Ανάλαφρες, γνωστές και μεθυστικές μελωδίες της ελληνικής οπερέτας, αισθαντικές ιταλικές καντσονέτες, λυρικά και θεατρικά τραγούδια αγαπημένων Ελλήνων συνθετών πλαισιώνουν το πρόγραμμα που παρουσιάζουν το Σάββατο 22 Αυγούστου, στο Αίθριο του ΠΣΚΗ, τρεις επιφανείς ερμηνευτές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η υψίφωνος Μαρία Κόκκα, η μεσόφωνος Βάγια Κωφού και ο τενόρος Σταμάτης Μπερής. Στο πιάνο συνοδεύει ο Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου.

Τιμώντας τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από τον θάνατο του Θεόφραστου Σακελλαρίδη (1883-1950), ενός από τους πρωτεργάτες της ελληνικής οπερέτας, το πρόγραμμα της δεύτερης υπαίθριας συναυλίας του κύκλου “Ανοιχτά Μαζί” του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, εμπλουτίζεται από τραγούδια - αναφορές στο έργο του λαοφιλούς μουσικοσυνθέτη, αλλά και των συγχρόνων του.

Επιλεγμένες καντσονέτες, τραγούδια από οπερέτες, έργα του ελληνικού μουσικού θεάτρου και επιθεωρήσεις του 20ου αιώνα, κοσμούν ένα πλούσιο πρόγραμμα διανθισμένο με συνθέσεις των Στάθη Μάστορα (1893-1943), Ruggiero Leoncavallo (1857-1919), Θεόφραστου Σακελλαρίδη, Σωτηρίας Ιατρίδου (1901-1985), Νίκου Χατζηαποστόλου (περ.1884-1941), Salvatore Cardillo (1874-1947), Franz Lehar (1870-1948), Carlos Eleta Almarán (1918-2013), Vincenzo di Chiara (1864-1937), Pablo Sorozábal (1897-1988), Γρηγόρη Κωνσταντινίδη (1893-1979), Ernesto Tagliaferri (1889-1937), Eduardo di Capua (1865-1917),  Alfredo Mazzucchi (1878-1972) και Κώστα Γιαννίδη (1903-1984).

Ώρα έναρξης: 21:00 Τιμή εισιτηρίου: 12 €

Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει:

α) Από το Βιβλιοπωλείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (ώρες προπώλησης: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 09:30-14:30 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09:30-13:30 και 18:00-20:30.

β) Από το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, δύο (2) ώρες πριν την έναρξη της συναυλίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα τηρούνται απαρεγκλίτως όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. 

Βιογραφικά καλλιτεχνών

Μαρία Κόκκα, υψίφωνος


Σπούδασε κλασικό τραγούδι (Δίπλωμα με Άριστα, Ά Βραβείο και διάκριση υπό τη Γιολάντα Ντι Τάσσο), πιάνο και ανώτερα θεωρητικά. Συνέχισε τις  σπουδές της με το βαρύτονο Τζων Μοδινό. 

Έχει εμφανιστεί στην ΕΛΣ και σε λυρικά θέατρα της Ευρώπης, ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους σε κλασικές και  σύγχρονες όπερες, οπερέτες και ορατόρια. Στο εξωτερικό πρωτοεμφανίστηκε ως Μανόν στην Όπερα της Ανατολικής Σαξονίας, ενώ το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει ρόλους όπως η Λεΐλά (Αλιείς Μαργαριταριών του Georges Bizet), η Μουζέττα (Μποέμ του Giacomo Puccini), η Αντίνα (Το Eλιξίριο του Έρωτα του Gaetano Donizetti), η Νορίνα (Ντον Πασκουάλε του Gaetano Donizetti), η Λαουρέττα (Τζάννι Σκίκκι του Giacomo Puccini), η Ντόννα Άννα (Ντον Τζοβάννι του Wolfgang Amadeus Mozart),  η Βιολέτα (Τραβιάτα του Giuseppe Verdi από την Όπερα της Βαλίτσας της ΕΛΣ), η Νέντα (Παλιάτσοι του Ruggero Leoncavallo), η Αντέλε και η Ροζαλίντε (Νυχτερίδα του Johann Strauss II).

