Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2025 | 21:00
Κύκλος | Μουσική Δωματίου
Αίθουσα Συναυλιών
Ο πλούσιος και μεστός ήχος του πιάνου συνδιαλέγεται με τις βελούδινες χροιές των εγχόρδων, σε ένα δεξιοτεχνικό και εξόχως λυρικό πρόγραμμα μιας συναυλίας μουσικής δωματίου αφιερωμένης σε τρεις συνθέτες των τελών του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα: τον Ενρίκε Γκρανάδος, με το Πιάνο Κουιντέτο (1895), που συνδέεται τόσο με τη γαλλική μουσική δωματίου της περιόδου όσο και με την ισπανική μουσικής στην αυγή του 20ού αιώνα∙ τον Λέος Γιάνατσεκ με το Κουαρτέτο εγχόρδων Αρ. 1 (1923), βασισμένο στη Σονάτα του Κρόιτσερ του Λέοντος Τολστόι, και την Αμερικανίδα Έιμι Μπιτς, με το Πιάνο Κουιντέτο (1907), έργο έντονα λυρικό και με πλούσιο συναισθηματικό βάθος που ανακαλεί σπουδαία αντίστοιχα έργα της ρομαντικής περιόδου.
Ερμηνεία:
Πιάνο: Έλενα Χριστοδούλου
Κουαρτέτο Εγχόρδων ΑΕΝΑΟΝ
1ο βιολί: Γιώργος Μάνδυλας
2ο βιολί: Βασίλης Σούκας
Βιόλα: Αντίλοχος Τρανός
Βιολοντσέλο: Αστέριος Πούφτης
Βιογραφικά συντελεστών
Έλενα Χριστοδούλου | πιανίστα
Η Έλενα Χριστοδούλου έχει στο ενεργητικό της ρεσιτάλ πιάνου και συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ευρώπη, Β. Αμερική, Ασία, Β. Αφρική. Ενδεικτικά: Αυστρία (Σάλτσμπουργκ), Η.Π.Α. (Βοστώνη, Salt Lake City), Ιταλία (Ρώμη), Αίγυπτος (Όπερα Καϊρου/Αλεξάνδρειας), Η.Α.Ε. (Ντουμπάι), Ιράν (Rudaki/Vahdat Hall), Ελλάδα (Μ.Μ.Α./Μ.Μ.Θ.). Ως σολίστ έχει συμπράξει με ελληνικές και ξένες ορχήστρες. Ενδεικτικά: Wiener KammerOrchester (δ/νση Μ. Μιχαηλίδης), Ορχήστρα των Χρωμάτων (δ/νση Μ. Λογιάδης), Καμεράτα Ορχήστρα Εγχόρδων “Partenopea” (δ/νση E. Volpe), Συμφωνική Ορχήστρα Τεχεράνης, Ορχήστρα Δωματίου του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Ορχήστρα Σαξοφώνων Νομαρχίας Πειραιά (καλλιτεχνική δ/νση Θ. Κερκέζος). Επίσης, έχει ηχογραφήσει για το Τρίτο Πρόγραμμα, τηλεόραση, καθώς και για το ελληνικό ραδιόφωνο της Βοστώνης (Αμερική).
Έχει κληθεί από την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών να ερμηνεύσει έργα Ελλήνων συνθετών, αρκετοί εκ των οποίων της έχουν αφιερώσει έργα τους (Μ.Ι. Αλεξιάδης, Τ. Ρωσόπουλος), σε συνεργασία με τη πιανίστα Χ. Παντελή. Έχει δώσει σειρά από masterclasses και συναυλίες σε συνεργασία με το Tehran Art University, καθώς επίσης συμμετέχει ως καθηγήτρια στη Διεθνή Θερινή Μουσική Ακαδημία (Zeus Music Festival / Ελλάδα) που τελεί υπό την αιγίδα των Vladimir Spivakov και Vladimir Krainev International Charity Foundation. Έχει προσκληθεί ως σολίστ από πολλές πρεσβείες (όπως την σερβική πρεσβεία υπό την αιγίδα της Πριγκίπισσας Αικατερίνης της Γιουγκοσλαβίας) με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής αλλά και δυτικής ευρωπαϊκής μουσικής.
Έχει διδάξει επιμορφωτικά σεμινάρια στο τμήμα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης (School of Continuing and Professional Studies) του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Deree College). Μαθητές της έχουν αποσπάσει βραβεία σε πανελλήνιους διαγωνισμούς πιάνου,καθώς επίσης έχουν δώσει διπλώματα και πτυχία πιάνου λαμβάνοντας άριστες βαθμολογίες.
