Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021
Ώρα 21:00
Αίθουσα “Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού”

Κύκλος | Έλληνες δημιουργοί
ΜΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΣΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΚΕΗ - Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Ηρακλείου.

Κείμενο: Περικλής Κοροβέσης
Μουσική: Γιώργος Κουρουπός
Ενορχήστρωση: Κωστής Κριτσωτάκης

Τα ζώα της ζούγκλας προσπαθούν αγωνιωδώς να βρουν αρχηγό: επιθυμούν να δημιουργήσουν έναν αρχηγό που να τα εκφράζει, γι’ αυτό καθένα προσφέρει σε αυτόν ως δώρο, ένα από τα χαρακτηριστικά του. Έτσι γεννιέται ο άνθρωπος, γεγονός που γρήγορα το μετανιώνουν. Μοναδική τους ελπίδα: ένα παιδί με μια φλογέρα.
Ο Γιώργος Κουρουπός μελοποίησε το ευρηματικό έργο του Περικλή Κοροβέση «Η Συνέλευση των Ζώων», μεταμορφώνοντάς το στο θρυλικό μουσικό παραμύθι που ερμήνευσε ο Σπύρος Σακκάς σε φωνητική μίμηση και τραγούδι, με τον συνθέτη στο πιάνο, στον Μουσικό  Αύγουστο του Μάνου Χατζιδάκι, το 1981 στο Ηράκλειο. «Η Συνέλευση των Ζώων», έργο εμποτισμένο με τα ακούσματα των συνθετών του Γαλλικού Εξπρεσιονισμού, μιλάει σε μικρούς και μεγάλους με τρόπο σχεδόν πολιτικό για τα μεγάλα ζητήματα της ζωής και της ανθρώπινης φύσης. Η ενορχήστρωση του έργου είναι του Κωστή Κριτσωτάκη.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συμπληρώνουν ο κύκλος «Έξι Τραγούδια για Ποντίκια», σε μουσική και στίχους του Γιώργου Κουρουπού, πέντε τραγούδια για Φεγγάρια και δύο Χριστουγεννιάτικα τραγούδια του Γιώργου Κουρουπού, σε στίχους Ιουλίτας Ηλιοπούλου, που ερμηνεύει ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος με την Μαρία Παπαπετροπούλου στο πιάνο.
Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μίλτου Λογιάδη και το Φωνητικό σύνολο «Φωνωδία» υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Ιδομενέως, αποτείνουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα ποιητή, λογοτέχνη και κοινωνικό ακτιβιστή Περικλή Κοροβέση (1941-2020) και στον ελεύθερο λόγο του.


Συντελεστές:

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου (ΣΟΝΚΔΗ)
Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης
Φωνητικό σύνολο «Φωνωδία»
Διεύθυνση Χορωδίας: Ιωάννης Ιδομενέως
Τραγούδι: Τάσης Χριστογιαννόπουλος
Πιάνο: Μαρία Παπαπετροπούλου 

Πρόγραμμα

Α΄ Μέρος

Έξι τραγούδια για ποντίκια, στίχοι Γιώργος Κουρουπός
Ένας, δέκα, χίλιοι ποντικοί
Η φωτιά
Το φτωχό ποντίκι
Το άρρωστο ποντίκι
Ο χορός
Νανούρισμα
Τρία Τραγούδια σε στίχους Ιουλίτας  Ηλιοπούλου
   Όνειρο του φεγγαριού
   Μπεμπελούνα της χαράς
   Μπεμπελούνα που γελά

Β΄ Μέρος

«Η Συνέλευση των Ζώων», παραμύθι του Περικλή Κοροβέση
Χρόνια Πολλά – στίχοι  Ιουλίτα Ηλιοπούλου

Ο συνθέτης λέει για τα Έξι τραγούδια για ποντίκια:

