Παρασκευή 21 και Σάββατο 22 Ιανουαρίου στις 21:00 | Κυριακή 23 Ιανουαρίου στις 19:00
Αίθουσα "Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού"

Κύκλος | Μπαλέτο 

Μια συμπαραγωγή του Πολιτιστικού Οργανισμού Pro Artes της Βιέννης με το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Ο Καρυοθραύστης, το παιδικό παραμύθι που γίνεται πραγματικότητα μέσα από τη μουσική και το χορό, το πασίγνωστο μπαλέτο του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, έρχεται στο ΠΣΚΗ σε νέες ημερομηνίες και με νέους συντελεστές!
Την Παρασκευή 21, το Σάββατο 22 Ιανουαρίου στις 21:00, καθώς και την Κυριακή 23 Ιανουαρίου στις 19:00 (παράσταση για όλη την οικογένεια), το κοινό της Κρήτης θα έχει την μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει για πρώτη φορά μπαλέτο στο ΠΣΚΗ από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Pro Artes της Βιέννης, σε χορογραφία της Jessica Wurzer και σκηνοθεσία του Dominik Am Zehnhoff-Söns, με ένα χορευτικό σύνολο που το απαρτίζουν διαπρεπείς χορευτές των μεγάλων σκηνών της Βιέννης.
Οι παραπάνω αλλαγές κρίθηκαν αναγκαίες και δρομολογήθηκαν άμεσα από την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του ΠΣΚΗ, έπειτα από δυσκολίες που προέκυψαν στην μετακίνηση του Μπαλέτου της Εθνικής Όπερας της Σλοβενίας προς την Ελλάδα, λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

Ο Καρυοθραύστης, του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι
Η υπόθεση του μπαλέτου σε δύο πράξεις του Ρώσου συνθέτη Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι βασίζεται στο παραμύθι Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών, του Ε.Τ.Α. Χόφμαν, διασκευασμένο αριστοτεχνικά από τον Αλέξανδρο Δουμά. Γράφτηκε το 1892 και από τότε κατέχει κορυφαία θέση στο ρεπερτόριο του κλασικού μπαλέτου.
Ο Καρυοθραύστης είναι το δώρο που έκανε στη μικρή Κλάρα ο νονός της Ντρόσελμαγερ την παραμονή των Χριστουγέννων, κάπου στη Γερμανία. Ο Καρυοθραύστης έχει το σχήμα ενός κινούμενου στρατιώτη. Τα μεσάνυχτα που ο ύπνος παίρνει την Κλάρα, στο όνειρό της μεταφέρεται σ’ έναν παραμυθένιο κόσμο, όπου όλα τα παιχνίδια ζωντανεύουν, μεταξύ των οποίων και ο Καρυοθραύστης. Αφού κερδίσει τη μάχη με τα ποντίκια που έχουν εισβάλει στο δωμάτιο, μετατρέπεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα.
Στη δεύτερη πράξη του έργου η Κλάρα και ο πρίγκιπας-Καρυοθραύστης ξεκινούν ένα μαγικό ταξίδι, περνώντας μέσα από υπέροχα μέρη που ο συνθέτης αποδίδει μαγικά με την αξεπέραστη μουσική του. Τη χώρα της Βασίλισσας του Χιονιού και έπειτα τη χώρα των Ζαχαρωτών και της Ζαχαρένιας νεράιδας. Το πρωί όμως που η Κλάρα ξυπνάει, το μόνο που κρατά στην αγκαλιά της είναι η ξύλινη κούκλα-στρατιωτάκι που της χάρισε ο νονός της.

Συντελεστές:

Χορογραφία: Jessica Wurzer, Anna-Maria Covalec-Wurzer
Σκηνοθεσία: Dominik Am Zehnhoff-Söns
Διεύθυνση παραγωγής: Melanie Wurzer
Οργάνωση: Barbara Spitzer
Φωτισμοί: Dominik Am Zehnhoff-Söns, Simon Locher
Παραγωγή: Πολιτιστικός Οργανισμός Pro Artes, Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Ερμηνεύουν:

Καρυοθραύστης: Joni Österlund
Κλάρα: Agniya Guk
Ντρόσελμαγερ: Helena Bauer
Κινέζικη κούκλα: Katharina Theil
Ισπανικές κούκλες: Elisabeth Bohaumilitzky, Marina Rützler
Ρωσική κούκλα: Marcin Denkiewicz
Αραβική κούκλα: Valentina Seidl
Σύνολο: Marlene Hengstberger, Gabriel Wanka


Οι θεατές που έχουν ήδη προμηθευτεί εισιτήριο για τις ημερομηνίες 11, 12 και 13 Ιανουαρίου, θα ειδοποιηθούν με προσωπικό μήνυμα για να προχωρήσουν σε αυτόματη μεταφορά των εισιτηρίων τους στις νέες ημερομηνίες, είτε σε ακύρωσή τους.

Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines
Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines
Επίσημοι Χορηγοί Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Karatarakis hotels & restaurants
Επίσημος Χορηγός Οδικών Μεταφορών: Union Coach Services
Επίσημος Χορηγός Εκπαίδευσης: ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ3 | ΕΡΤ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ | ΕΡΤ ΧΑΝΙΩΝ | COSMOTE | ΚΡΗΤΗ tv | 98.4 | ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ | neakriti.gr