Κρήτες Καλλιτέχνες
Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
Ώρα 21:00
Αίθουσα Συναυλιών

«Cada cancion es el resto del amor» F.G. Lorca
(Κάθε τραγούδι είναι τα απομεινάρια μιας αγάπης)

To μουσικό σύνολο Concert Anima Trio παρουσιάζει μια βραδιά μουσικών «συνομιλιών» με κυρίαρχο το άρωμα της Ισπανικής μουσικής και την επίδρασή της στην Ευρωπαϊκή μουσική εργογραφία.
Η Ισπανία -και ως χώρα καταγωγής του «σύγχρονου τύπου» κιθάρας στην τετράχορδη εκδοχή του 15ου αιώνα - με το ιδιαίτερο χρώμα της μουσικής της παράδοσης, τα έντονα ρυθμικά και χορευτικά στοιχεία και το φλογερό παλμό μιας υπόγειας ασθμαίνουσας επαναστατικότητας, ενέπνευσε την Ευρωπαϊκή μουσική φιλολογία, κυρίως την περίοδο του Ρομαντισμού, εποχή δημιουργίας των «Εθνικών σχολών».
Συνθέτες εντός και εκτός συνόρων δημιούργησαν έργα όπου η Ισπανική επιρροή ανιχνεύεται είτε άμεσα, είτε έμμεσα, έργα που σκιαγραφούν ηχητικά τοπία «περιγραφικής μουσικής», όπου το φλαμένγκο συνομιλεί με τους πίνακες του Γκόγια και τους στίχους του Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα.
Θα ακουστούν έργα των Ισαάκ Αλμπένιθ (Αστούριας), Ζωρζ Μπιζέ (Κάρμεν, Σουίτα για 4 χέρια), Μόριτς Μοσκόφσκι Ισπανικοί χοροί), σε ατμόσφαιρα φλογερής Ισπανίας, αλλά και έργα που ανιχνεύουν κιθαριστικούς δρόμους των απαρχών του οργάνου (Μάουρο Τζουλιάνι, Τζοχάν Κασπάρ Μερτζ), καθώς επίσης και των σύγχρονων συνομιλιών με άλλα μουσικά είδη, όπως η τζαζ (Κλοντ Μπόλινγκ, Κοντσέρτο για κιθάρα και τζαζ πιάνο).


Νίκος Κατσαράκης | κιθάρα
Ράνια Τουτουντζάκη | πιάνο
Ευγενία Ψαρουδάκη | πιάνο

Βιογραφικά ερμηνευτών

Νίκος Κατσαράκης | κιθάρα
Ο Νίκος Κατσαράκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1974. Ξεκίνησε τις σπουδές του στην κιθάρα σε ηλικία 16 ετών. Στα 20 του αποφοίτησε με πτυχίο και στη συνέχεια με δίπλωμα σολίστ. Παράλληλα σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά, Αρμονία και Αντίστιξη με τον συνθέτη Σπύρο Μάζη. Τον Ιούνιο του 2001 απέσπασε το δίπλωμα εκτέλεσης LLCM από το Μουσικό Κολέγιο του Λονδίνου, ενώ τον Ιούνιο του 2002 τα διπλώματα εκτέλεσης FLCM του Μουσικού Κολεγίου του Λονδίνου και το FTCL από το Μουσικό Κολέγιο Τρίνιτι. Επίσης, τον Ιούνιο του 2001 έδωσε με επιτυχία εισαγωγικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Mozarteum στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, όπου φοίτησε στην τάξη του Έλιοτ Φισκ. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα με τους Βόλφανγκ Γκούτμαν, Μαρία Ισαμπέλ Σίουερς και Αγκουστίν Βίντεμαν, καθώς επίσης Σύγχρονη Μουσική με τον Σιμόνε Φοντανέλι, μπαρόκ μουσική με τον Γιούργκεν Χιούμπσερ, αναγεννησιακό λαούτο με τον Γιόχαν Μπρύντερλ, κ.α. Κατά την διάρκεια των σπουδών του ασχολήθηκε με τις εξής διπλωματικές εργασίες: «Η ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη», «Ο Μανουέλ Πόνσε και η προσφορά του στην κλασική κιθάρα» και «Οι παιδαγωγικές ιδέες του Αδαμάντιου Κοραή», υπό την καθοδήγηση της Μικαέλα Σβαρτσμπάουερ. Αποφοίτησε με πτυχίο στην Τέχνη (Bachelor of Arts) τον Ιανουάριο του 2005 και με μεταπτυχιακό στην Τέχνη (Master of Arts) τον Ιανουάριο του 2009. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια (masterclasses) με διεθνούς φήμης σολίστες όπως: Μάρκο Σοσίας, Χεσούς Κάστρο-Μπάλμπι, Ζόραν Ντούκιτς, Τόμας Μιούλερ-Πέρινγκ, Χιμπέρτ Καπέλ κ.α.
Διδάσκει από το 1992 και έως τώρα μαθητές του έχουν αποσπάσει πάνω από 15 βραβεία και διπλώματα. Στην Αυστρία συνεργάστηκε με τον οργανισμό διοργάνωσης συναυλιών «Jehudi Menuhin live music now». Έχει επίσης συμπράξει ως σολίστ με την Ορχήστρα Πνευστών της Χαιδελβέργης.


