerTanz Coop, μια ομάδα που αλλάζει για να εξερευνήσει τις παραστατικές τέχνες, με ενδιαφέρον στην ανάμειξη σύγχρονου χορού, ζωντανής μουσικής, κωμωδίας και μόδας.

Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines
Επίσημος Χορηγός Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Economou Hotels | Karatarakis Hotels & Restaurants
Επίσημος Χορηγός Οδικών Μεταφορών: Union Coach Services
Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines
Επίσημος Χορηγός  Πιστοποιήσεων: TUV AUSTRIA
Επίσημος Χορηγός Εκπαίδευσης: ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ 3 | ΕΡΤ Ηράκλειο | ΕΡΤ Χανιά | COSMOTE tv | Όμιλος ΚΡΗΤΗ tv