Έχει εμφανιστεί στον κινηματογράφο στην ταινία “Κουαρτέτο σε τέσσερις κινήσεις” της Λ. Ρικάκη, όπου συνεργάστηκε με τον διάσημο Πολωνό συνθέτη Zbigniew Preisner. Δίδαξε  φωνητική  στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος,  όπου  διετέλεσε και  Διευθύντρια Χορωδίας. Τις  σπουδές της συμπληρώνουν το Πτυχίο Στατιστικής (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και το μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Βάγια Κωφού, μεσόφωνος

Η μεσόφωνος Βάγια Κωφού σπούδασε στο Ωδείο Δημήτρη Μητρόπουλου (Δίπλωμα Μονωδίας με άριστα και διάκριση) και στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Ωδείου Αθηνών. 

Ανήκει στο δυναμικό της Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, συμμετέχοντας παράλληλα ως πρωταγωνίστρια σε όπερες και οπερέτες. Είναι ιδρυτικό μέλος της Καλλιτεχνικής Εταιρείας ΠΟΛΥΜΝΙΑ όπου από το 1998 έχει πλούσια προσφορά στο χώρο της όπερας-οπερέτας, καθώς και στην προβολή έργων νέων καλλιτεχνών. Έχει λάβει μέρος σε θεατρικές, τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές και κινηματογραφικές παραγωγές, καθώς και επί σειρά ετών στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας.

Σταμάτης Μπερής, τενόρος

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Οικονομικά (Πανεπιστήμιο Πειραιώς) και ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Ωδείο Αθηνών με την Κική Μορφωνιού και στο Εθνικό Ωδείο με την Γωγώ Γεωργιλοπούλου (Άριστα παμψηφεί, Α΄ Βραβείο και Αριστείο Εξαιρετικής Επίδοσης). 

Τελειοποίησε την τεχνική του κλασικού τραγουδιού στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης (1987-1990), με υποτροφία του Ιδρύματος “Αλέξανδρος Ωνάσης”, όπου οι σπουδές του περιλάμβαναν μαθήματα στη Σχολή Όπερας με την Helena Karisso-Mezrisky και στο Lied-Oratorio με τον Καθηγητή Erwin Ortner. Από το 1989 είναι μόνιμη μονωδός στην Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), όπου διαγράφει μία λαμπρή πορεία με 40 πρωταγωνιστικούς ρόλους σε παραστάσεις όπερας, ενώ την περίοδο 1997-1999 διετέλεσε Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ. Το 2002 υπήρξε υπεύθυνος παραγωγής στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα που έλαβε χώρα στην αρχαία Κόρινθο, με το έργο Η πολιορκία της Κορίνθου του Gioachino Rossini. Ανέλαβε την καλλιτεχνική επιμέλεια της Όπερας της Βαλίτσας της ΕΛΣ (2012-2015). Έχει εμφανιστεί στα μουσικά θέατρα του Μπιλμπάο, του Τορίνο, της Σόφιας, του Λουξεμβούργου, της Βιέννης, του Σάλτσμπουργκ, κ.ά. Έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα της Όπερας της Σόφιας, την Ορχήστρα της ΕΛΣ, την Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την Ορχήστρα της Όπερας του Μπιλμπάο, την Ορχήστρα της Βουδαπέστης, την Ορχήστρα της RAI, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, κ.ά. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι Ρ. Πανεράι, Γ. Ντιμίτροβα, Λ. Σέρα, Tz. Πατανέ, Κ. Πασχάλης, Δ. Καβράκος, Φ. Βουτσίνος κ.ά. Έλαβε μεταξύ άλλων μέρος στις παγκόσμιες πρώτες Μήδεια (Όπερα Μπιλμπάο) και Ηλέκτρα του Μίκη Θεοδωράκη (Όπερα Λουξεμβούργου), στην Επιστροφή της Ελένης του Θάνου Μικρούτσικου (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), Ο Κονρουά και οι κόπιες του και Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας του Π. Κούκου (ΕΛΣ). Η δισκογραφία του περιλαμβάνει τα έργα: “Κώστας Καρυωτάκης”, “Ρέα”, “La Μartire”, “Storia d' Amore”, “Ο Κονρουά και οι κόπιες του”. 

Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου, πιανίστας

Ο Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου γεννήθηκε το 1983. Σπούδασε πιάνο με την ´Αννη Τότσιου στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, Μ. Καλομοίρης (Άριστα παμψηφεί και Β´ Βραβείο). Έλαβε πτυχίο Μουσικολογίας από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2014), παρακολουθώντας παράλληλα σεμινάρια με τους πιανίστες J.M. Battista, J.&C. Ganev, Ivo Pogorelich, D. Bashkirov, Ρίτα Μπουμπουλίδη και Δημήτρη Τουφεξή. 

Απέσπασε το Β΄ και το Γ΄ βραβείο στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Πιάνου του ΥΠΕΠΘ (2000) και της ΧΟΝ (2002), αντίστοιχα. Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στη Σχολή Τσέμπαλου του Ωδείου Atheneum (2010). Έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμες συναυλίες ως πιανίστας κορεπετίτορας. Oι συνεργασίες του περιλαμβάνουν οργανισμούς, όπως το Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μουσείο Μπενάκη, το Ίδρυμα Θεοχαράκη, την ΕΡΤ και μεγάλους λυρικούς καλλιτέχνες, όπως οι Τζ. Δριβάλα, Ζ. Τερζάκης, R. Costi, Δ. Καβράκος, Χ. Σταμπόγλης, Τζ. Μοδινός, Στ. Μπερής, Λ. Αγγελοπούλου, Μ. Μαρκέτου, Γ. Χριστόπουλος, Δ. Πακσόγλου, Μ. Σκαρλάτου, D. Vietri, Μ. Παπαρίζου, Μ. Μηλολιδάκη, Ε. Βουδουράκη, Μ. Μουτσίου, R. Jakobsh, S. Benetta, Χ. Αδριανό, O. Kamata, Β. Καράγιαννη κ.ά. To 2010 συμμετείχε στις όπερες “Madama Butterfly” του Giacomo Puccini και “Antigone” του Traeta σε σκηνοθεσία Τζ. Δριβάλα και στην παράσταση “Verdi, ο γνωστός μας άγνωστος” (Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός), ενώ συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Μουσικού Μάη (Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2012), στην παράσταση “Δραματικό και Μουσικό Πρελούδιο για τον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη” (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε σκηνοθεσία Β. Αναστασίου, 2013) και παράλληλα εργάστηκε στο πρόγραμμα καταγραφής του μουσικού αρχείου του Ωδείου Αθηνών. Έχει αναλάβει την μουσική προετοιμασία στις όπερες “La Traviata”, “Rigoletto” και “Il Trovatore” του Giusepe Verdi (Συμπαραγωγή: «Αθηναϊκή Πολυφωνία» και Δήμος Αθηναίων, 2010), “Το Αστέρι της Λιλιπούπολης” (Σκηνοθεσία: Ρεγγίνα Καπετανάκη, Εθνικό Θέατρο, 2014) και “El Greco” (Μουσική: Γιώργος Χατζηνάσιος, σκηνοθεσία: Βασίλης Αναστασίου, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, 2015). 

Το καλοκαίρι του 2015 συμμετείχε στην παράσταση “20 χρόνια χωρίς τη Μελίνα” στο αρχαίο θέατρο του Πυθαγορείου στη Σάμο, παράσταση για την οποία βραβεύθηκε από τον Όμιλο UNESCO Πειραιώς και Νήσων.