Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024
21:00
200 χρόνια από την πρώτη εκτέλεση του έργου, η εναρκτήρια συναυλία της καλλιτεχνικής περιόδου 2024-2025.
Κύκλος | Διάσημα Έργα
Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»
Το ΠΣΚΗ ανοίγει την αυλαία της καλλιτεχνικής περιόδου 2024-2025 με μια επετειακή συναυλία αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την πρώτη εκτέλεση της Ενάτης Συμφωνίας του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν σε δύο μόνο παραστάσεις. Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, η Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, η Χορωδία του Ωδείου του Δήμου Ηρακλείου, το Φωνητικό Σύνολο Apollo Voice Ensemble και διακεκριμένοι σολίστες συμπράττουν υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη σε ένα μεγαλειώδες αποτέλεσμα επί σκηνής.
Η Συμφωνία Αρ. 9, σε Ρε ελάσσονα, Έργο 125, για κάποιους αποτελεί το κορυφαίο έργο του Μπετόβεν και για άλλους το κορυφαίο έργο της δυτικής μουσικής. Η ογκώδης τετραμερής Συμφωνία φτάνει στην κορύφωσή της στο τελευταίο της μέρος, όπου ο Μπετόβεν εισάγει τη χορωδία. Κεντρικό ρόλο διαδραματίζει το ποίημα του Φρίντριχ Σίλερ «Ωδή στη χαρά», στο οποίο κατευθύνεται το σύνολο της Συμφωνίας, με όλα της τα μέρη να στοχεύουν στην ανάδειξη των ιδεών της αδελφοσύνης, της συμφιλίωσης και της ελευθερίας, που εκφράζουν οι στίχοι του ποιητή.
Συντελεστές:
Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης
Ελένη Κομνή, σοπράνο
Βίλλυ Κυριακοπούλου, μέτζο σοπράνο
Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, τενόρος
Κώστας Μαυρογένης, βαρύτονος
Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών
Χορωδία Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου
Χορωδία Ωδείου Δήμου Ηρακλείου
Φωνητικό Σύνολο Apollo Voice Ensemble
Διεύθυνση χορωδίας: Λένα Χατζηγεωργίου, Γιάννης Κιαγιαδάκης, Μάνος Παναγιωτάκης
Βιογραφικά συντελεστών:
Μύρων Μιχαηλίδης | διευθυντής ορχήστρας
Ο Μύρων Μιχαηλίδης είναι ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους Έλληνες αρχιμουσικούς με διεθνή παρουσία.
Έχει διευθύνει επανειλημμένα την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης, τις Φιλαρμονικές/Συμφωνικές Ορχήστρες Βερολίνου, Ερφούρτης, Ενέσκου, Μπρατισλάβας, Σόφιας, Οδησσού, Άγκυρας, Μπανγκόκ, Μπραουνσβάικ, Σααρμπρίκεν, Ρώμης, Σαγκάης, Τεργέστης, Τορόντο, Ιερουσαλήμ, Μεξικού, Μπατούμι, Ραδιοφωνίας Πράγας, Βουκουρεστίου, Εθνικές Όπερες Σάο Πάολο,
Βουκουρεστίου, Αστραχάν κ.α. Συνεργάζεται σταθερά με όλες τις ελληνικές ορχήστρες (ΚΟΘ, ΚΟΑ, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, ΟΛΣ, ΦΟΑ, Δήμου Αθηναίων κ.α.)
Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες, όπως οι Άλντο Τσικολίνι, Πωλ Μπαντούρα-Σκόντα, Κυπριανός Κατσαρής, Ίβο Πογκορέλιτς, Λαρς Φογκτ, Φάζελ Ζάι, Μπάρι Ντάγκλας, Λαρς Φόγκτ, Σαλβατόρε Ακάρντο, Βάντιμ Ρέπιν, Σλόμο Μιντς, Μίσα Μάισκυ, Τζουν Άντερσον, Τσέριλ Στούντερ, Παάτα Μπουρτσουλάντζε κ.α.
Έχει ηχογραφήσει για την EMI Classics, τη Naxos κ.α. αποσπώντας υποψηφιότητες για δύο βραβεία Grammy, με το Βραβείο Supersonic, με το Βραβείο Pizzicato Classics και με Πέντε Diapason (CD με έργα Πιτσέττι). Το CD του με τα Κοντσέρτα του Μπετόβεν (με τον Άλντο Τσικολίνι και την ΚΟΘ) τον έφερε στο επίκεντρο της διεθνούς δημοσιότητας. Το 2015, κυκλοφόρησε DVD με τον Φάουστ του Γκουνό (ΕΛΣ).
