Εκπαιδευτικά προγράμματα ΠΣΚΗ 2020

Διαδικτυακά με την Τέχνη

Ομιλία  με θέμα την "Τέχνη και Πολιτική Επικοινωνία | Antonio Canova: Άγαλμα του Φερδινάνδου Α΄, Βασιλιά των Δύο Σικελιών".

Εισηγήτρια: Δρ. Έφη Φουντουλάκη, ιστορικός τέχνης


Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020

19:00 (19:45, Q&A) / €5

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ένα έργο του ιταλού γλύπτη Canova (1757-1822). Πρόκειται για το άγαλμα του Φερδινάνδου του Α΄, βασιλιά των Δύο Σικελιών, ο οποίος αναπαριστάνεται ως … ρωμαϊκή Minerva (θεά Αθηνά). 

Ο Canova ζει σε μια εξαιρετικά ταραγμένη πολιτικά εποχή. Συνηθίζει να μεταμφιέζει τα διάσημα μοντέλα του (τον Ναπολέοντα, τη Μαρία-Λουΐζα, την Πωλίνα Μποργκέζε, τον Φερδινάνδο, κ.α.) σε θεούς, θεές και αλληγορικές ρωμαϊκές μορφές, ισορροπώντας  ανάμεσα  στην καλλιτεχνική ελευθερία και την προπαγάνδα, καθώς η αγαλματοποιία είναι η κατ’ εξοχήν πολιτική τέχνη. Στα αγάλματα αυτά ‘σκηνοθετεί’ και αφηγείται μια ιστορία που ανταποκρίνεται στη δημόσια εικόνα του μοντέλου. Στην περίπτωση όμως του Φερδινάνδου-Minerva, ο ύψιστος βαθμός εξιδανίκευσης, που ξεπερνά ακόμα και το φύλο, αγγίζει το όριο της γελοιότητας. Το άγαλμα εξετάζεται ως ένα ακραίο σύμπτωμα της εξιδανικευτικής ποιητικής μεταφοράς του Canova. 

Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου ευχαριστεί θερμά την Δρ. Έφη Φουντουλάκη για την ευγενική συμμετοχή της στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΠΣΚΗ 2020.

Βιογραφικό Εισηγήτριας

Η Έφη Φουντουλάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1950. Σπούδασε αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 1988 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Paris I – Panthéon – Sorbonne, ως υπότροφος του γαλλικού κράτους.

Ήταν μέλος της τριμελούς οργανωτικής επιτροπής της Έκθεσης και του Διεθνούς Συνεδρίου για τα 450 χρόνια από την γέννηση του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ηράκλειο, 1990). Δίδαξε το μάθημα της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Από το 1999 έως το 2018 δίδαξε ως Επίκουρος καθηγήτρια στο Πάντειον Πανεπιστήμιο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού), στο προπτυχιακό και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Έχει δημοσιεύσει μια μελέτη για το έργο του Θωμά Φανουράκη στο βιβλίο Θ.Φ.: Ζωγραφική (Εκδόσεις: Δήμος Ηρακλείου, 2002) και είναι συγγραφέας του βιβλίου Επαναφορά στον Greco (1η έκδοση: 1998, Βικελαία Βιβλιοθήκη Δήμου Ηρακλείου, Κρήτη, 2η έκδοση: 2005, Νεφέλη, Αθήνα).