«Η φιλία και συνεργασία μου με τον Μάνο Χατζιδάκι χρονολογείται από το 1961. Όταν, μετά την πολύχρονη διαμονή μου στο Παρίσι, ξαναγύρισα στην Ελλάδα το φθινόπωρο το 1977, είχα ήδη γράψει τα δύο από τα έξι τραγούδια, αφιερωμένα στην κόρη μου που μόλις είχε γεννηθεί. Στην Αθήνα, τα αμέσως επόμενα χρόνια και ενώ δούλευα στο Τρίτο Πρόγραμμα, συμπλήρωσα τον Κύκλο και τον ηχογράφησα στο Στούντιο C με τον Σπύρο Σακκά, παρουσία του Μάνου Χατζιδάκι. Φεύγοντας από το στούντιο με τον Μάνο στο αυτοκίνητό μου, είχα την  ευτυχία να ακούσω τα ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια του. Θυμάμαι ότι του απήντησα:
- Έλα μωρέ Μάνο, αν υπάρχει κάποιος που γράφει αληθινά ωραία τραγούδια, αυτός είσαι εσύ.
- Άσε την ιστορία να κρίνει…
μου είπε σκεφτικός.»

Τραγούδια σε στίχους Ιουλίτας Ηλιοπούλου

Τραγούδια για παιδιά, αλλά και τραγούδια για τους ενήλικες που  διατηρούν την παιδικότητα τους και αναζητούν την άδολη χαρά των μικρών πραγμάτων.

«Η Συνέλευση των Ζώων»
Μουσικό παραμύθι σε κείμενο Περικλή Κοροβέση.
Ένα αλληγορικό παραμύθι του Περικλή Κοροβέση, που με τρόπο ευφρόσυνο αλλά και με κοινωνική ευαισθησία μιλά για τη φύση ανθρώπων και ζώων, για την κοινή ζωή τους, τις αντιθέσεις και τις συγκρούσεις τους. Σε μια μυθική στιγμή του χρόνου, τα ζώα, για να οργανώσουν καλύτερα τη ζωή τους, αναζητούν έναν νέο αρχηγό. Επιθυμία τους, ο αρχηγός να έχει κάτι από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στοιχεία του κάθε ζώου. Έτσι δημιουργείται ο άνθρωπος, ο οποίος ωστόσο διαψεύδει δραματικά τις ελπίδες τους. Το έργο γράφτηκε, το 1981  για βαρύτονο και πιάνο και  αργότερα ενορχηστρώθηκε από τον Κωστή Κριτσωτάκη για την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Η μουσική  βασίζεται σε ένα κυκλικό θέμα που αναπαριστά την κίνηση της γης, πάνω στο οποίο εγγράφονται οι ιδιομορφίες και οι προσδοκίες του κάθε ζώου.

Περικλής Κοροβέσης (20 Ιουλίου 1941, Αργοστόλι-11 Απριλίου 2020, Αθήνα) | συγγραφέας, ποιητής, πολιτικός, ακτιβιστήςΣπούδασε θέατρο με τον Δημήτρη Ροντήρη, σημειολογία με τον Ρολάν Μπαρτ και παρακολούθησε μεταξύ άλλων μαθήματα των Πιερ Βιντάλ-Νακέ, Μαρσέλ Ντετιέν, Κορνήλιου Καστοριάδη. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, όντας ήδη μέλος του μαχητικού δημοκρατικού κινήματος της αριστεράς, φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Την εμπειρία του αυτή κατέγραψε στο βιβλίο του «Ανθρωποφύλακες» (1969), το οποίο με τις μεταφράσεις του σε πολλές γλώσσες, φανέρωσε σε όλο τον κόσμο αυτή την πλευρά της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Η κατάθεση του ίδιου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, αποτέλεσε το λόγο αποχώρησης της Ελλάδας από αυτό. Στα χρόνια που ακολούθησαν, δημοσίευσε αρκετά έργα του, πεζά, θεατρικά, παιδικά και στα τελευταία χρόνια της ζωής του και ποίηση. Παράλληλα εργάστηκε ως αρθρογράφος σε εφημερίδες, πολιτικά και λογοτεχνικά περιοδικά. Το 1998 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων, υπό το ΚΚΕ. Στο ξεκίνημα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, το 2007 υπήρξε βουλευτής του, εκλεγμένος στην Α΄ περιφέρεια Αθηνών. Μετείχε στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και ήταν μέλος της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας για τη φιλία και συνεργασία με τα κοινοβούλια της Γεωργίας, της Νοτίου Αφρικής και της Σουηδίας. Αποχώρησε το 2009.

