Jazz in progress | Heraklion Jazz Festival 2022
Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022
Αίθουσα "Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού"

Κύκλος | Φεστιβάλ

Με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Τα Στέκια – Τα Jazz clubs», σε σκηνοθεσία Κυριάκου Αγγελάκου και με μια συναυλία από τις κορυφαίες τζαζ ορχήστρες της χώρας «Το Πράγμα», θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου το «Jazz in Progress-Heraklion Jazz Festival 2022», στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

- Προβολή του επεισοδίου Τα jazz clubs της σειράς Τα στέκια – Ιστορίες αγοραίου πολιτισμού | 19:00-20:00
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Κυριάκος Αγγελάκος
Γυρισμένο την άνοιξη του 2019 στην Αθήνα, το ντοκιμαντέρ «Τα jazz club» της σειράς «Τα Στέκια-Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού» που προβλήθηκε στην ΕΡΤ, παρουσιάζει μέσα από συνεντεύξεις και περιηγήσεις σε παλαιότερους και νέους χώρους, την εγχώρια σκηνή της τζαζ, αναδεικνύοντας συνάμα με στιγμιότυπα από συναυλίες, την ζωντανή πλευρά της τζαζ ζωής της πρωτεύουσας.

- Συζήτηση με θέμα το επεισόδιο της σειράς | 20:00-20:40
Συμμετέχοντες:
Κυριάκος Αγγελάκος | σκηνοθέτης
Γιώργος Χαρωνίτης | δημοσιογράφος
Μάνθος Γιουρτζόγλου | παρουσιαστής, ραδιοφωνικός παραγωγός

- Συναυλία της Jazz band «Το πράγμα» | 21:00-22:30
Με μία από τις κορυφαίες τζαζ ορχήστρες της χώρας «Το Πράγμα» που έχει αφήσει ήδη το στίγμα της στην ελληνική τζαζ σκηνή, ολοκληρώνεται το φετινό «Jazz in Progress - Heraklion Jazz Festival 2022» στο ΠΣΚΗ. Δημιουργός της, ο πιανίστας Κωστής Χριστοδούλου και μέλη της, κορυφαία ονόματα της εγχώριας αυτοσχεδιαστικής κοινότητας. 
Αντώνης Ανδρέου: τρομπόνι
Μάνος Θεοδοσάκης: τρομπέτα
Δημήτρης Τσάκας: σαξόφωνο
Κώστας Κωνσταντίνου: κοντραμπάσο
Σεραφείμ Μπέλλος: τύμπανα
Κωστής Χριστοδούλου: πιάνο


ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ - ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ ΤΗΣ ΤΖΑΖ

«Μπορείς να παίξεις μουσική και με ένα κορδόνι παπουτσιών αν είσαι αληθινός»
John Coltrane, Αμερικανός σαξοφωνίστας της τζαζ.

Ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει την ζωή και τους ανθρώπους στα στέκια όπου παίζεται ζωντανή τζαζ μουσική στην Αθήνα. Μια ωριαία περιπλάνηση στους χώρους όπου ανθεί η λεγόμενη «μουσική των μουσικών». Παλαιότεροι και νέοι μουσικοί, δημοσιογράφοι, ραδιοφωνικοί παραγωγοί, εικαστικοί και ιδιοκτήτες jazz clubs μας ξεναγούν στην τζαζ πλευρά της πρωτεύουσας από τον χώρο που άνθησε στην δεκαετία του ’70 το «Τζαζ Κλαμπ» του Γιώργου Μπαράκου, μέχρι το Half Note και τα σημαντικότερα σημεία όπου φιλοξενείται η ζωντανή τζαζ μουσική στην πρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια. Γυρισμένη τον Απρίλιο του 2019 στην Αθήνα για λογαριασμό της σειράς ντοκιμαντέρ «Τα Στέκια-Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού» που προβλήθηκε στην ΕΡΤ, η ταινία  αναδεικνύει με σεβασμό μια πολύ σημαντική, άκρως ζωντανή και απόλυτα δημιουργική καλλιτεχνική σκηνή με τεράστια άνθηση την τελευταία δεκαετία.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Κυριάκος Αγγελάκος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Claudio Bolivar –GSC
Μοντάζ: Δώρα Μασκλαβάνου
Ηχοληψία: .Κώστας Κουτελιδάκης
Μίξη ήχου: Δημήτρης Μυγιάκης
Διεύθυνση παραγωγής: Τάσος Κορωνάκης
Αρχισυνταξία: Ηλιάνα Δανέζη
Οργάνωση παραγωγής: Στέφανος Ελπιζιώτης, Χρυσηίδα Τριανταφύλλου
Βοηθός διευθυντή φωτογραφίας: Αλέξης Ιωσηφίδης
Μουσική σήματος: Blaine L. Reininger
Σχεδιασμός τίτλων αρχής / Motion Graphics: Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου
Εκτέλεση παραγωγής: Μαρίνα Ευαγγέλου Δανέζη για τη Laika Productions
Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΓΓΕΛΑΚΟΣ
Ο  Κυριάκος Αγγελάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και κινηματογράφο  στη  σχολή  Σταυράκου. Ασχολείται επαγγελματικά με τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τη διαφήμιση από το 1981, ως παραγωγός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος.
Α. Κινηματογράφος: Παραγωγός σε δυο μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας σε σκηνοθεσία Φρίντας Λιάππα και συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου («Ήταν ένας ήσυχος θάνατος» (986-Πρώτο βραβείο διεθνούς φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιαν, βραβεία στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και κρατικά βραβεία ποιότητας και «Τα χρόνια της μεγάλης ζέστης» 1990-Επίσημη συμμετοχή στο διεθνές φεστιβάλ Βερολίνου) και στην τηλεταινία «Το νερό της βροχής» (1983) σε παραγωγή της ΕΡΤ. Στις παραπάνω ταινίες συμμετείχε στη συγγραφή των σεναρίων. Σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός στις ταινίες μικρού μήκους «Εθνική Ελλάδας, γεια σου» (1983-ντοκιμαντέρ), «Αξέχαστες βραδιές» (1984) και «Η εποχή των κυνηγών» (1987), οι οποίες έχουν βραβευτεί στα Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Δράμας, έχουν κερδίσει τα κρατικά βραβεία ποιότητας, έχουν παιχτεί σε πολλά ξένα φεστιβάλ και στις κινηματογραφικές αίθουσες.
Β. Τηλεόραση: Από το 1983 έχει σκηνοθετήσει για την τηλεόραση, δεκάδες ντοκιμαντέρ και  πολιτιστικές εκπομπές για τις σειρές «Παρασκήνιο», «Εξ’ Ομονοίας» της ΕΡΤ, «Μαύρο Κουτί» στο MEGA CHANNEL, σειρές ντοκιμαντέρ πολιτιστικού και οικολογικού περιεχομένου στην ΕΤ3 και τη σειρά ντοκιμαντέρ για την ιστορία του κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Οργανισμού «Θεσσαλονίκη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης». Από το 2017 εως και το 2020 σκηνοθέτησε για τη σειρά «Τα Στέκια-Ιστορίες αγοραίου πολιτισμού» πέντε ωριαία ντοκιμαντέρ με θέματα «Το Χάραμα του Βασίλη Τσιτσάνη», «Τα Στέκια της Jazz», «Tυπογραφεία-εκδοτικοί οίκοι», «Τα τρένα», και «Οργανοποιεία μπουζουκιών».
Γ.  Διαφήμιση: Από το 1990 εργάζεται παράλληλα στο χώρο της παραγωγής διαφημιστικών ταινιών. Έχει υλοποιήσει την παραγωγή εκατοντάδων τηλεοπτικών spot για λογαριασμό των κορυφαίων διαφημιστικών εταιρειών κι έχει πολλάκοις βραβευτεί στο Φεστιβάλ Διαφήμισης της ΕΔΕΕ καθώς και σε διεθνή φεστιβάλ.
Επιπλέον, ο Κυριάκος Αγγελάκος διετέλεσε μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα δικαιώματα του Ανθρώπου για 4 χρόνια, υπήρξε μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΄Ενωσης Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, ενώ από το 2019 είναι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού της Τεχνόπολης ΑΕ και του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων.  

ΚΩΣΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ «ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ»
Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του μέχρι και σήμερα,  το «Πράγμα» του πιανίστα και συνθέτη Κωστή Χριστοδούλου, αποτέλεσε σημείο αναφοράς και συζήτησης στην εγχώρια σκηνή της τζαζ, ως ένα από τα συναρπαστικότερα και πιο σημαντικά σχήματα που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια. Με την συμμετοχή μιας πλειάδας κορυφαίων μουσικών, τo γκρουπ δημιουργήθηκε στα τέλη του 2008 και παρουσιάζει πρωτότυπες συνθέσεις του Κωστή Χριστοδούλου, που –όπως ο ίδιος εξηγεί- «ενώ βασίζονται στην παράδοση του swing και του blues, περνούν από μονοπάτια στα οποία ακούγονται  απ' τη μια πλευρά τύμπανα και φλάουτα που συνθέτουν ένα τοπίο διαλογισμού, και απ' την άλλη ηλεκτρονικοί ήχοι που μοιάζουν να προέρχονται από διαστημικό σταθμό». Στο ενεργητικό του γκρουπ καταγράφονται δυο άλμπουμ («Το Πράγμα»- 2012 και «Year of the thing»-2019), ενώ οι ζωντανές του εμφανίσεις είναι σπάνιες κι επιλεκτικές. Στην εμφάνιση του στο Jazz in Progress Heraklion Jazz Festival, το γκρουπ θα παρουσιάσει για πρώτη φορά ενώπιον κοινού το νέο του άλμπουμ με τίτλο «From a Distance, Most Things Look Beautiful».

ΚΩΣΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Ο Κωστής Χριστοδούλου (1983) μεγάλωσε στη Σπάρτη και άρχισε να ασχολείται με τη μουσική σε ηλικία 9 ετών, όταν άκουσε το Black or White τού Michael Jackson. Από τότε, αγαπημένη και βασική του απασχόληση είναι να βρίσκεται απέναντι από ένα στερεοφωνικό σύστημα, ακούγοντας και μελετώντας διαφορετικές μουσικές  γλώσσες. Από το 2009 ζει και εργάζεται στην Αθήνα, παίζοντας κυρίως με διάφορα συγκροτήματα jazz, αλλά και με τη δική του ορχήστρα, Το Πράγμα.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
Ο Αντώνης Ανδρέου γεννήθηκε στη Λαμία το 1981. Παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα τρομπονιού στη δημοτική φιλαρμονική Λαμίας, και παράλληλα σπούδασε πιάνο και θεωρία της μουσικής στο δημοτικό ωδείο Λαμίας. Το 2002 αποφοίτησε από το Ωδείο Φίλιππος Νάκας στην Αθήνα. Από το 2013 είναι μέλος του παγκοσμίου φήμης συγκροτήματος Pink Martini, ενώ από το 1999 είναι ο πρώτος τρομπονίστας της Big Band του Δήμου Αθηναίων. Το 2008 ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στην “European jazz orchestra”. Έχει συνεργαστεί με ελληνικές συμφωνικές ορχήστρες, όπως η Καμεράτα, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, η συμφωνική ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, ενώ συμμετείχε στην ορχήστρα της τελετής λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004». Στο ενεργητικό του έχει καταγράψει συνεργασίες με όλο το φάσμα της εγχώριας τζαζ κοινότητας, καθώς και με κορυφαία ονόματα της διεθνούς τζαζ σκηνής, τόσο συναυλιακά όσο και δισκογραφικά. Έχει επίσης κατά καιρούς συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Μ.Θεοδωράκη, Δ.Σαββόπουλο, Θ.Μικρούτσικο, Δ.Παπαδημητρίου, Θ.Παπακωνσταντίνου, Σ.Κραουνάκη, Γ.Νταλάρα, Τ.Τσανακλίδου, Μ.Φαραντούρη, Ε.Αρβανιτάκη, Α.Ιωαννίδη, Δ.Γαλάνη, Α.Πρωτοψάλτη, Δ.Τσακνή, Ν.Πορτοκάλογλου, Α. Βίσση κ.ά. Συνδημιουργός της ορχήστρας «Crazy People Music» η οποία είχε πλούσια δράση στην αθηναϊκή τζαζ σκηνή, ο Αντώνης Ανδρέου είναι αναμφίβολα ένας από τους σημαντικούς εκπροσώπους της ελληνικής μουσικής στο εξωτερικό.

