Το βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου «Καλντερίμι – 99 χρόνια στη Σαλονίκη» παρουσιάστηκε χθες, Τρίτη 6 Ιουνίου, στην αίθουσα Συναυλιών του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου. Το βιβλίο προλόγισε ο Αρχιμουσικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΠΣΚΗ Μύρων Μιχαηλίδης που αναφέρθηκε στη δομή, τη γλώσσα,  το ιστορικό πλαίσιο και τη δεξιοτεχνία του συγγραφέα, ο οποίος έχει κερδίσει τις καρδιές του κόσμου με την ακρίβεια των στοιχείων του, την συγκλονιστική πλοκή και την ομορφιά της γλώσσας που μιλάει απευθείας στην ψυχή του αναγνώστη. 

Ο Γιάννης Καλπούζος μίλησε για τους ήρωες του στο «Καλντερίμι», τον Αντύπα, τον Παράσχο και τον Κλεάνθη, τον έρωτα, το τυχαίο, το ρόλο των γυναικών, την πολύχρωμη και πολυπολιτισμική Σαλονίκη των αρχών του περασμένου αιώνα, την πολυτάραχη ιστορία της πόλης που ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι ο αναγνώστης δε θα πρέπει να κρίνει με τα δεδομένα του σήμερα αλλά να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο και τις συνθήκες του τότε. Ο συγγραφέας μίλησε για τους προβληματισμούς και τα διλλήματα των ηρώων του, για το σκαμπανεβάσματα της ζωής όταν βαδίζει σε καλντερίμι υπογραμμίζοντας «Καλό είναι να κοιτάς την ανατολή και να σκέφτεσαι τη δύση. Να κοιτάς τη δύση και να σκέφτεσαι την ανατολή. Για να έρχεται στα ίσια ο κόσμος σου». 

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης η Μαριέλα Βιτώρου, με τον Γιάννη Κιαγιαδάκη στο πιάνο, ερμήνευσε υπέροχα σεφαραδίτικα τραγούδια με αφορμή την ιστορία του βιβλίου. Η συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός Έφη Μαχιμάρη διάβασε μικρά αποσπάσματα συμπληρώνοντας την εικόνα που ο συγγραφέας θέλησε να δώσει στο κοινό για το νέο του μυθιστόρημα.

Με το πέρας της παρουσίασης ο Γιάννης Καλπούζος υπέγραψε βιβλία και συνομίλησε με τον κόσμο που θέλησε να ακούσει και να συναντήσει τον συγγραφέα.

• Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines
• Επίσημος Χορηγός Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Economou Hotels | Karatarakis Hotels & Restaurants
• Επίσημος Χορηγός Οδικών Μεταφορών: Union Coach Services
• Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines
• Επίσημος Χορηγός  Πιστοποιήσεων: TUV AUSTRIA
• Επίσημος Χορηγός Εκπαίδευσης: ΙΕΚ ΑΚΜΗ