Κύκλος | Έλληνες σολίστ
5 Δεκεμβρίου 2020

Αλεξία Μουζά: Διαδικτυακά με τον Μπετόβεν


Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020, ώρα 21:00

21:00 / €5

Official Trailer

Η πολυβραβευμένη, αγαπημένη ερμηνεύτρια Αλεξία Μουζά επιστρέφει στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, ΠΣΚΗ, ερμηνεύοντας στην μεγάλη σκηνή της αίθουσας «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού» τρία από τα πλέον δεξιοτεχνικά έργα του ρεπερτορίου της Ρομαντικής περιόδου για πιάνο των Ludwig van Beethoven, Pyotr Ilyich Tchaikovsky και Frédéric François Chopin.

Τρυφερότητα, αισθαντικό βάθος, λυρισμός, η ομορφιά των μοτίβων και των λυρικών ανταποκρίσεων φωτίζουν τα εμβληματικά έργα για πιάνο τριών από τους κορυφαίους τους Ρομαντισμού.

Κεντρική φυσιογνωμία στο πρόγραμμα της καταξιωμένης σολίστ είναι ο Ludwig van Beethoven (1770-1827) με την Σονάτα για πιάνο Αρ. 3 σε Ντο Μείζονα, Έργο 2 (1796) σε τέσσερα μέρη, από την πρώιμη συνθετική περίοδο του κορυφαίου μουσουργού, έργο υψηλών τεχνικών και ερμηνευτικών απαιτήσεων αφιερωμένο στον Joseph Haydn. Γλυκό και μελαγχολικό, εμπνευσμένο από την προφορική παράδοση του σλαβόφωνου (κατά κύριο λόγο ουκρανικού) φωνητικού ρεπερτορίου των “dumy” (εν. “duma”), ακολουθεί το έργο Dumka σε Ντο ελάσσονα, Αρ. 59 του Pyotr Ilyich Tchaikovsky (1840-1893), έργο γραμμένο το 1886, που αναπαριστά μουσικά “Σκηνές από ένα ρώσικο χωριό”, όπως μαρτυρά ο τίτλος. Στο τέλος του προγράμματος, η Σονάτα για πιάνο Αρ. 3 σε Σι ύφεση Ελάσσονα, Έργο 58, η τελευταία σονάτα του Frédéric François Chopin (1810-1849) σε τέσσερα μέρη, έργο ολοκληρωμένο το 1844, δεξιοτεχνικό, πλούσιο σε αντιστικτικά και μελωδικά περάσματα, συναγωνίζεται σε λυρισμό και συναισθηματική φόρτιση τις περίφημες ballades του συνθέτη. 

Αλεξία Μουζά | πιάνο

Πρόγραμμα

Ludwig van Beethoven | Σονάτα για πιάνο Αρ. 3 σε Ντο Μείζονα, Έργο 2

Pyotr Ilyich Tchaikovsky | Dumka σε Ντο Ελάσσονα, Έργο 59 (Σκηνές από ένα ρωσικό χωριό)

Frédéric François Chopin | Σονάτα για πιάνο Αρ. 3 σε Σι ύφεση Ελάσσονα, Έργο 58

Βιογραφικό ερμηνεύτριας

Αλεξία Μουζά 

Πιανίστρια με «καταπληκτική ενέργεια, καθαρότητα και ακρίβεια», σύμφωνα με κριτικές, η Αλεξία Μουζά κέρδισε σε ηλικία 11 ετών το αριστείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου «Φίλων 2000».

Ως νικήτρια του Cantu International Competition for Piano and Orchestra ερμήνευσε το κοντσέρτο σε ρε ελάσσονα Κ. 466 του Mozart με την Philharmonic Orchestra “Mihail Jora” of Bacau (Μουσική διεύθυνση: Ovidiu Balan) σε Μιλάνο και Κόμο. Ως νικήτρια του Διαγωνισμού για πιάνο «Γιώργος Θυμής» ερμήνευσε με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης το κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Grieg (Μουσική διεύθυνση: Paul Chiang). Ως προσκεκλημένη σολίστ, η Αλεξία ερμήνευσε το “Lodron-konzert” του Mozart για τρία πιάνα σε συνεργασία με τους Alberto Nosé and Alexander Romanovsky, με την Haydn Orchestra Bolzano and Trento (Μουσική διεύθυνση: Ola Rudner), εγκαινιάζοντας το επετειακό πρόγραμμα Mozart Ways 2006. 

Ερμήνευσε με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης το κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα Κ. 466 του Mozart (Μουσική διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης). Έπαιξε με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (Μουσική διεύθυνση: Enrique Batiz, κοντσέρτο Νο 3 Beethoven) αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές από τον αθηναϊκό τύπο. Ακόμα, με την Simon Bolivar Symphony Orchestra της Βενεζουέλας υπό την διεύθυνση του Manuel Lopez μπροστά σε ένα ενθουσιώδες ακροατήριο, ερμηνεύοντας το κοντσέρτο Νο 1 του Tchaikovsky. Έχει επίσης συμπράξει ως σολίστ με την Ορχήστρα Χρωμάτων, την Ορχήστρα Feminarte, την Fiesole/Florence Youth Orchestra και την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Μεξικού. 

Η Αλεξία έχει δώσει ρεσιτάλ πιάνου στο Concert Hall του Χονγκ Κονγκ, Konzerthaus του Βερολίνου, Tsai Performance Center της Βοστώνης, Sala Verdi του Μιλάνου, Accademia Filarmonica της Μπολόνια, Μέγαρο Μουσικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Έχει προσκληθεί και συμμετάσχει σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ όπως Sächsisches Mozartfest (Γερμανία), Semaine musicale (Ελβετία), Maggio Fiorentino, Pomeriggi Musicali, Festival MITO, Festival de Bach a Bartok (Ιταλία), Si-Chuan International Piano Festival in Chengdu (Κίνα), International Mozart Festival στο Hokkaido (Ιαπωνία), διεθνές φεστιβάλ πιάνου Θεσσαλονίκης, φεστιβάλ Ναυπλίου και Σαντορίνης. 

Η Αλεξία Μουζά γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε μαθήματα πιάνου με την μητέρα της, την πιανίστρια Πατρίσια Αρένας. Συνέχισε στην International Piano Academy, στην Imola Ιταλία, με τους Leonid Margarius και Anna Kravtchenko. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Cesena (Conservatorio Statale di Musica, Diploma Accademico di II Livello) και Βοστώνη (College of Fine Arts, Boston University, Artist Diplom) με τον Boaz Sharon. Έλαβε υποτροφίες από ΙΚΥ, ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης», International Piano Academy Imola, Boston University. Έχει ηχογραφήσει δύο audio-DVD με την εταιρεία Multigram Classical (το κοντσέρτο του Mozart για 3 πιάνα K. 242 και ρεσιτάλ με έργα Mozart, Beethoven, Schumann, Chopin).