Κύκλος | Μουσική δωματίου
27 Μαρτίου 2021

Σάββατο, 27 Μαρτίου 2021, ώρα 21:00

Ρομαντισμός και Πάθος: δυο έννοιες–κλειδιά στα χέρια του μουσικού που περιπλανάται στο μεταίχμιο του 19ου με τον 2oό αιώνα. Το βιολί και το πιάνο, οι δυο «βασιλείς των οργάνων» συναντιούνται σε καλειδοσκοπικό πρόγραμμα με μουσικές μινιατούρες που μας ταξιδεύουν από την ρομαντική κεντρική Ευρώπη των Johannes Brahms (1833–1897) και Fritz Κreisler (1875-1962), στην φλογερή Ισπανία του Manuel de Falla (1876-1946), και από την σλάβικη ψυχή των Frédéric Chopin (1810-1849) και Josef Suk (1874–1935) στην γεμάτη πάθος Αργεντινή του Ástor Piazzolla (1921-1992).

Γιάννης Γεωργιάδης | βιολί 

Σταύρος Δρίτσας | πιάνο 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Προπώληση εισιτηρίων

Η προπώληση ξεκίνησε. Μπορείτε να προμηθευτείτε το εισιτήριό σας, αξίας 5 €, από εδώ.

 

Πρόγραμμα

Josef Suk: Appassionatο, Έργο 17, Αριθμός 2 

Enrico Toselli: Serenade, Έργο 6

Johannes Brahms: Χορός Αριθμός 2 σε Ρε ελάσσονα: Allegro non assai

Ουγγρικοί Χοροί, WoO 1, 1879

Σε μεταγραφή για βιολί και πιάνο του Joseph Joachim (1831-1907)

Johannes Brahms: Χορός Αριθμός 5 σε Σολ ελάσσονα: Allegro 

Ουγγρικοί Χοροί, WoO 1, 1879

Σε μεταγραφή για βιολί και πιάνο του Joseph Joachim (1831-1907)

Fritz Kreisler: La Gitana

Fritz Kreisler: Syncopation

Gabriel Fauré: Après un Rêve,Έργο 7, Αριθμός 1

Frédéric Chopin: Ballade για πιάνο No. 4 σε Φα ελάσσονα, Έργο 52 

Cécile Chaminade: Sérénade Espagnole, Έργο 150

Σε μεταγραφή για βιολί και πιάνο από τον Fritz Kreisler (1875-1962)

Fritz Kreisler: Tambourin chinoise, Έργο 3

Johannes Brahms: Χ0ρός Αριθμός 1 σε Σολ ελάσσονα: Allegro molto

Ουγγρικοί Χοροί, WoO 1, 1879

Σε μεταγραφή για βιολί και πιάνο του Joseph Joachim (1831-1907)

Frédéric Chopin: Nυχτερινό σε Ντο δίεση ελάσσονα, Έργο 27, Αριθμός 20 

Σε μεταγραφή για βιολί και πιάνο του Nathan Milstein (1903-1992)

Aram Kachaturian: Sabre dance 

Από το μπαλέτο «Gayane» (1942)

Σε μεταγραφή για βιολί και πιάνο του Jascha Heifetz (190-1987) 

Ástor Piazzolla: Adios Nonino 

Manuel de Falla: Jota 

Από την Suite Populaire Espagnole (Παραδοσιακή Ισπανική Σουίτα, 1922)

Manuel de Falla: Ισπανικός Χορός Αριθμός 1

Από την όπερα “La vida Breve” (1904-1913)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Βιογραφικά ερμηνευτών

Γιάννης Γεωργιάδης | βιολί 


Οι εμφανίσεις του βιολονίστα Γιάννη Γεωργιάδη σε μεγάλα μουσικά κέντρα στην Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ρωσία, Ελβετία, Aίγυπτο, Ν. Κορέα, ΗΠΑ, Μεξικό, Ελλάδα σε γνωστές αίθουσες συναυλιών, όπως Μusikverein της Βιέννης, Palais de Congres et de la Musique στο Στρασβούργο, Carnegie Hall της Ν.Υόρκης, έχουν στεφθεί από ιδιαίτερη επιτυχία, προκαλώντας τα θερμότερα σχόλια κοινού και κριτικών.

Πήρε το Δίπλωμα του από το Ωδείο Αθηνών σπουδάζοντας με τον Τάτση Αποστολίδη με άριστα παμψηφεί το 1983. Το 1991 με υποτροφίες του ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και της Αυστριακής κυβέρνησης, ολοκληρώνει με Ανώτατη Διάκριση τις σπουδές του στο Μουσικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, κοντά στον διακεκριμένο καθηγητή Frαnz Samohyl.

 Ως σολίστ έχει συνεργαστεί διεθνώς με γνωστές ορχήστρες όπως η London Philharmonia, Συμφωνική του Βερολίνου, Φιλαρμονική της Βουδαπέστης, Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Πράγας, United Philharmonic της Βιέννης, Simfonietta Beer Sheva του Ισραήλ, Ορχήστρα Δωματίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ορχήστρα Δωματίου του Kρεμλίνου, κ.α. Στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί με την Κρατικές  Ορχήστρες Αθηνών, Θεσσαλονίκης, την Camerata και την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, υπό την διεύθυνση διακεκριμένων αρχιμουσικών, μεταξύ των οποίων, οι Uri Mayer, Alun Francis, Vladimir Valek,Horia Adreescu, Misha Rachlevsky, Enrique Batiz, Felix Carrasco, Mιλτιάδης Καρύδης, Αλέξανδρος Μυράτ, Λουκάς Καρυτινός, Νίκος Αθηναίος, Βύρων Φιδετζής, Κωνσταντίνος Καρύδης.