Βιογραφικά Συντελεστών

Γιώργος Κουρουπός | συνθέτης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942. Σπούδασε μουσική στο  Ωδείο Αθηνών (1953-1965, δίπλωμα πιάνου) και μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια, σπούδασε σύνθεση  στο Κονσερβατόριο του Παρισιού, στην τάξη του Ολιβιέ Μεσσιάν. Κατά την παραμονή του στο Παρίσι έγραψε μεταξύ άλλων τα έργα Ελληνικό τραγούδι, Αffrontement, Ερμής και Προμηθεύς και στο φεστιβάλ της Αβινιόν τα μουσικά θεάματα Dieu le veut και Grisélidis. Σημαντικότερα έργα του είναι Η συνέλευση των ζώων, Εισαγωγή στο κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου, Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο, Ο Μικρός Ναυτίλος, Πυλάδης, Οδύσσεια, (βραβείο Benois de la dance), Στου πόθου το καμίνιν, Οι δραπέτες της σκακιέρας, Κοντσερτίνο για πιάνο και ορχήστρα, Ιοκάστη, Το Μονόγραμμα, Το κίτρινο ποτάμι, Η σκηνή των θαυμάτων, Lamento – concerto grosso - για ορχήστρα με όργανα εποχής, Φωνή Δρυός, Επτά αθάνατες αρετές, αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητρόπουλο, Λεπορέλλα, το 13ο λυρικό του δράμα και πολλοί κύκλοι τραγουδιών για φωνή και πιάνο.
Έχει βραβευτεί με το βραβείο Νίκος Καζαντζάκης και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τη μουσική του προσφορά. Το 2017 τιμήθηκε με τον τίτλο του Ιππότη στη Λεγεώνα της Τιμής από τη Γαλλική Δημοκρατία. Έχει χρηματίσει υπεύθυνος μουσικών εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Créteil, αναπληρωτής διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ επί διευθύνσεως Μάνου Χατζιδάκι και διευθυντής του μουσικού τομέα της Δημοτικής πολιτιστικής επιχείρησης Καλαμάτας. Διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καλλιτεχνικός  διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων  και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Είναι ομότιμος καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν σε δίσκο δύο έργα του σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη Το Μονόγραμμα (Minos EMI) και Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας! (εκδ. Ίκαρος).

Κωστής Κριτσωτάκης | ενορχηστρωτής
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε πιάνο με τον Μ. Χάλεκερ και Ανώτερα Θεωρητικά και Σύνθεση με τον Π. Κούκο στο Ωδείο Αθηνών, από όπου αποφοίτησε με Άριστα παμψηφεί και Α΄ βραβείο. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σύνθεση και τη Σύνθεση για Κινηματογράφο στη Σχολή Μουσικής και Δράματος Guildhall και στο Βασιλικό Κολέγιο Μουσικής του Λονδίνου, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σύνθεσης, μεταξύ άλλων, με τους P. M.  Davies, S. Reich, T. Dun, G. Benjamin, σεμινάρια πιάνου, διεύθυνσης ορχήστρας και εθνομουσικολογίας.
Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική. Πρόσφατα, το μπαλέτο του Κάρμεν παρουσιάστηκε για δυο συνεχόμενες χρονιές στην Κρατική Όπερα της Καρλσρούης. Το 1994 κέρδισε το Α’ βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης, στη μνήμη του Μ. Σβορώνου. Το 2002, εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 2ο Συνέδριο Συνθετών της Μεσογείου, στο Εστορίλ της Πορτογαλίας. Το 2004 βραβεύτηκε από το ίδρυμα Meet the Composer της Νέας Υόρκης. Τον Ιούνιο του 2008, έγινε δεκτός στο Yaddo της Νέας Υόρκης. Έχει ασχοληθεί με την μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο στην Ελλάδα και την Αγγλία. Έχει εργαστεί ως ενορχηστρωτής και ως πιανίστας. Την περίοδο 2001-10 ήταν ενορχηστρωτής σε όλες σχεδόν τις  παραγωγές της Παιδικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το 2002, κυκλοφόρησε ένα CD με τραγούδια του και μουσική δωματίου, με τον τίτλο Ελντοράδο. 

