Jazz in progress | Heraklion Jazz Festival 2022
Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022 στις 21:00
Αίθουσα "Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού"

Κύκλος | Φεστιβάλ

Ο Γερμανός τρομπετίστας και συνθέτης Markus Stockhausen, γόνος μουσικής οικογένειας με μεγάλη παράδοση και  παγκοσμίως αναγνωρισμένος  μουσικός, συμμετέχει φέτος στο «Jazz in Progress-Heraklion Jazz Festival». Ερευνητής της αυτοσχεδιαστικής μουσικής και με μια πορεία σχεδόν τριών δεκαετιών με σημαντικότατους σταθμούς και συνεργασίες ανά την Ευρώπη και τον κόσμο, ο Markus Stockhausen συναντά στο Ηράκλειο τον κιθαρίστα και συνθέτη Βασίλη Ρακόπουλο. Οι δυο τους, θα παρουσιάσουν ένα μουσικό ταξίδι στη  θάλασσα του Αιγαίου.
Μαζί τους οι Τάκης Φαραζής (πιάνο), Πέτρος Βαρθακούρης (κοντραμπάσο) και Πέτρος Κούρτης (κρουστά).

Aegean World Jazz Quintet | Βασίλης Ρακόπουλος– Markus Stockhausen | 21:00-22:30

Βασίλης Ρακόπουλος | κιθάρα
Markus Stockhausen | τρομπέτα
Τάκης Φαραζής | πιάνο
Πέτρος Βαρθακούρης | κοντραμπάσο
Πέτρος Κούρτης | τύμπανα


ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ- MARCUS STOCKHAUSEN «AEGEAN JAZZ»

Δυο σημαντικές προσωπικότητες, δυο σπουδαίοι μουσικοί του ελληνικού και του παγκόσμιου μουσικού στερεώματος, συναντώνται επί σκηνής σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική συναυλία βασισμένη σε αιγαιοπελαγίτικα μουσικά χαρακτηριστικά και αναπτύξεις ενταγμένες στα σύγχρονα μουσικά ρεύματα της Jazz.  Ο Έλληνας κιθαρίστας και συνθέτης Βασίλης Ρακόπουλος συμπράτει με  τον Γερμανό τρομπετίστα και πρωτοπόρο συνθέτη Markus Stockhausen κι επισφραγίζουν μια μουσική φιλία και συνεργασία δώδεκα ετών. Η ιδέα του Aegean Jazz project γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 2010 στον απόηχο των συναυλιών του Markus Stockhausen και του Βασίλη Ρακόπουλου στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Goethe και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Οι συνθέσεις που προέκυψαν από αυτή την συνάντηση αποτέλεσαν την αφορμή για τη μεταγενέστερη εξέλιξη του εγχειρήματος, το οποίο με την συμμετοχή των Χάρη Λαμπράκη (νει), Μάξιμου Δράκου (πιάνο), Ντίνου Μάνου (κοντραμπάσο) και Βασίλη Ποδαρά (τύμπανα) ηχογραφήθηκε ζωντανά στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης τον Ιούνιο του 2017 και εκδόθηκε σε CD. Και όπως ο ίδιος ο Βασίλης Ρακόπουλος πολύ εύστοχα σημειώνει, «Δεν είναι μόνο οι πρωτότυπες συνθέσεις που απεικονίζουν και προβάλουν την λιτότητα του κυκλαδικού ιδιώματος, αλλά και ο τρόπος προσέγγισης και ερμηνείας που αναζητά έναν ήχο ανάτασης, έναν ήχο αντίστοιχο με το φως των Κυκλάδων». 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ


Ο Βασίλης Ρακόπουλος ολοκλήρωσε σπουδές ηλεκτρολόγου-μηχανολόγου στο ΕΜΠ και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην πυρηνική φυσική (ΚΠΕ Δημόκριτος) και την επιχειρησιακή έρευνα (ΕΜΠ). Σπούδασε μουσική στο SWISS JAZZ SCHOOL της Βέρνης και αποφοίτησε με δίπλωμα τζαζ κιθάρας και δεύτερο όργανο την τρομπέτα. Παρακολούθησε ακόμη μαθήματα παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης. Συνεργάστηκε με κορυφαίους Έλληνες συνθέτες (Μ. Χατζηδάκις, Μ. Θεοδωράκης, Ν. Μαμαγκάκης, Β. Κουρουπός, Θ. Μικρούτσικος, Δ.  Σαββόπουλος, Μ. Πλέσσας κ.α.) και έλαβε μέρος σε πολλές δισκογραφικές δουλειές, παραστάσεις και συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμμετείχε ενεργά στο σχηματισμό της πρωτοεμφανιζόμενης ελληνικής Jazz σκηνής παίζοντας στο «club του Μπαράκου» και στο Half Note με Έλληνες και ξένους μουσικούς. Εργάστηκε ως ενορχηστρωτής σε πολλές παραγωγές της ελληνικής δισκογραφίας. Έχει διδάξει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο jazz κιθάρα, λειτουργική αρμονία και παιδαγωγική. Συμμετείχε σε εκπαιδευτικά προγράμματα, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, δίνοντας διαλέξεις και σεμινάρια για τη σχέση της Μουσικής με τα μαθηματικά, καθώς επίσης για το συσχετισμό των κλιμάκων της ανατολίτικης μουσικής με την δυτική αρμονία. Από το 2011 συνεργάζεται με το Φεστιβάλ των Κυκλάδων διοργανώνοντας κύκλους συναυλιών και διεθνή σεμινάρια αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής (Intuitive music με τον Markus Stockhausen και Aegean Cultural initiative με τον Richard Smith).
 Στην προσωπική του δισκογραφία περιλαμβάνονται τα CDs : Ρωξάνη, Χορός των πυρσών, Ammon, Ιris (με τον Ross Daly), Ενότητες τρείς (με τον Νίκο Ξυδάκη), 3G (με τον Μ. Πλέσσα), Aegean Jazz και Affection. Παρουσίασε συνθέσεις του σε κύκλο εκπαιδευτικών συναυλιών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού, καθώς και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων του 2004. 

