Jazz in progress | Heraklion Jazz Festival 2022
Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022
Αίθουσα "Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού"

Κύκλος | Φεστιβάλ

Με την προβολή της ταινίας «In Situ» των Άκη Κερσανίδη και Χρύσας Τσελεπή και τη συναυλία με τίτλο «Ανοικτές Διαδρομές» του Σάκη Παπαδημητρίου και της Γεωργία Συλλαίου ξεκινά το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου το «Jazz in Progress-Heraklion Jazz Festival 2022».
Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά διοργάνωση ενός θεσμού που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020 και παραμένει ζωντανός και δυναμικός,  έτοιμος  να προσφέρει στο μουσικόφιλο κοινό, σπουδαίες και σπάνιες στιγμές καλλιτεχνικής δημιουργίας.

- Προβολή της ταινίας Ιn Situ | 18:15-20:00
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Χρύσα Τζελέπη, Άκης Κερσανίδης
Ένα ταξίδι στον κόσμο της τζαζ και της σύγχρονης αυτοσχεδιαστικής μουσικής με γυρίσματα σε Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία, όπου περισσότεροι από 20 μουσικοί παρελαύνουν και μιλούν για την ζωή και την τέχνη τους. Μετά το τέλος της προβολής της ταινίας θα ακολουθήσει πάνελ και το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να μιλήσει με τους δημιουργούς της ταινίας. 

Συζήτηση με θέμα την ταινία | 20:00-20:40
Συμμετέχοντες:
Χρύσα Τζελέπη | σκηνοθέτις
Άκης Κερσανίδης | σκηνοθέτης
Σάκης Παπαδημητρίου | μουσικός
Γιώργος Χαρωνίτης | δημοσιογράφος
Μάνθος Γιουρτζόγλου | παρουσιαστής, ραδιοφωνικός παραγωγός

- Συναυλία των Σάκη Παπαδημητρίου – Γεωργίας Συλλαίου | 21:00-22:30
Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει με τον πιανίστα, συγγραφέα, ραδιοφωνικό παραγωγό και πρωτοπόρο της  τζαζ στην Ελλάδα, Σάκη Παπαδημητρίου. Ο Σάκης Παπαδημητρίου έχει στο ενεργητικό του 20  προσωπικά άλμπουμ, 25 βιβλία και αποτελεί αναμφίβολα μια επαναστατική και ταυτόχρονα κορυφαία μορφή της τζαζ στην Ελλάδα. Στο Φεστιβάλ θα εμφανιστεί στο ΠΣΚΗ μαζί με την επί 25ετια συνεργάτιδα και συνοδοιπόρο του Γεωργία Συλλαίου, σε μια και μοναδική εμφάνιση για το κοινό του Ηρακλείου!
Σάκης Παπαδημητρίου | πιάνο
Γεωργία Συλλαίου | φωνή


IN SITU  - Μια ταινία για τον αυτοσχεδιασμό και την ελεύθερη μουσική έκφραση 

Ένα ταξίδι στον κόσμο της τζαζ και της σύγχρονης αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής.
Με σημείο εκκίνησης τη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του 80 τότε που η πόλη ήταν ένα διεθνές σταυροδρόμι συνάντησης αρκετών μουσικών που κινούνταν στον χώρο του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού και της δημιουργικής μουσικής, η ταινία μας ταξιδεύει σε Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία ακολουθώντας τις διαδρομές κάποιων μουσικών και τις διαφορετικές οπτικές τους πάνω στον αυτοσχεδιασμό, τον ήχο, τη σιωπή και τον τρόπο που σκέφτονται και ζουν.
Οι βασικοί ήρωες της ταινίας, εξηγούν τις απόψεις τους για την ζωή και την τέχνη, τις μεθόδους που χρησιμοποιούν, ενώ η κάμερα παρακολουθεί από κοντά τις στιγμές γένεσης της μουσικής επί τόπου. Η ταινία ξεκίνησε δειλά – δειλά το 2013 και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017. Έχει γυρίσματα σε 5 πόλεις της Ευρώπης σε Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία και εκτός από τους 12 «πρωταγωνιστές» εμφανίζονται ακόμη πάνω από 20 μουσικοί.   