Έχει διατελέσει Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Αρχιμουσικός στην Όπερα της Σαξονίας και από το 2018, Γενικός Μουσικός Διευθυντής (GMD) στην Όπερα και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ερφούρτης, στη Γερμανία. Από το 2019, είναι ο πρώτος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.
Τιμήθηκε με το παράσημο του Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων της Γαλλικής Δημοκρατίας, με Τιμητική Διάκριση από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών και Θεατρικών Κριτικών, με το Βραβείο Απόλλων και το Ειδικό Βραβείο “Χρυσή Μπαγκέτα” από την Εταιρεία Φίλων της ΕΛΣ.
Σπούδασε πιάνο με τον Δημήτρη Τουφεξή, αποφοιτώντας παράλληλα από τη Νομική Σχολή Αθηνών και Διεύθυνση Ορχήστρας με τον Χανς Μάρτιν Ράμπενσταϊν στη Μουσική Ακαδημία του Βερολίνου. Παρακολούθησε σεμινάρια των Μιλτιάδη Καρύδη και Σάιμον Ρατλ.
Ελένη Κομνή | υψίφωνος
Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε από μικρή ηλικία τις σπουδές της στην μουσική. Σπούδασε πιάνο και θεωρητικά στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το 2015 έλαβε το Δίπλωμα Μονωδίας στην τάξη της Μαριαλένας Παναγιωτοπούλου με Άριστα Παμψηφεί, ενώ το 2016 απέκτησε το Δίπλωμα Μελοδραματικής από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και την τάξη του Άκη Λαλούση. Την περίοδο 2017-2018 συμμετείχε στο Πρόγραμμα Νέων Καλλιτεχνών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ακολούθως συνέχισε σπουδές στο ιταλικό λυρικό ρεπερτόριο σε μουσικά ιδρύματα της Ιταλίας όπως την Ακαδημία Bel Canto Martina Franca και την Ακαδημία Mascagni του θεάτρου Goldoni στο Λιβόρνο. Έχει τραγουδήσει σε θέατρα όπως το San Carlo στη Νάπολη, το Auditorium Parco della Musica στην Ρώμη, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Θέατρο Goldoni στο Λιβόρνο, το Θέατρο Giordano di Foggia, το Festival Valle d’ Itria, κ.α. Έχει ερμηνεύσει, μεταξύ άλλων, τους ρόλους της Κοντέσα στους Γάμους του Φίγκαρο, της Ντόνα Άννα και Ντόνα Ελβίρα στον Ντον Τζιοβάνι, της Φιορντιλίτζι στο Έτσι κάνουν όλες, της Πρώτης Κυρίας στον Μαγικό Αυλό, της Αδερφής Αντζέλικα στην ομώνυμη όπερα, του Ιδαμάντη στον Ιδομενέα, της Νέντα στους Παλιάτσους, της Αντίνα στο Ελιξίριο του Έρωτα, της Μικαέλα στην Κάρμεν, της Καθλίν στην μονόπρακτη όπερα Riders to the sea, της Φιλένα στους Έρωτες του Απόλλωνα και της Δάφνης και της Νοεμί στην όπερα Cendrillon. Προσεχώς θα ερμηνεύσει για πρώτη φορά τον ρόλο της Μιμί από την Μποέμ στο Διεθνές Φεστιβάλ του Πορτοφίνο. Έχει συμπράξει με διευθυντές ορχήστρας όπως οι Ντονάτο Ρεντζέττι, Λεόνε Μανιέρα, Άντζελο Καβαλάρο, Τζερμάνο Νέρι, Μιχάλης Οικονόμου, Διονύσης Γραμμένος, Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, κ.α. ενώ έχει συμμετάσχει ενεργά σε masterclasses με καλλιτέχνες όπως οι Ράινα Καμπάιβανσκα, Άννα Τόμοβα-Σίντοφ, Σέριλ Στάουντερ, Μπάρμπαρα Φριτόλι, Ρομπέρτο Σερβίλε, Δάφνη Ευαγγελάτου, κ.α.