Η Έλενα Χριστοδούλου έλαβε το Δίπλωμα Πιάνου (Άριστα παμψηφεί, 1ο βραβείο & χρυσό μετάλλιο) με καθηγητή τον Δημήτρη Τουφεξή. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Deree), όπου έλαβε πτυχίο από το τμήμα Μουσικών Σπουδών (B.A. in Music), με Υψίστη Διάκριση. Με διαδοχικές υποτροφίες των Ιδρυμάτων Fulbright και Αλέξανδρος Ωνάσης πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (Master in Piano Performance / Boston Conservatory of Music) με καθηγητή τον Michael Lewin. Ανά περιόδους έχει μελετήσει κοντά σε μεγάλους πιανίστες όπως: Leon Fleisher, Jacob Lateiner (Mozarteum/Salzburg), Aquilles delle Vigne, Nicolae Petrof. Έχει κερδίσει βραβεία σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου.
ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΕΓΧΟΡΔΩΝ «ΑΕΝΑΟΝ»
Το Κουαρτέτο εγχόρδων «ΑΕΝΑΟΝ» δημιουργήθηκε το 2016 από διακεκριμένους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.
Έχει συμμετάσχει με μεγάλη επιτυχία σε κοινωνικά και εκπαιδευτικά προγράμματα της Κ.Ο.Α., εντός και εκτός Αθηνών και έχει αναπτύξει αυτόνομη συναυλιακή δραστηριότητα ως ένα εκ των βασικών πλέον μουσικών συνόλων της Ορχήστρας. Συμμετείχε στο πολιτιστικό πρόγραμμα «(Dis)playing Attica», στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων της Ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων « Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης, έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Συνεδριακό Κέντρο Δελφών, στο Φεστιβάλ Γκύζη, στο Φεστιβάλ Ναυπλίου καθώς και στο Εθνικό Θέατρο της Σερβίας στο Βελιγράδι.
Με στόχο την ερμηνεία έργων του κλασσικού αλλά και του ελληνικού ρεπερτορίου, παλαιότερου και σύγχρονου, το AENAON αποτελείται από τους βιολονίστες Γιώργο Μάνδυλα (Κορυφαίο Α’ και αναπληρωτή εξάρχοντα στα Α΄ βιολιά της Κ.Ο.Α.) και Βασίλη Σούκα (μέλος στα Α΄ βιολιά της Κ.Ο.Α. ), τον βιολίστα Αντίλοχο Τρανό (μέλος στις βιόλες της Κ.Ο.Α. ) και τον τσελίστα Αστέριο Πούφτη (Κορυφαίο Β΄ στα βιολοντσέλα της Κ.Ο.Α.).
Γιώργος Μάνδυλας | Βιολονίστας
Ο Γιώργος Μάνδυλας είναι Κορυφαίος Α΄στα πρώτα βιολιά της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, από το 2008.
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το1969 και σε ηλικία εννέα ετών ξεκίνησε μαθήματα βιολιού. Το 1987 συνέχισε τις σπουδές του στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών στην τάξη του διακεκριμένου καθηγητή Στέλιου Καφαντάρη, απ’ όπου αποφοίτησε το 1990 παίρνοντας Δίπλωμα βιολιού με Άριστα παμψηφεί και Α΄ βραβείο, ενώ επίσης του απονεμήθηκε το ειδικό μετάλλιο της Εβδομηκονταετίας του Ελληνικού Ωδείου.
Με υποτροφίες του Ιδρύματος «Α. Ωνάση» και του Ιδρύματος «Μουσηγέτης» συνέχισε τις σπουδές του στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του Λονδίνου και ακολούθως στην Κρατική Ανώτατη Σχολή Μουσικής της Στουτγκάρδης, όπου το 1999 απέκτησε το Μεταπτυχιακό Ανώτατο Δίπλωμα Σολίστ «Solistenklasse» στην τάξη του καθηγητή Wilchelm Melcher.
Ως πρώτο βιολί του κουαρτέτου «Απόλλων» μελέτησε με το παγκοσμίου φήμης κουαρτέτο εγχόρδων «Melos», δουλειά που οδήγησε στο τρίτο βραβείο του Διεθνούς Διαγωνισμού Κουαρτέτου του Bubenreuth της Γερμανίας και στο πρώτο βραβείο του Διαγωνισμού Μουσικής Δωματίου της Θεσσαλονίκης.
Έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε σεμινάρια των Dorothy Delay, Zakhar Bron, Igor Oistrach, κουαρτέτου Alban Berg και κουαρτέτου Chilingirian.
Του έχει απονεμηθεί το βραβείο «Howard Prize» του Βασιλικού Κολλεγίου Μουσικής του Λονδίνου.
Από το 1995 έως το 2008, ήταν Εξάρχων βιολιστής (Konzertmeister) στην Συμφωνική Ορχήστρα της Βάδης – Βυρτεμβέργης (Wurttembergische Philharmonie), με την οποία επίσης έχει κάνει περιοδείες σε Ισπανία, Ελβετία, Ολλανδία και Ιαπωνία. Με την ίδια ορχήστρα έχει κάνει πολυάριθμες ηχογραφήσεις σημαντικών έργων σε CD, όπως τις Συμφωνίες αρ. 4 και 5 του Μάλερ, την Συμφωνία αρ. 9 του Ντβόρζακ, όλες τις συμφωνίες του Μπρούκνερ, όλες τις συμφωνίες του Μπετόβεν κ.ά.
Ως σολίστ έχει συνεργαστεί στην Γερμανία και την Ελλάδα με συμφωνικές ορχήστρες, όπως οι Συμφωνική Ορχήστρα της Βάδης–Βυρτεμβέργης, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης κ.ά. Με το τρίο εγχόρδων «Mander» έχει ηχογραφήσει για το Ραδιόφωνο της Νοτιοδυτικής Γερμανίας.
Παράλληλα με την σολιστική και ορχηστική του καριέρα διδάσκει βιολί, αρχικά στην Γερμανία και μετέπειτα στην Ελλάδα.
Βασίλης Σούκας | βιολονίστας
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993 και ξεκίνησε βιολί στην ηλικία των 5 ετών, όντας μέλος μουσικής οικογενείας με παράδοση γενεών στην ελληνική μουσική. Το 2012 πήρε δίπλωμα βιολιού από το Δημοτικό Ωδείο Πετρούπολης με Άριστα παμψηφεί και Α' βραβείο, με δάσκαλο το Νίκο Δεσποτόπουλο. Η διετής καθοδήγηση και διδασκαλία τού Σίμου Παπάνα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία του και τον εισήγαγε στην μπαρόκ μουσική. Το 2016 ολοκλήρωσε τις πτυχιακές του σπουδές (Bachelor) στην Ακαδημία Sibelius τού Πανεπιστημίου Τεχνών τού Ελσίνκι στη Φινλανδία υπό τη διδασκαλία τού Pekka Kauppinen και τής Minna Kangas στο μοντέρνο και μπαρόκ βιολί αντίστοιχα.
Έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει ως εξάρχων στην Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων (GTYO) και την Camerata junior τού Συλλόγου ‘’Οι Φίλοι τής Μουσικής’’, στην οποία ήταν και βοηθός διδασκαλίας την περίοδο 2017-2019. Από το 2014 έως το 2016 διετέλεσε ως μέλος τής Kirkkonummi Chamber Music Orchestra (Φινλανδία), έχοντας επίσης συνεργαστεί με την Helsinki Baroque Orchestra και Sinfonieta Lentua (Φινλανδία-Ρωσία). Το επαγγελματικό του ντεμπούτο ως σολίστ έκανε τον Οκτώβρη τού 2016 στη Φινλανδία, ερμηνεύοντας το 1ο κοντσέρτο για βιολί τού Παγκανίνι με την Kirkkonummi Chamber Music Orchestra. Ο Βασίλης είναι μόνιμο μέλος τής Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών από το 2017 και ιδρυτικό μέλος τού “Aenaon Quartet” τής ΚΟΑ και τού συνόλου μπαρόκ μουσικής “NYX trio”.
Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια βιολιού και μουσικής δωματίου με τους: Λεωνίδας
Καβάκος, llya Gringolts, Yuri Zhislin, Δημήτρης Σέμσης, Σίμος Παπάνας, Χρήστος
Κανέτης, Olivier Charlier, Yair Kless, Sirkka-Liisa Kaakinen, Martti Rautio και Herwig
Zack.