Το ενδιαφέρον του για το ανεξάντλητο ρεπερτόριο Μουσικής δωματίου αποφέρει συνεργασίες στο πλαίσιο διεθνών φεστιβάλ με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ερμηνευτές όπως ο Δ.Σγούρος, Δ.Τουφεξής, Αλ. Καπέλης, Β. Βαρβαρέσος, J.Menuchin, A.Brussilovsky, I.Oistrach, G. Hoffman, Steven Isserlis .

Το 2000 ως Ιδρυτής και καλλιτεχνικός Διευθυντής  της ορχήστρας Feminarte και σε συνεργασία με επίλεκτους  μαέστρους και σολίστ λαμβάνει μέρος σε συναυλίες και  Φεστιβάλ ανά την Ελλάδα, στα Τίρανα και στην Κωνσταντινούπολη, κατόπιν προσκλήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. H ορχήστρα Feminarte  εμφανίζεται σε παραγωγές στους σημαντικότερους συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα, όπως Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής, Θέατρο Ολύμπια, Αμερικάνικο Κολλέγιο

Κατέχει, από το 2006, την θέση του Εξάρχοντος στην Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων .

Τον Οκτώβριο του 2019 ως εξάρχων της Φιλαρμονικής Αθηνών συμμετέχει στην 2η Συμφωνία του G.Mahler, σε συναυλία στο Carnegie Ηall της Ν.Υόρκης για την αποπεράτωση του Ναού του Αγ. Νικολάου που διοργανώνεται από την πρέσβη εκ προσωπικοτήτων  κα Κατερίνα Παναγοπούλου.

Σταύρος Δρίτσας | πιάνο


Ο Σταύρος Δρίτσας γεννήθηκε στο Λουτράκι το 1996, και τα τελευταία χρόνια καθιερώνεται σταδιακά ως ένας από τους πιο δημιουργικούς και χαρισματικούς πιανίστες της γενιάς του. Έχοντας ξεκινήσει μαθήματα πιάνου μόλις 12 ετών, στην ηλικία των 19 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο όπου αναγνωρίστηκε ως «ένας ιδιαίτερος πιανίστας με σκέψη, ευαισθησία κι ωραίο ήχο» (Critics Point) και για τις «αξιοσημείωτες τεχνικές του ικανότητες» (Christopher Ax worthy Concert Reviews) .

Έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Λετονία και Ρωσία, σε αίθουσες όπως το Θέατρο της Ancona, Barbican Centre, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εθνική Ακαδημία Μουσικής τη Ρίγας, Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, Πανεπιστήμιο της Βόννης, κ.α. . Ως σολίστ, έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα Δωματίου του Covent Garden, την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και τη Sinfonietta Αθηνών, ενώ μελλοντικές συμπράξεις συμπεριλαμβάνουν συναυλίες με την Toronto Sinfonia και την Ορχήστρα Δωματίου του Kazan. Ταυτόχρονα, από το 2019 διευθύνει από το πιάνο τους City of London Soloists, κυρίως σε concerti των Bach και Beethoven. Οι City of London Soloists, των οποίων ο Σταύρος Δρίτσας είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής, είναι μια ορχήστρα δωματίου αποτελούμενη από τους πιο πολλά υποσχόμενους νέους μουσικούς του Λονδίνου. Με έδρα το Conway Hall, τα πλάνα της ορχήστρας για το μέλλον συμπεριλαμβάνουν συναυλίες σε Μεγάλη Βρετανία κι Ευρώπη, καθώς και ηχογραφήσεις έργων σύγχρονων συνθετών. Στο πεδίο της μουσικής δωματίου, συνεργάζεται τακτικά με τους βιολονίστες Γιάννη Γεωργιάδη και Paula Gorbanova σε συναυλίες σε Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία και Λετονία. Εκπροσωπείται από τον οργανισμό νέων καλλιτεχνών Talent Unlimited από το 2017.

Εκτός σκηνής, ο Σταύρος Δρίτσας έχει ηχογραφήσει για το BBC Radio 3, τη Ραδιοφωνία της Λετονίας, καθώς και το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, κι έχει συνεργαστεί με το Ίδρυμα Θεοχαράκη παρουσιάζοντας σε απευθείας μετάδοση τη συναυλία μουσικής δωματίου του Ιδρύματος σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο Σταύρος Δρίτσας αποφοίτησε με Bachelor και Master in Piano Performance από το Guildhall School of Music and Drama του Λονδίνου με καθηγήτρια τη Lucy Parham, καθώς και με Diplome Superieúr από τη Schola Cantorum των Παρισίων υπό τη διδασκαλία της Αγάθης Λεϊμονή. Έχει παίξει σε masterclasses για πιανίστες όπως οι Elizabeth Sombart, Vladimir Tropp, Seta Tanyel, Bernard d’Ascoli, Fabio Bidini κι Aquiles delle Vigne μεταξύ άλλων, ενώ έχει τιμηθεί με υποτροφίες από το Guildhall School Trust, Henry Wood Trust, και Gina Bachauer International Music Association. Ο Σταύρος Δρίτσας διδάσκει πιάνο στο London Piano Centre και το Blackheath Conservatoire, κι έχει υπάρξει το νεότερο μέλος της κριτικής επιτροπής του Πανελλήνιου Δαγωνισμό Πιάνου της Χ.Ο.Ν. καθώς και του PianoArt International Competition .

 Σε αναγνώριση της μέχρι τώρα πορείας του, το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer του απένειμε το Βραβείο Νέου Σολίστ 2019.

Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN | A Star Alliance Member