Βίλλυ Κυριακοπούλου | μεσόφωνος
Η μεσόφωνος Βίλλυ Κυριακοπούλου γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Σπούδασε μονωδία με την Χριστίνα Γιαννακοπούλου, με την οποία πήρε το Δίπλωμά της με Άριστα Παμψηφεί και Α΄ βραβείο. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Έχει λάβει δύο φορές πλήρη υποτροφία από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, τις χρονιές 2019 και 2023, όπως επίσης και 1ο βραβείο σε διαγωνισμό σύνθεσης το 2012, 1η θέση στις κατατακτήριες εξετάσεις της παιδικής χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και 3ο βραβείο στο Διαγωνισμό Lied «Classic Music Box and Young Talents» το 2023. Επιλέχθηκε να ερμηνεύσει τον Ολυμπιακό Ύμνο στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρισιού 2024. Έχει συνεργαστεί με φορείς όπως οι Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, Ίδρυμα Θεοχαράκη, Μουσείο Μπενάκη κ.ά. και έχει ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση έργα των Φ. Τσαλαχούρη, Α. Μούζα, Μ. Ζαννέτου κ.ά. Έχει ερμηνεύσει τον ρόλο της Sorceress στην όπερα Διδώ και Αινείας το 2024. Είναι μέλος του φωνητικού συνόλου Equábili, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Αγαθάγγελου Γεωργακάτου. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων κλασικού τραγουδιού με τους Ντον Μαράτσο, Φάμπιο Τσεντάνι, Δημήτρη Πλατανιά, Δημήτρη Καβράκο, Νίκο Βασιλείου, Ούλριχ Ραντεμάχερ, Σούλα Παρασίδη, Νόρμαν Ράινχαρντ, Άρη Χριστοφέλλη, Τάση Χριστογιαννόπουλο, Μαίρη-Έλεν Νέζη, Μυρσίνη Μαργαρίτη κ.ά.
Αλέξανδρος Σταυρόπουλος | τενόρος
Ο Αλέξανδρος Σταυρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Είναι πτυχιούχος κλασικός κιθαριστής και κάτοχος Πτυχίου Αρμονίας. Είναι διπλωματούχος λυρικός τραγουδιστής, έχοντας κατακτήσει το 1ο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό της Χ.Ο.Ν και το 2⁰ βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό, βραβεία Δημήτρης Μητρόπουλος στην κατηγορία του κλασικού τραγουδιού. Έχει συνεργαστεί με την Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, με την Φιλαρμονική Γαστουρίου Κέρκυρας και με την Φιλαρμονική Μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας Σμήνος Μουσικής κ.α. αριθμώντας αρκετές συναυλίες ανά την Ελλάδα σε σημαντικούς χώρους πολιτισμού, όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Ηρώδειο, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας κ.α.
Κώστας Μαυρογένης | βαρύτονος
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία δώδεκα ετών ξεκίνησε σπουδές πιάνου λαμβάνοντας το Δίπλωμά του με βαθμό Άριστα Παμψηφεί και Α΄ Βραβείο, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στα Ανώτερα Θεωρητικά μέχρι και το Πτυχίο Φυγής, το οποίο πήρε με βαθμό Άριστα. Παράλληλα στράφηκε προς το κλασσικό τραγούδι, παίρνοντας μαθήματα από τη Μέχτχιλντ Σταματάκη και τελειοποιώντας τις σπουδές του με τον Γιώργο Ζερβάνο, με τον οποίο έλαβε Δίπλωμα Μονωδίας με βαθμό Άριστα Παμψηφεί