   

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ: Σάκης Παπαδημητρίου (Μουσικός), Gianni Lenoci  (Μουσικός), Gianni Mimmo  (Μουσικός), Άρις Γεωργίου (Φωτογράφος, εικαστικός), Φλώρος Φλωρίδης (Μουσικός), Δημήτρης Θ. Αρβανίτης (Γραφίστας), Γιώργος Χαρωνίτης (Εκδότης περιοδικού Jazz και Τζαζ), Baby Gunter Sommer (Μουσικός), Χρήστος Γερμένογλου (Μουσικός), Γεωργία Συλλαίου (Μουσικός), Georges Paul (Μουσικός),Roscoe Mitchell Μουσικός- μέλος των περίφημων Art Εnsemble of Chicago).

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Χρύσα Τζελέπη-Ακης Κερσανίδης
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Δράκος Πολυχρονιάδης
ΚΑΜΕΡΑ: Δράκος Πολυχρονιάδης, Θεόφιλος Καλαιτζίδης, Πάνος Αρβανιτάκης, Ακης Κερσανίδης
ΗΧΟΛΗΨΙΑ:Βασίλης Αλεξανδρής, Martin Kleinmichel
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Χρύσα Τζελέπη
ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Ιλμα Τυρμπετάρι
ΜΟΝΤΑΖ: Άντα Λιάκου
ΜΙΞΗ ΗΧΟΥ: Τίτος Καρυωτάκης-Χρήστος Χαρμπίλας
ΤΙΛΟΙ – ΓΡΑΦΙΚΑ: Νίκος Τζαφερίδης - Vinsky
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: anemiCinema
ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΟΙ: ERT S.A, Prosenghisi Film & Video Productions

ΑΚΗΣ ΚΕΡΣΑΝΙΔΗΣ
Ο Ακης Κερσανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από τη σχολή κινηματογράφου της Ε. Χατζίκου το 1989 με την πτυχιακή ταινία “J. De la Tour” ένα φιλμ δοκίμιο 16 mm για το φως στη ζωγραφική του Γάλλου ζωγράφου Jeorges de la Tour. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε κοντά στον σκηνοθέτη και δάσκαλο του Δήμο Θέο καθώς επίσης και σε αρκετές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Από το 1990  και μετά εργάστηκε σαν διευθυντής φωτογραφίας, και σκηνοθέτης σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, σε διαφημιστικά σποτ και ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση. Στην περίοδο 2004-2006 διδάσκει στη σχολή κινηματογράφου του Α.Π.Θ. Από το 2006 μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται και συμμετέχει ενεργά σαν παραγωγός και σκηνοθέτης στην ομάδα παραγωγής ταινιών Anemi Cinema. Έχει σκηνοθετήσει πολλά ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές εκπομπές, θεατρικές παραστάσεις και performances με μικτά μέσα σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες, και έχει παρουσιάσει βίντεο έργα του σε εκθέσεις (video enstalations). Από το 2001 μέχρι το 2009 διοργανώνει και διευθύνει το φεστιβάλ πειραματικού κινηματογράφου “Παράξενη Οθόνη” (Strnge Screen).  Ενδεικτική φιλμογραφία:
Α) ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «Ένα απότομο ξύπνημα», «Οργισμένος Δεκέμβρης», «Το χρονικό μιας καταστροφής» (και τα τρια μαζί με τη Χρύσα Τζελέπη), «Ο ξένος», «Το στίγμα», «Με φως και με θάνατον», «Balcan Gate», «Πήρεν ο Μάρτης Δώδεκα», «Μουσική Υπογείου», «Όσιος Δαυίδ», «Η άλλη όψη», «Το πέρασμα του Τορωναίου», «Climate Change». B) ΒΙΝΤΕΟ-ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ: «Navarino», «Περιπλάνηση»  