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου (ΣΟΝΚΔΗ)
Η ΣΟΝΚΔΗ ιδρύθηκε το 2015 με επικεφαλής τον διεθνούς φήμης μαέστρο Μίλτο Λογιάδη, εξάρχοντα τον καταξιωμένο βιολονίστα Δημήτρη Χανδράκη και εκπαιδευτές, επίσης αναγνωρισμένους καθηγητές και σολίστες. Η ορχήστρα αυτή, με έμπνευση από το el systema, τον  θεσμό που εξαπλώνεται από τη Λατινική Αμερική σ‘ όλο τον κόσμο, είναι μια κοινωνική παροχή του Δήμου Ηρακλείου προς τους δημότες του και προς όλους τους κατοίκους της Περιφέρειας Κρήτης. Δίνει την ευκαιρία σε νέους να συμμετέχουν δωρεάν σε μια ορχήστρα, με στόχο όχι μόνο να εκφράζονται και να δημιουργούν ομαδικά, αλλά και να βιώνουν την ένταξη σε ένα σύνολο, όπου παραμένουν προστατευόμενοι από κινδύνους παραβατικότητας και κοινωνικό αποκλεισμό.
Η ΣΟΝΚΔΗ έδωσε την πρώτη της συναυλία έξι μήνες μετά την ίδρυση της,  στις 8 Μαΐου 2016 με μεγάλη επιτυχία, ερμηνεύοντας έργα των Μουσόργκσκι, Γκριγκ, Φορέ, Μότσαρτ, Γκλουκ, Ρίλκε, Ράτερ. Επίσης ερμήνευσε έργα του Μάνου Χατζιδάκι σε ενορχηστρώσεις του Γιώργου Κυριακάκη και έδωσε συναυλίες συμμετέχοντας σε σημαντικές επετείους, όπως το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 60 χρόνια από το κλείσιμο του Λεπροκομείου στη Σπιναλόγκα, το Φεστιβάλ Τέχνης και Λόγου, το Φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας … Αγγλία» σε συνεργασία με το Μουσείο Καζαντζάκη κ.α.
Η ΣΟΝΚΔΗ στοχεύει στην εκπαίδευση και τη σύμπραξη νέων σπουδαστών μουσικής της Κρήτης με συνομηλίκους τους, αλλά και με διαφορετικής ηλικίας, βαθμίδας και εμπειρίας  μουσικούς, καθώς και στην απόδοση μουσικών έργων στην αρτιότερη, τεχνικά και ερμηνευτικά, δυνατή μορφή τους. Αποτελείται από ταλαντούχους και άρτια εκπαιδευμένους νέους και μας υπόσχεται πολλά για το μέλλον.