Αντίλοχος Τρανός | βιολίστας
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Σπούδασε στην τάξη βιόλας της Ισμήνης-Χρυσοχόου Κάρτερ, στο Ωδείο Αθηνών, όπου και έλαβε πτυχίο βιόλας, καθώς και δίπλωμα βιόλας με βαθμό «’Αριστα παμψηφεί και διάκριση». Συμμετείχε και στο μεταπτυχιακό σεμινάριο βιόλας της τάξης «Μεταπτυχιακών Σπουδών Εγχόρδων» τηε καθηγήτριας Ισμήνης Κάρτερ.
Υπήρξε μέλος του συνόλου «Έγχορδα Αθηνών, συμμετέχοντας σε αρκετές συναυλίες. Υπήρξε μέλος της Μεσογειακής Ορχήστρας Νέων «Orchestra Mediterranea Per La Pace”. Επίσης, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ορχήστρας «Intrarti”. Αποτελεί μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών από το 2001.
Είναι μέλος του πολυσχιδους κουαρτέτου «Quattro Elementi» και αποτελεί μέλος του κουαρτέτου εγχόρδων «ΑΕΝΑΟΝ», με το οποίο σταδιοδρομεί σε Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Είναι πτυχιούχος Μουσικολογίας, από το τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αστέριος Πούφτης | βιολοντσελίστας
Ο Αστέριος Πούφτης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης, από όπου και αποφοίτησε με άριστα παμψηφεί και τιμητική διάκριση, υπό την εποπτεία του καθηγητή Russi Dragnev. Το Σεπτέμβριο του 1997 έγινε δεκτός στην ακαδημία Guildhall του Λονδίνου, πρώτα στην τάξη του καθηγητή Stefan Popov και μετέπειτα στην τάξη του καθηγητή Oleg Kogan, απ’ όπου και απέκτησε το Bachelor of Music Degree, με υποτροφία του ιδρύματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΡΙΑΝΤΗ». Το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 απέκτησε το Master’s Degree in Music Performance, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 2003 στο Advanced Instrumental Studies Course, στην ίδια ακαδημία .
Συμμετείχε στον Διαγωνισμό Εγχόρδων στο Βόλο το 2001, όπου και απέσπασε το 2o βραβείο. Επίσης, έχει παρευρεθεί σε αρκετά σεμινάρια βιολοντσέλου με τους Ralph Kirshbaum, Boris Pergamenaschikow, Heinrich Schiff, Leonid Gorokhov, Sergei Roldugin, Raphael Wallfisch, Gunnar Kvarran κ.α.
Υπήρξε μέλος της Κρατικής και της Δημοτικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Επίσης, έλαβε μέρος σε ορχηστρικά σεμινάρια στο Λονδίνο με τους: Kurt Masur, Sir Colin Davis, Leonard Slatkin, Sir Simon Rattle, Paolo Olmi. Επελέγη να συμπράξει με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, συμμετέχοντας στο London Symphony Orchestra String Scheme Experience για το ακαδημαϊκό έτος 2002/2003.
Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με όλες τις ελληνικές ορχήστρες, καθώς και με την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Αλβανίας.Υπήρξε μέλος του τρίο «OPUS I”. Είναι μέλος του “DUO PIACERE”, του «DUO IS ORCHESTRA”, του κουαρτέτου εγχόρδων “AENAON”, και ιδρυτικό μέλος των Athens Classical Players. Από το Σεπτέμβριο του 2003, είναι μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ως Κορυφαίος στα βιολοντσέλα. Διδάσκει στο παράρτημα του Εθνικού Ωδείου στον Χολαργό, στο Ωδείο του Κολλεγίου Ψυχικού, καθώς και στο Ωδείο «Μουσικοί Ορίζοντες».
Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines
Επίσημος Χορηγός Φιλοξενίας: Economou Hotels | Καραταράκης Hotel & Restaurants
Επίσημος Χορηγός Οδικών Μεταφορών: Union Coach Services
Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines
Επίσημος Χορηγός Εκπαίδευσης: ΣΑΕΚ ΑΚΜΗ
Διακεκριμένος Χορηγός: ΣΥΦΑΚ Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αιγαίου και Κρήτης | Πλαστικά Κρήτης Α.Ε| Χαλκιαδάκης Α.Ε.
Επίσημος Χορηγός Πιστοποιήσεων: TUV AUSTRIA
Χορηγός ασφάλειας και υγείας: ERGOPROLIPSIS
Υποστηρικτές: Hotel Olympic, Aquila Atlantis Hotel, ΑΚΕΚ Α.Ε, Motor oil, Marin Hotel
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ 3 | ΕΡΤ Ηράκλειο | ΕΡΤ Χανιά