ΜΑΝΟΣ ΘΕΟΔΟΣΑΚΗΣ
Ο Μάνος Θεοδοσάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε κλασσική τρομπέτα, συμφωνικά κρουστά και αρμονία στο Δημοτικό Ωδείο Ζωγράφου καθώς και jazz αυτοσχεδιασμό στο Ωδείο Athenaeum. Δίδαξε ως καθηγητής κλασσικής τρομπέτας στο Δημοτικό Ωδείο Ζωγράφου και ως καθηγητής τζαζ τρομπέτας και θεωρητικών στο Ωδείο Athenaeum. Ως κρουστός έχει διατελέσει μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών την περίοδο 1993-95 και έχει συνεργαστεί με όλες τις συμφωνικές ορχήστρες της Αθήνας (ΕΡΤ, Χρωμάτων, Λυρική κλπ.). Ως τρομπετίστας είναι μόνιμο μέλος και σολίστας της Big Band του Δήμου Αθηναίων από το 2000, της οποίας έχει διατελέσει και επικεφαλής για περίπου έξι χρόνια. Είναι ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Jazz Police  και έχει υπάρξει μέλος πολλών συγκροτημάτων διαφόρων ειδών μουσικής (Το Πράγμα, Jazz Upstairs Big Band, Cubana Bop, Apurimac, Blues Bug, Locomondo, Desafinados, Σαύρα των Βασιλικών Δρόμων κ.α). Έχει συνεργαστεί με πολλούς  Έλληνες καλλιτέχνες της Jazz σκηνής, καθώς και της έντεχνης και ροκ σκηνής. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΚΑΣ
Ο σαξοφωνίστας και συνθέτης Δημήτρης Τσάκας ξεκίνησε να παίζει κλασική κιθάρα σε ηλικία οκτώ ετών. Το 1991 ξεκίνησε να παίζει άλτο σαξόφωνο και μετά από 2 χρόνια κέρδισε υποτροφία για το Berklee College Of Music στη Βοστώνη. Με την επάνοδό του στην Ελλάδα συνέπραξε-και συνεχίζει να το κάνει- με τους κορυφαίους Έλληνες jazz μουσικούς σε πολλά και διάφορα πρότζεκτ και σχήματα, τόσο δισκογραφικά, όσο και συναυλιακά. Το 2010 κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο «Growing Up», και το 2015 κυκλοφόρησε το δεύτερο «A man dreams». Την άνοιξη του 2021 κυκλοφόρησε το τρίτο του cd με τίτλο «Back of beyond», το οποίο παρουσίασε ζωντανά στο Athens Technopolis Jazz Festival. Συνεργάζεται με μεγάλες ορχήστρες όπως η ΟΣΜ και τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, με τα οποία παρουσίασε σε δική του επιμέλεια το ιστορικό άλμπουμ «Charlie Parker with Strings» τον Μάρτιο του 2021. Ακόμη συμπράτει σε σταθερή βάση και με τη Big Band του Δήμου Αθηναίων και την ΚΟΑ, ενώ στις συνεργασίες του καταγράφονται σημαντικά ονόματα του εγχώριου μουσικού στερεώματος όπως Σταμάτης Κραουνάκης, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μαρία Φαραντούρη, Δήμητρα Γαλάνη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη κ.α. Το 2019 επιμελήθηκε  τη σειρά συναυλιών  "Τζαζ στο μουσείο " του ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Ο μπασίστας Κώστας Κωνσταντίνου σπούδασε με υποτροφία στο Berklee College of Music της Βοστόνης κοντραμπάσο και ηλεκτρικό μπάσο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνεργάζεται και εμφανίζεται με τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς της jazz σκηνής, αλλά και και με σημαντικούς μουσικούς από το εξωτερικό, όντας μπροστάρης στην σκηνή αυτή για περισσότερα από 25 χρόνια με πλήθος συναυλιών και δισκογραφικών συμμετοχών. Επίσης εμφανίστηκε σε πολλά εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ (Γερμανία, Ρουμανία, Κίνα, Νότια Κορέα, Ταιβάν κ.α.) με διάφορα σχήματα. Το 2004 ηχογράφησε το άλμπουμ Concentric Cycles με δικές του συνθέσεις, ως ντουέτο με τον διεθνούς φήμης πιανίστα Βασίλη Τσαμπρόπουλο. Έχει ακόμη συνεργαστεί με πλήθος σημαντικών καλλιτεχνών από το ευρύτερο μουσικό φάσμα όπως η Χαρούλα Αλεξίου, η Μαρία Φαραντούρη, ο Γιώργος Νταλάρας, η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η Τάνια Τσανακλίδου και πολλοί άλλοι. Από το 1997 διδάσκει στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, όπου είναι πλέον και Διευθυντής του Τμήματος Σύγχρονης Μουσικής. 