Διοικούσα Επιτροπή Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου:

Μίλτος Λογιάδης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Καλλιτεχνικός Διευθυντής στην Ορχήστρα των Χρωμάτων του Μάνου Χατζιδάκι
Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΣΟΝΚΔΗ

Δημήτρης Χανδράκης
Αντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας
Εξάρχων της Διοικούσας Επιτροπής της ΣΟΝΚΔΗ

Ευάγγελος Σκούρα
Κατείχε την θέση του Α΄ κόρνου στην ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στη Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., στην Ορχήστρα των Χρωμάτων του Μάνου Χατζιδάκι, στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Εκπαιδευτής Χάλκινων Πνευστών Οργάνων της ΣΟΝΚΔΗ

Δεμερτζής Γιώργος
Βιολονίστας και καθηγητής βιολιού 

Πετράκης Γιάννης
Εκπαιδευτής στην οικογένεια εγχόρδων της ΣΟΝΚΔΗ και καθηγητής βιολιού

Γεώργιο Τσαγκαράκης
Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ηρακλείου
Ιδρυτής της ΣΟΝΚΔΗ

Πατρίτσια Αρένας
Πιανίστα και καθηγήτρια πιάνου 

Εκπαιδευτές Ορχήστρας:

Χανδράκης Δημήτρης
Πετράκης Γιάννης
Σκούρας Βαγγέλης
Τζέκος Κώστας
Α΄ Κλαρινέτο στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, καθηγητής και υπεύθυνος της οικογένειας ξύλινων πνευστών της ΣΟΝΚΔΗ
Σακαρέλης Κώστας
Καθηγητής και υπεύθυνος της οικογένειας ξύλινων πνευστών της ΣΟΝΚΔΗ
Πριόβολος Βασίλης
Φιλαρμόνια ορχήστρα και καθηγητής φαγκότου
Κολπονδίνος Ανδρέας
Φιλαρμόνια ορχήστρα, καθηγητής στο τρομπόνι και υπεύθυνος της οικογένειας χάλκινων πνευστών της ΣΟΝΚΔΗ
Ευκλείδου Σοφία
Ερμηνεύτρια και καθηγήτρια βιολοντσέλου
Πολυχρονάκης Γιάννης
Καθηγητής κοντραμπάσου 

Μαθητές, μέλη της ΣΟΝΚΔΗ:

Α΄ βιολιά:
Άγγελος Παπαδάκης
Κυριακή Χατζάκη
Ιωάννης Ζαϊμάκης
Νίκος Παπαδάκης
Νεκταρία Λιακούλη
Εμμανουήλ Μάντζιος

Β΄ βιολιά
Κατερίνα Σαλμάν
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
Νεφέλη-Αικατερίνη Παπαδάκη
Αικατερίνη Καλαϊτζάκη
Αργυρή Γιασσάκη
Μαρία-Φωτεινή Πιτροπάκη
Χρήστος Μπουφίδης