MARCUS STOCKHAUSEN


Ο Markus Stockhausen, εκ των σημαντικών μουσικών προσωπικοτήτων της Ευρώπης την τελευταία τριακονταετία, άρχισε να παίζει πιάνο σε ηλικία έξι ετών. Αργότερα, άρχισε παράλληλα να μελετά τρομπέτα στη μουσική σχολή της Κολωνίας. Για περίπου 25 χρόνια συνεργάστηκε στενά με τον πατέρα του, τον εξίσου σημαντικό συνθέτη Karlheinz Stockhausen, Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει ή έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 90 δισκογραφικές δουλειές σε παγκοσμίως διάσημες ετικέτες όπως ECM, SONY, EMI classics, ENJA κ.α. Πέρα από την τζαζ, έχει γράψει έργα για ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, παιδικές χορωδίες, συμφωνικές ορχήστρες, καθώς και έργα σύγχρονης μουσικής. Στο ενεργητικό του έχουν καταγραφεί πλήθος σημαντικών συνεργασιών, με καλλιτέχνες όπως οι Arild Andersen, Patrice Héral, Mark Nauseef, Jörg Brinkmann, Angelo Comisso, Christian Thomé, Ferenc Snétberger, Florian Weber, αλλά και με σπουδαίες ορχήστρες όπως τη Συμφωνική Ορχήστρα του BBC (με την οποία συνεργάζεται τακτικά από το 2002), τη Χορωδία Επιμελητηρίου RIAS, τη Sinfonietta του Λονδίνου, την Ορχήστρα d'Archi Italiana, την Ορχήστρα Winterthur Chamber, την Καμεράτα της Βέρνης, την Metropole Orchestra, τη Franz Liszt Chamber Orchestra και τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, είτε ως σολίστ, είτε ως συνθέτης μουσικών έργων. Από το 2000 εως το 2010 διηύθυνε μια σειρά συναυλιών διαισθητικής μουσικής στην εκκλησία του Αγίου Ματέρνου στην Κολωνία, ενώ η μουσική του ομάδα με το όνομα Eternal Voyage περιλαμβάνει μουσικούς από την Ινδία, την Ολλανδία και το Λίβανο. Συνεργάζεται ακόμη με την σύζυγο του, κλαρινετίστρια Tara Bouman στο ντουέτο Moving Sounds. 

ΤΑΚΗΣ ΦΑΡΑΖΗΣ
Ο πιανίστας και συνθέτης Τάκης Φαραζής αποφοίτησε από το Ελληνικό Ωδείο και συνέχισε τις κλασσικές του σπουδές, ασχολούμενος ενεργά με την τζαζ. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 συμμετείχε στην ίδρυση του ιστορικού γκρουπ ISKRA (με τους Γιώργο Φακανά, Νίκο Τουλιάτο, David Lynch, Τάκη Μπαρμπέρη).  Έχει στο ενεργητικό του μουσική για τον κινηματογράφο και για το θέατρο (κυρίως για παραστάσεις Αρχαίου Δράματος του Εθνικού Θεάτρου), ενώ έχει υπάρξει συνεργάτης κορυφαίων μουσικοσυνθετών  (Μ. Θεοδωράκης, Χ. Λεοντής, Ν. Ξυδάκης, Ε. Καραϊνδρου, Γ. Μαρκόπουλος, Κ. Σφέτσας κ.α) και τραγουδιστών (Μ. Φαραντούρη, Ε. Πασπαλά, Σ. Γιαννάτου, Τ. Τσανακλίδου,, Αρλέτα κ.α). Σαν συνθέτης έχει συμμετάσχει σε μουσικά φεστιβάλ και θεατρικές παραστάσεις σε Ευρώπη, Αυστραλία, Κίνα και Ιαπωνία. Στην αμιγώς προσωπική του δισκογραφία περιλαμβάνεται ο δίσκος «Ονειρέματα» του 1996, καθώς και τα "Άλκηστις του Ευριπίδη", "Ο κύκλος με την κιμωλία" (μουσικές για θεατρικές παραστάσεις)  "24 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι". Με πολλά χρόνια ακαδημαϊκής πείρας στο ενεργητικό του, έχει εκδώσει και τρία βιβλία: «24 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι (2008), «Τα τραγούδια των Χριστουγέννων» (2013) και «Κλασσικές μελωδίες για νέους πιανίστες» (2017), όλα από τις εκδόσεις Fagotto.

Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines
Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines
Επίσημοι Χορηγοί Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Karatarakis hotels & restaurants
Επίσημος Χορηγός Οδικών Μεταφορών: Union Coach Services
Επίσημος Χορηγός Εκπαίδευσης: ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ3 | ΕΡΤ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ | ΕΡΤ ΧΑΝΙΩΝ | COSMOTE tv | Όμιλος CRETA | Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ | Best Radio 94.7