ΧΡΥΣΑ ΤΖΕΛΕΠΗ
Η Χρύσα Τζελέπη είχε την πρώτη της επαφή με την τέχνη της εικόνας μέσω της στατικής φωτογραφίας. Ιδρυτικό μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με επιμέλειες εκθέσεων φωτογραφίας Ελλήνων και ξένων φωτογράφων. Το 2000 σπουδάζει κινηματογράφο στο πανεπιστήμιο  University of Arts στο Λονδίνο. London και η ταινία της “Ιt's a sad story” που αφορά τη μετανάστευση παρουσιάζεται στο National Film Theate
Από το 2001 μέχρι το 2009 συνδιοργανώνει το πρώτο διεθνές φεστιβάλ πειραματικού κινηματογράφου στην Ελλάδα “Παράξενη Οθόνη”/ Strange Screen. Το 2006 συμμετέχει στην ίδρυση της ανεξάρτητης εταιρίας παραγωγής οπτικοακουστικών έργων anemiCinema (www.anemicinema.gr ), όπου  εργάζεται, μέχρι σήμερα, ως σκηνοθέτιδα και παραγωγός με συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ, μεικτές παραστάσεις με χορό – εικόνα – μουσική, performances και θέατρο. Αποτελεί ένα από τα βασικά μέλη του κινηματογραφικού εργαστηρίου – φεστιβάλ  Ζagoriwood, που πραγματοποιείται από το 2009 στα Ζαγοροχώρια, Ηπείρου. Η τελευταία της ταινία IN SITU, (συνσκηνοθεσία με τον 'Ακη Κερσανίδη) πήρε το βραβείο σκηνοθεσίας στο 12o Doc Fest.
Ενδεικτική φιλμογραφία: Α)ΘΕΑΤΡΟ: «Τι πάθος ατελείωτο», «Ασκητική 1+1=1», Β) ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «25ος Μεσημβρινός», «Ο κόσμος που ταξιδεύει», «It’s a sad story» και μαζί με τον Άκη Κερσανίδη: «Ένα απότομο ξύπνημα», «Το χρονικό μιας καταστροφής», «Οργισμένος Δεκέμβρης»., Γ)PERFORMANCE: «Κίτρινη Ζώνη».

ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΥΛΛΑΙΟΥ «ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ»

Ο πιανίστας Σάκης Παπαδημητρίου αποτελεί-το δίχως άλλο-την ζωντανή ιστορία της τζαζ στην χώρα μας.  Έχοντας από τις αρχές της δεκαετίας του 60 καταπιαστεί με το συγκεκριμένο μουσικό ιδίωμα, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έχει αφιερώσει σχεδόν ολοκληρωτικά την ζωή του σε αυτό.  Κι όχι μόνο παίζοντας μουσική, αλλά μελετώντας, ερευνώντας, διδάσκοντας και γράφοντας για την τζαζ. Με την τραγουδίστρια και περφόρμερ Γεωργία Συλλαίου συναντήθηκαν καλλιτεχνικά το 1995 και από τότε συνεργάζονται συνεχώς τόσο σαν ντουέτο, όσο και μαζί με άλλους καλλιτέχνες παρουσιάζοντας παραστάσεις αυτοσχεδιασμού, μουσικού θεάτρου, μουσικής επένδυσης σε ταινίες βωβού κινηματογράφου αλλά και το πρότζεκτ «Ανοιχτές Διαδρομές» με το οποίο μας επισκέπτονται στο Jazz in Progress Festival. «Το πρόγραμμα της συναυλίας μας έχει τον τίτλο «Ανοιχτές διαδρομές», λέει ο ίδιος ο Σάκης Παπαδημητρίου, διευκρινίζοντας: «Πρόκειται για διαδρομές στον χρόνο, στον χάρτη, στην προσωπική μας πορεία. Επιλογές από όσα ζήσαμε, ακούσαμε και φανταστήκαμε: κλασική μουσική, παραδοσιακή, τζαζ, πρωτοπορία στις Τέχνες, τραγούδια, συνθέσεις, φιλοσοφικές ιδέες, ποίηση, κινηματογράφο, απρόοπτα και εκπλήξεις. Ελεύθερες μεταμορφώσεις και αυτοσχεδιασμοί με το πνεύμα της τζαζ. Ρεμπέτικα τραγούδια, ένα ποίημα της Σαπφούς και αφορισμοί του Ηράκλειτου σε πρωτότυπες συνθέσεις και αυτοσχεδιασμούς του ντουέτου. Οι μεγάλοι ποιητές: Ο James Joyce, οι Bertolt Brecht, Samuel Beckett, Boris Vian πάνω σε δικά μας θέματα και στοιχεία performance. Ένα ιταλικό παραδοσιακό lamento, ένα κινηματογραφικό Film noir με κείμενο της Γεωργίας Συλλαίου. Πρόσωπα αγαπημένα: Ο Duke Ellington του Σάκη και ο Tom Waits της Γεωργίας. Ένα ταξίδι δημιουργικής αναζήτησης, μια μουσική περιπέτεια που δεν σταματά ποτέ…»

ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Απόλυτα ενεργός, δοτικός και πάντα ανοιχτός σε νέες προκλήσεις, ο Σάκης Παπαδημητρίου είναι μια τεράστια προσωπικότητα, μια διαχρονική φιγούρα της εγχώριας τζαζ σκηνής. Γεννημένος το 1940, πρωτοπαρουσιάστηκε το 1960 από το περιοδικό Διαγώνιος με πεζογραφήματα και μελέτες για την μουσική. Την ίδια εποχή αρχίζει να παίζει τζαζ με μικρά σχήματα και να δίνει ομιλίες και για την τζαζ και την σύγχρονη μουσική, πράγμα ολότελα πρωτοποριακό για την εποχή. Ακολουθεί μια μακρά πορεία, με συνέχεια εως και σήμερα, όπου περιλαμβάνονται: Είκοσι προσωπικοί δίσκοι και εικοσιπέντε βιβλία με λογοτεχνικά κείμενα, ποιήματα, μελέτες και δοκίμια, μουσικές για θεατρικές παραστάσεις και πολυσύνθετες εκδηλώσεις όπου η μουσική συνδυάζεται με την λογοτεχνία, τον χορό, το video και την ζωγραφική, μουσική επένδυση σε περισσότερες από 30 ταινίες του βωβού κινηματογράφου (από το 1989 ασχολείται με την σχέση βωβού κινηματογράφου και μουσικής επί σκηνής), με άξονα τα αριστουργήματα των πρωτοποριακών κινημάτων του Μεσοπολέμου. Έχει επίσης εμφανιστεί σόλο ή με διάφορα σχήματα σε πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή φεστιβάλ. (Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο, Γερμανία, Αυστρία, Σερβία, Σλοβενία, Αίγυπτος, Μεξικό, Κίνα) κι έχει συνεργαστεί σε δίσκους με τον Φλώρο Φλωρίδη, Günter Sommer, Daunik Lazro, Carlos Zingaro, Jean Bolcato, Γεώργιος Bandoek  Αποστολάκης, Χρήστος Γερμένογλου, Ξενοφών Αβράμογλου, Πέτρος Δαμιανίδης, Ανδρέας Μνιέστρης, Δήμος Δημητριάδης κ.α. Επίσης έχει συμπράξει  με γνωστούς μουσικούς της διεθνούς σκηνής, όπως οι: André Jaume, Joe McPhee, Glen Velez, Gianni Gebbia, Vittorino Curci, Roberto Ottaviano, Marcello Magliocchi, Gianni Lenoci, Vincenzo Mastropirro κ.α. Έχει ακόμη υπάρξει υπεύθυνος ύλης των περιοδικών TZAZ και «Σύν και Πλήν» και ειδικός συνεργάτης του μηνιαίου περιοδικού «jazz& τζαζ». Επίσης συνεργάτης πολλών περιοδικών κατά διαστήματα: Διαγώνιος, ΄Ηχος & HiFi, Οικοτοπία, Ιδεοδρόμιο, Το Δέντρο, Ένεκεν , Ο Αναγνώστης, Χάρτης κ.α. Λογοτεχνικά και μουσικά κείμενά του, περιλαμβάνονται σε πολλές ελληνικές και ξένες ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ολλανδικά, ιταλικά και ρουμανικά. Πλούσια δράση ανέπτυξε και στο ραδιόφωνο, αφού υπήρξε παραγωγός στην  ΕΡΤ Θεσσαλονίκης (1975 – 2006) και στο Τρίτο Πρόγραμμα, (1983 – 1995 και 2003 – 2010). Την περίοδο 2005 - 2007 δίδαξε στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΥΛΛΑΙΟΥ
Η Γεωργία Συλλαίου σπούδασε μουσική και τραγούδι στην Ελλάδα και στην Αυστρία. Συνέχισε με σπουδές σύγχρονης φωνητικής και θεάτρου στο Άμστερνταμ. Το 1993 κυκλοφορεί το πρώτο της CD «Ιχνηλάτες του Ιούρα», το οποίο επανεκδόθηκε τέσσερις φορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Ακολούθησαν άλλα δέκα άλμπουμ από το 1996 εως και το 2015, στα οποία μεταξύ άλλων συνεργάστηκε με το Σάκη Παπαδημητρίου, το Θάνο Μικρούτσικο, τον Κώστα Θωμαΐδη και τη μπάντα των Small Blues Trap. Από το 1995 συνεργάζεται επί μονίμου βάσεως με τον Σάκη Παπαδημητρίου, με τον οποίο παρουσιάζει προγράμματα με κύκλους τραγουδιών, παραστάσεις με χορό και ταινίες της δεκαετίας του ’20 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει ακόμη συνεργαστεί  με τους Στέργιο Βαλιούλη, Χρήστο Γερμένογλου, Αγαμέμνων Μάρδα, Γιάννη Φιλιππουπολίτη, Θοδωρή Οικονόμου, Poison Band, Μιχάλη Χριστοδουλίδη, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Tangos a Quatro, Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Vincenzo Mastropirro, Marcello Magliocchi, Gianni Lenoci, Roberto Ottaviano, Vittorino Curci, Kουαρτέτο +κίνησις, ΄Ακη Κερσανίδη, κ.α. Είναι ιδρυτικό μέλος των σχημάτων «Μουσικά Ανεμολόγια» και «Musica Lontana».Έχει εμφανιστεί σε πλήθος σημαντικών φεστιβάλ μουσικής, θεάτρου κι αυτοσχεδιασμού τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βοσνία, το Λουξεμβούργο, τη Σλοβενία, τη Σερβία, την Κύπρο, το Μεξικό, την Κίνα, την Τουρκία, την Αίγυπτο και το Ιράκ. Από το 2000, έως το 2003 διετέλεσε ραδιοφωνικός παραγωγός  στον σταθμό 9,58 FM της ΕΡΤ3. Κείμενά της έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Εντευκτήριο, Jazz & τζαζ, Bang, Πανδώρα, (δε)κατa, Ενεκεν, Βιβλιοθήκη Ελευθεροτυπίας. Από τις εκδόσεις «Οδός Πανός» εκδόθηκε το 2012 το πρώτο της λογοτεχνικό βιβλίο  με τίτλο «Στο Ακρωτήρι» για να ακολουθήσει το 2018 το μυθιστόρημα «Εκεί κάτω στον ουρανό» από τις Εκδόσεις «Πόλις».

Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines
Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines
Επίσημοι Χορηγοί Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Karatarakis hotels & restaurants
Επίσημος Χορηγός Οδικών Μεταφορών: Union Coach Services
Επίσημος Χορηγός Εκπαίδευσης: ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ3 | ΕΡΤ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ | ΕΡΤ ΧΑΝΙΩΝ | COSMOTE tv | Όμιλος CRETA | Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ | Best Radio 94.7