Βιολοντσέλα
Αγγελής Ζαϊμάκης
Βασιλική Γιατράκη

Κοντραμπάσα
Λευτέρης Μπουτσόλης
Δαμιανός Παπαδάκης

Κλαρινέτο
Κωνσταντίνος Σειραγάκης

Φαγκότο
Καρολάιν Φωτοπούλου

Φλάουτο
Κωνσταντίνα Στρατάκη

Όμποε
Μαρία Γιατράκη

Κρουστά
Μανώλης Γρινιεζάκης
Μανώλης Παπαδάκης
Μάργυ Γραμματικάκη
Πάρθα Κουζούπι 


Μίλτος Λογιάδης | αρχιμουσικός
Γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Σπούδασε θεωρητικά και πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και Χαλανδρίου, αποσπώντας το πρώτο βραβείο και αριστείο εξαιρετικής επίδοσης. Με υποτροφία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, συνέχισε τις σπουδές του, με καθηγητές τους Φριτς Σιέρι, Μαξ Φρέι, Χέρμαν Μίχαελ, στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, απ’ όπου αποφοίτησε με διπλώματα διεύθυνσης χορωδίας και ορχήστρας και δίπλωμα Meisterklasse, επιτυγχάνοντας τον υψηλότερο βαθμό που είχε δοθεί ποτέ από την Ακαδημία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διορίστηκε επίκουρος καθηγητής στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση της Χορωδίας των Μαδριγαλιστών. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως μόνιμος μαέστρος στην όπερα της Ουλμ.
Το 1992 επέστρεψε στην Ελλάδα, ύστερα από πρόσκληση του Μάνου Χατζιδάκι, για να συνεργαστεί με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, έχοντας στο ενεργητικό του πολλές συναυλίες και παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η δισκογραφία του συμπεριλαμβάνει έργα των Νίκου Σκαλκώτα, Ιάνη Ξενάκη, Γιάννη Χρήστου, Πέτρου Πετρίδη, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Άστορ Πιατσόλα, Mάνου Xατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργου Κουρουπού και άλλων Ελλήνων και ξένων συνθετών.
Εκτός από τις ελληνικές ορχήστρες, έχει διευθύνει την Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, την Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας, την Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, την Ορχήστρα της Όπερας του Αμβούργου, την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης, κ.ά. Το 2015 ανέλαβε την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στον τομέα Διεύθυνσης Ορχήστρας.

Φωνητικό σύνολο «Φωνωδία»
Το φωνητικό σύνολο Φωνωδία, ιδρύθηκε το 2019. Για έξι χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος της υπήρξε μέρος της χορωδίας του δήμου Ηρακλείου, με την οποία: έχει συνεργαστεί με ορχηστρικά σύνολα και μαέστρους όπως: Αλεξάνδρος Μυράτ, Μίλτος Λογιάδης, Νίκος Πλατύραχος, Νίκος Κυπουργός. Το 2015 και το 2019, της απονεμήθηκαν 4 αργυρά μετάλλια στα διεθνή διαγωνιστικά χορωδιακά φεστιβάλ της Interkultur που πραγματοποιήθηκαν στην Καλαμάτα και στην Περούντζια. Τον Ιούλιο του 2017, επιλέγει από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ως η εργαστηριακή χορωδία στο Σεμινάριο Διεύθυνσης Χορωδίας με διδάσκουσα την διεθνούς φήμης Διευθύντρια Χορωδιών: Doreen Rao. Τον Μάιο του 2018 συμμετείχε στο 16ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ «Young Voices 2018» που διεξήχθη στη Ρωσία, στο Nizhny Novgorod, αποσπώντας το 2ο βραβείο της διοργάνωσης.

Τα μέλη του φωνητικού συνόλου «Φωνωδία» στη «Συνέλευση των ζώων»

Άννα Ζανδέ
Αργυρώ Σταματάκη
Αριάδνη Φρουδαράκη
Γιώργος Χναράκης
Δέσποινα Μαρκοδημητράκη
Εβελίνα Σμυρνάκη
Ειρήνη Χαλκιαδάκη
Ελένη Ψαράκη
Εμμανουέλα Ζώη
Εριάννα Μελαμπιανάκη
Ευαγγελινή Λέκκα
Ζωή Σουλιωτάκη
Κωνσταντίνα Καθαράκη
Μελίνα Χαλκιαδάκη
Μιχαηλία Μπουντρονικόλα
Νίκη Βουιδάσκη
Πελαγία Σηφάκη
Τατιάνα Ζακολίκου
Φαίδρα Σπυρλιδάκη
Φαίη Μπελενιώτη
Χριστίνα Σαλαμάνη