Ράνια Τουτουντζάκη | πιάνο
Η  Ράνια Τουτουντζάκη ξεκίνησε μαθήματα πιάνου με καθηγήτρια την Αύρα Τσίκολη (Μουσικός Σύλλογος Απόλλων) και συνέχισε στην τάξη της Αλένα Ρετζεγιόβα (Ωδείο ΑΡ), από όπου έλαβε πτυχίο πιάνου με Άριστα παμψηφεί και διάκριση. Συνέχισε τις σπουδές της στην Αθήνα με την Χρυσή Παρθενιάδη (Ωδείο Φ. Νάκας) από όπου αποφοίτησε με δίπλωμα πιάνου με Άριστα Παμψηφεί και Α’ Βραβείο. Παράλληλα, σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά με τον Παναγιώτη Αδάμ και τον Ιωσήφ Παπαδάτο. Παρακολούθησε σεμινάρια πιάνου με τους Μ. Βόζτισεκ, Κ. Έλτον, Λ. Φλάισερ, Σ. Σπέιντελ, E. Στ. Νόκλεμπεργκ, M. Γκαμπαριάν, Γ.Βακαρέλη, Λ. Μπογιαντζίεβα και σεμινάρια Ανώτερων Θεωρητικών με τους Ντ. Κριστόφ και Π. Στογιάνοφ.
Εμφανίζεται τακτικά σε συναυλίες με έργα Μουσικής Δωματίου, καθώς και σε παρουσιάσεις έργων για τέσσερα χέρια και δύο πιάνα. Έχει συμπράξει ως σολίστ με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Σέφιλντ, με την Ορχήστρα Δωματίου της Ελβετίας και με την Ορχήστρα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Αντωνίου.

Ευγενία Ψαρουδάκη | πιάνο
Η Eυγενία  Ψαρουδάκη   γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στην κατεύθυνση Ιστορίας και Αρχαιολογίας με ειδίκευση στην Ιστορία της Τέχνης. Παρακολούθησε μουσικές σπουδές στην Αθήνα όπου και έλαβε πτυχίο και δίπλωμα πιάνου με βαθμό Άριστα Παμψηφεί  και Α΄ βραβείο στην τάξη της  Κλέλιας Τοπάλογλου, Ανώτερα Θεωρητικά και  πτυχίο μονωδίας με το βαθμό Άριστα, ενώ συνεχίζει τις μεταπτυχιακές μουσικές της σπουδές στην εκπαίδευση (EUC). Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια (masterclasses)  στην Ελλάδα και τη Γερμανία με σημαντικούς Έλληνες και ξένους δασκάλους (Γιώργος Χατζηνίκος, Γ. Μπέκερ, Λάμπης Βασιλειάδης κ.α.) με εξειδίκευση στη συνοδεία λυρικού τραγουδιού και τη διεύθυνση παιδικών χορωδιακών συνόλων (Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Ζιμφίρα Πόλοζ, Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου, Δ. Κτιστάκης)
Έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες με οργανικά, φωνητικά  και χορωδιακά σύνολα σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Κύπρο. Εξειδικεύεται στη συνοδεία της φωνής συνοδεύοντας τα τελευταία χρόνια χορωδίες, διακεκριμένους μονωδούς καθώς και λυρικούς καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε ρεσιτάλ στην Κρήτη, την Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων αναφορικά με την ιστορία της τέχνης και της μουσικής, ενώ εξειδικεύεται στη μελέτη και συνοδεία της όπερας και του lied. Από το 2007, μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, διδάσκει πιάνο στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου και σε ωδεία του Ηρακλείου. 

Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines
Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines
Επίσημοι Χορηγοί Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Karatarakis hotels & restaurants
Επίσημος Χορηγός Οδικών Μεταφορών: Union Coach Services