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΜΠΕΛΛΟΣ
Ο Σεραφείμ Μπέλλος γεννήθηκε το 1969 στο Μεσολόγγι. Ξεκίνησε να παίζει ντραμς στα 16 του σε τοπικά ροκ σχήματα. Με την τζαζ άρχισε να ασχολείται το 1991, σπουδάζοντας δίπλα στο Νίκο Τουλιάτο και το Λεωνίδα Πλιάτσικα, ενώ τη διετία 1993-94 σπούδασε στην σχολή IACP στο Παρίσι, πριν μεταβεί στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη και θητεύσει δίπλα σε σπουδαίους ντράμερ της παγκόσμιας τζαζ σκηνής, μεταξύ των οποίων ονόματα θρύλοι όπως του Elvin Jones, Joe Chambers, Jimmy Cobb, Ralph Peterson, Eric Harland, Billy Hart κ.α. Από την επιστροφή του στην Αθήνα και μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να είναι μια από τις ενεργές και δραστήριες μονάδες της εγχώριας τζαζ σκηνής και οχι μόνο. Έχει διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία βραδιές jam session για νέους και καταξιωμένους μουσικούς για αρκετά χρόνια, φέροντας κοντά τα νέα παιδιά με σπουδαίους jazzmen, ενώ έχει στο ενεργητικό του δεκάδες συνεργασίες τόσο δισκογραφικά, όσο και συναυλιακά με όλη σχεδόν την «αφρόκρεμα» της εγχώριας τζαζ σκηνής, αλλά και με σημαντικούς συνθέτες και τραγουδοποιούς, ενώ είχε την τύχη να συνεργαστεί με μουσικούς όπως Eric Burdon, Alex Foster, Bobby Watson  κ.α. Ταυτόχρονα βέβαια, δεν σταματά να ανακαλύπτει καινούργια πρόσωπα, ταλαντούχους μουσικούς και φωνές και να σχηματίζει μαζί τους σχήματα με τα οποία δίνει συνεχώς συναυλίες. Επίσης, σαν δάσκαλος ντραμς μεταφέρει στα νέα παιδιά την ενέργεια και την αγάπη του για την τζαζ και την μουσική, εδώ και περίπου μια δεκαπενταετία.

Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines
Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines
Επίσημοι Χορηγοί Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Karatarakis hotels & restaurants
Επίσημος Χορηγός Οδικών Μεταφορών: Union Coach Services
Επίσημος Χορηγός Εκπαίδευσης: ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ3 | ΕΡΤ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ | ΕΡΤ ΧΑΝΙΩΝ | COSMOTE tv | Όμιλος CRETA | Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ | Best Radio 94.7