Ιωάννης Ιδομενέως | διευθυντής χορωδίας
Ο Ιωάννης Ιδομενέως, μετά τις σπουδές του στην Ελλάδα (πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης, Ενοργάνωσης, Φούγκας, δίπλωμα Κλασικού Τραγουδιού), έζησε στο Παρίσι (1999-2007), όπου σπούδασε Διεύθυνση Χορωδίας στο CNBB και Λυρικό Τραγούδι στο CNP. Συμμετείχε σε σεμινάρια Τραγουδιού (Λάουρα Σάρτι, Ντενίς Ντυπλέ, Ίρμα Κολάση, Τζεφ Κόεν, Νοέλ Λι, Φρανσουά λε Ρου, Γκαμπριέλ Γκαρίδο και Χέλμουτ Ρίλινγκ) και Διεύθυνσης Χορωδίας (Α. Κοντογεωργίου). Έχει τραγουδήσει σε πολλές παραστάσεις στην Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Φινλανδία, Τσεχία, Αυστρία, Ισπανία, Γερμανία. Υπήρξε μέλος των φωνητικών συνόλων: Accentus, Musicatreize, Arsys, Χορωδία της Ε.Ρ.Τ. Τραγουδά στους δίσκους του Ν. Μαμαγκάκη Heimat, Άγιος Ερωτόκριτος, Ερωφίλη, Όπερα Σκιών και Ερωτόκριτος. Έχει συνεργαστεί με τον Μ. Θεοδωράκη, παρουσιάζοντας 4 ρεσιτάλ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τα έργα: Λυρικά, Λυρικώτερα, Λυρικώτατα, Λιποτάκτες, Μικρές Κυκλάδες και Διόνυσος. Ερμήνευσε τον Μπέπο στην Όπερα Μόμο του Ά.Μπαλτά (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης). Τραγούδησε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις επετειακές συναυλίες για τον Μ. Χατζιδάκι και ερμηνεύοντας το έργο Νυκτωδία του Μπ. Κανα (δ/νση Μ. Λογιάδης). Έχει συνεργαστεί με τον Γκαρίδο (Vespro della Beata Virgine). Υπήρξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής των χορωδιών Αρχανών Αστερουσίων & της Θερινής Μουσικής Ακαδημίας Αρχανών. Διδάσκει στην Ανώτερη σχολή θεάτρου Νότος. Διηύθυνε την Παιδική & Νεανική Χορωδία του δήμου Ηρακλείου από το 2013 - 2019. Διευθύνει τη Φωνητικό σύνολο ΦΩΝΩΔΙΑ και διδάσκει τη φωνητική τέχνη.

Τάσης Χριστογιαννόπουλος | φωνή
Ο Tάσης Χριστογιαννόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά́. Σπούδασε πιάνο και τραγούδι. Από́ το 1989 πρωταγωνιστεί́ στην Εθνική Λυρική́ Σκηνή́ και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ενώ παράλληλα εμφανίζεται και σε θέατρα του εξωτερικού́ (Παρίσι, Βερσαλλίες, Λονδίνο, Βερολίνο, Βιέννη, Νέα Υόρκη, Μιλάνο, Βενετία κ.α.) σε ρόλους όπως Κουρέας της Σεβίλλης, Ντον Τζοβάνι, Μάκβεθ, Φάλσταφ κ.α. Έχει ηχογραφήσει πολλές όπερες (Τραβιάτα, Φάλσταφ, Ταµερλάνος, Ξέρξης κ.α.) και σειρά́ δίσκων µε τραγούδια των Σαιν Σανς, Γκουνό, Λαλό, Αν, Φρανς κ.α. αρκετοί από́ τους οποίους έχουν βραβευτεί διεθνώς. Παράλληλα συνεργάζεται µε Έλληνες συνθέτες όπως οι Ν. Μαµαγκάκης, Μ. Χατζιδάκις, Μ. Θεοδωράκης, Θ. Μικρούτσικος, Γ. Μαρκόπουλος, Ν. Ξυδάκης, Η. Ανδριόπουλος, Ν. Κηπουργός, Γ. Κουρουπός, Α. Μπαλτάς κ.α. και έχει ηχογραφήσει έργα τους. Επίσης γράφει ο ίδιος μουσική́ και τα έργα του έχουν παιχτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό́.

Μαρία Παπαπετροπούλου | πιανίστα
Η Μαρία Παπαπετροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο με τις Πόπη και Ναταλία Μιχαηλίδου στο Ωδείο Αθήναιον και το Ωδείο Σκαλκώτα αντίστοιχα. Πήρε το δίπλωμά της από το Ωδείο Σκαλκώτα με Άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο. Συνέχισε τις σπουδές της με τη Φρανσουάζ Τινά στην Εκόλ Νορμάλ του Παρισιού και στο Εθνικό Ωδείο της Ορλεάνης, απ’ όπου αποφοίτησε αποσπώντας το πρώτο βραβείο. Κατόπιν με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης με τον Ούλριχ Ραντεμάχερ, στην ειδικότητα συνοδείας λίντερ, αποκτώντας μεταπτυχιακό δίπλωμα (Μaster of Arts) με Άριστα. Παρακολούθησε σεμινάρια και τμήματα τελειοποίησης πιάνου, μουσικής δωματίου και συνοδείας λίντερ με τους Λέβ Βλασένκο, Γκίττυ Πίρνερ, Εντουάρντο Χούμπερτ και Μπρούνο Κανίνο. Έχει εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ (Μέγαρο Μουσικής 1994) και σε συναυλίες Μουσικής Δωματίου στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Τουρκία. Έχει συμπράξει επανειλημμένα ως σολίστ, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Φιλαρμονική του Ριαζάν στη Ρωσία και την Ορχήστρα Νέων του Μύνστερ στη Γερμανία, όπου ηχογράφησε σε CD το κοντσέρτο για πιάνο του Μότσαρτ KV467. Έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία με το Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής του Θ. Αντωνίου και έχει εμφανιστεί στην Ελληνική Ραδιοφωνία και τηλεόραση. Διδάσκει πιάνο, συνοδεία και μουσική δωματίου στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

Νίκος Κοκκίνης | πιανίστας
Είναι πιανίστας με έδρα το Ηράκλειο. Έπειτα από σπουδές με υποτροφίες στο Βασιλικό Κολέγιο Μουσικής και Δράματος της Ουαλίας και στη Βασιλική Ακαδημία της Μουσικής, έχει ειδικεύσεις στην ερμηνεία και τη διδασκαλία του πιάνου. Έχει εμφανισθεί σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει συνοδεύσει εκτενέστατα art song. Ως πιανίστας χορωδιών, έχει διατελέσει υπό τη διεύθυνση των μαέστρων Γιάννη Ιδομενέως, Γιάννη Κιαγιαδάκη, Κατερίνας Τσαγκαράκη και Αντώνη Κοντογεωργίου, καθώς και με την Ορχήστρα Νέων Δήμου Ηρακλείου, ερμηνεύοντας μεταξύ άλλων Το Χαμόγελο της Τζοκόντα υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Έχει εργασθεί ως πιανίστας και καθηγητής ένδεκα χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται ως καθηγητής πιάνου στο Ωδείο Δήμου Ηρακλείου από το 2014. Είναι εκδότης του διεθνούς φήμης μουσικού ιστοχώρου Piano Practising και έχει γράψει για το Pianist Magazine Online Edition. Για το Piano Practising έχει συγγράψει 108 άρθρα πάνω στη βέλτιστη προσέγγιση εκμάθησης του πιάνου. Έχει τιμηθεί με Επίσημο Έπαινο από τον Δήμο Ηρακλείου και έχει λάβει το βραβείο Best Concertmaster στο διεθνές φεστιβάλ τραγουδιού Young Voices στη Ρωσία. Ως μαθητής έχει λάβει δύο φορές υποτροφία ως Εξαιρετικός Νέος Καλλιτέχνης στην Ελλάδα, το Julian Jacobson Prize και την Laurence Davies Award στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει συνθέσει μουσική για σόλο πιάνο, σόλο όργανα και για μουσικά σύνολα. 

Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines
Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines
Επίσημοι Χορηγοί Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Karatarakis hotels & restaurants
Επίσημος Χορηγός Οδικών Μεταφορών: Union Coach Services
Επίσημος Χορηγός Εκπαίδευσης: ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ3 | ΕΡΤ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ | ΕΡΤ ΧΑΝΙΩΝ