και Α΄ Βραβείο. Έχει μελετήσει επίσης με τους Άννα Τόμοβα-Σίντοφ, Ρενάτο Μπρουσόν, Βιντσέντζο ντε Βίβο και Νίκο Παγούνη. Έχει συνεργαστεί με όλους τους μεγάλους μουσικούς φορείς της Ελλάδας, καθώς και με μεγάλους μουσικούς φορείς της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ιταλίας, ερμηνεύοντας έργα από την εποχή του μπαρόκ έως και τον 21ο αιώνα, μεταξύ των οποίων έργα Ελλήνων συνθετών, όπως οι Μ. Θεοδωράκης, Μ. Χατζιδάκις, Ν. Μαμαγκάκης, Γ. Μαρκόπουλος, Α. Μπαλτάς, Γ. Κουμεντάκης, Φ. Τσαλαχούρης, Ν. Κυπουργός κ.ά. Έχει ερμηνεύσει πολυάριθμους οπερατικούς ρόλους μεταξύ των οποίων εκείνους του Ζερμόντ στην Τραβιάτα, του Κόμη Αλμαβίβα στους Γάμους του Φίγκαρο, του Δρ. Μαλατέστα στον Ντον Πασκουάλε, του Δρ. Ντουλκαμάρα στο Ελιξίριο του έρωτα, του Σίλβιο στους Παλιάτσους, του Πινγκ στην Τουραντότ, του Λόρδου Ροσφόρ στην Άννα Μπολένα, του Ντε Σιριέ στην Φεντόρα, του Μοντερόνε στον Ριγκολέττο, του Δόκτορα Φάλκε στην Νυχτερίδα, του Μπέττο στο Τζάννι Σκίκκι, του Ακύλα στον Ιούλιο Καίσαρα κ.ά. Είναι απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθώς και διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών (ΦΟΑ)
Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών ξεκίνησε τη διαδρομή της τον Νοέμβριο του 2016 με στόχο να εκτελεί, να ηχογραφεί και να προβάλλει τη μουσική που δημιουργήθηκε και καλλιεργήθηκε κατά τον 19ο, τον 20ό και 21ο αιώνα εντός ή εκτός των ελληνικών συνόρων, από Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής συνθέτες. Σημαντικό μέρος των έργων που εκτελεί έχει ανακαλυφθεί και αποκατασταθεί από μουσικολογική έρευνα που υλοποιείται στα ελληνικά πανεπιστήμια. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα συμφωνικής και φωνητικής μουσικής, καθώς και έργα μουσικής δωματίου που εκτελούνται από μικρότερα σύνολα, συγκροτούμενα από µέλη της. Ερμήνευσε για πρώτη φορά, μετά από περισσότερο από έναν αιώνα, έργα συνθετών όπως το Ρέκβιεμ του Δημητρίου Λιάλιου, έργο του 1889 ανεκτέλεστο για 130 περίπου χρόνια, τη Συμφωνία σε σι ελάσσονα της Ελένης Λαμπίρη και τη δραματική όπερα του Παύλου Καρρέρ, Μαρία Αντωνιέτα, έργο που δεν είχε ακουστεί για περίπου 140 χρόνια. Παράλληλα έχει ερμηνεύσει έργα των Μότσαρτ, Χάιδν, Μπετόβεν, Σούμπερτ, Μέντελσον, Τσαϊκόφσκι, Αρένσκυ, Καλίνικοφ, Λιστ, Μπραμς κ.ά. Έδρα της ορχήστρας είναι ο Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού Άρτεμις, Πυθαγόρα 8, στον Άλιμο.
Μικτή Χορωδία Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου
Η Μικτή Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου ιδρύθηκε το 2007 από τον Νομαρχιακό Οργανισμό Πολιτισμού και Επιμόρφωσης Ηρακλείου (Ν.Ο.Π.Ε.Η.), υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Π. Φουρναράκη. Στόχος της είναι η καλλιέργεια και η προβολή της μουσικής στο Ηράκλειο και εν γένει στην Κρήτη. Μετά την υλοποίηση του σχεδίου Καλλικράτης, η χορωδία λειτουργεί με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.
Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες συναυλίες στην Κρήτη και την Ελλάδα, με έργα μεγάλων Ελλήνων και ξένων δημιουργών συμπράττοντας με σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες, όπως οι Μ. Φαραντούρη, Π. Πανδής, Σ. Κορκολής, Χ. Γαργανουράκης, Κ. Μακεδόνας, Γ. Κότσιρας, Σ. Θεοδωρίδου, Ι. Φόρτη, Τ. Χριστογιαννόπουλος, Χ. Σταμπόγλη, Μ. Μποκολίνη κ.α. Έχει συμπράξει με την ορχήστρα της ΝΟΠΕΗ, την Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης στο έργο Canto General, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Λουκά Καρυτινού και με τον Χρήστο Λεοντή στη Καντάτα Ελευθερίας. Από το 2022 συνεργάζεται με το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου και με την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, συμπράττοντας στο Λαϊκό Ορατόριο Άξιον Εστί του Μ. Θεοδωράκη υπό την διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, στο Φυλλάτειν Θερμοπύλας του Χ.Λεοντή υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Πρωτόπαπα και στη Λειτουργία του Ορφέα του Γ. Μαρκόπουλου, υπό τη διεύθυνση του Ραφαήλ Πυλαρινού. Το 2017, αντιπροσωπεύοντας την Κρήτη, ένωσε τη φωνή της με άλλους 1000 χορωδούς από όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας στην ιστορική παράσταση Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Παναγή Μπαρμπάτη. Τα Χριστούγεννα του 2018 παρουσίασε το μέρος Gloria από την Λειτουργία σε Ρε Μείζονα του Βιβάλντι. Το 2021 συνεργάστηκε με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης στην παράσταση Τα Γεγονότα, που πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ. Το 2022 παρουσίασε την παράσταση Σκιές στην Ψυχή τους, σε σκηνοθεσία του Αντώνη Διαμαντή. Τον Ιούλιο του 2024 συμμετείχε στην 1η παρουσίαση του έργου Καντάτα έργο 32 του Παναγιώτη Φουρναράκη με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου. Στο ρεπερτόριο της περιλαμβάνονται τραγούδια από την Αναγέννηση έως και σύγχρονα. Από τον Οκτώβριο του 2010 την διδασκαλία και διεύθυνση της χορωδίας έχει αναλάβει η μαέστρος Λένα Χατζηγεωργίου. Στο πιάνο συνοδεύει ο Νίκος Κοκκίνης.
Μικτή Χορωδία Ωδείου Δήμου Ηρακλείου
Η Μικτή Χορωδία του Ωδείου Δήμου Ηρακλείου αποτελεί συνέχεια της Μικτής Χορωδίας Δήμου Ηρακλείου και ξεκίνησε την λειτουργία της το 2021. Ως Μ.Χ.Δ.Η. ιδρύθηκε το 1976 με μαέστρο την Κατερίνα Τσαγκαράκη. Στη συνέχεια ανέλαβε ο Δημήτρης Βιντίλα και από το 1990 ο Γιάννης Κιαγιαδάκης. Έδωσε αμέτρητες συναυλίες στην Κρήτη και σε πολλά μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου. Ταξίδεψε στη Ρώμη και στο Αμπιατεγκράσσο της Ιταλίας το 1989, όπου τραγούδησε στον καθεδρικό ναό παρουσία του πάπα, μετέχοντας στην καθολική λειτουργία. Άλλες εμφανίσεις στο εξωτερικό ήταν στην Ισπανία, σε Μαδρίτη, Τολέδο και Βαρκελώνη, στην Ιταλία στην πόλη Πάδοβα και στη Γερμανία στις πόλεις Άαχεν, Γκεϊλενκίρχεν, Μπούτσεν. Έχει λάβει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ. Το Νοέμβριο του 1998 μετείχε στο διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ της Πράγας, όπου κατέκτησε την τρίτη θέση, χάλκινο μετάλλιο, ανάμεσα σε 31 χορωδίες απ’ όλο τον κόσμο.
Στο πλούσιο ρεπερτόριο που παρουσίασε κατά την πολύχρονη διαδρομή της συμπεριέλαβε έργα a capella από όλες τις εποχές, έργα με συνοδεία πιάνου και ολοκληρωμένα έργα σε σύμπραξη με ολιγομελείς ή μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες. Ενδεικτικά, συνεργάστηκε με τις ορχήστρες Ploesti του Βουκουρεστίου, Padova Classica, Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δήμου Ηρακλείου, Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, τις ορχήστρες των Πανεπιστημίων Autonoma της Μαδρίτης και Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και με ορχήστρες που κατά καιρούς έχουν περιστασιακά συγκροτηθεί για τις ανάγκες συγκεκριμένων συναυλιών, παρουσιάζοντας τα έργα Μεσσίας του Χαίντελ, Ρέκβιεμ και Missa Brevis K 220 του Μότσαρτ, Carmina Burana του Ορφ, Messa di Gloria του Πουτσίνι, Gloria και Credo από τη Λειτουργία του Βιβάλντι, το μοτέτο Jesu meine Freude του Μπαχ, Άξιον Εστί και Επιφάνεια Αβέρωφ του Θεοδωράκη και αποσπάσματα από άλλα μεγάλα έργα όπως Ορατόριο των Χριστουγέννων του Μπαχ. Το 1986 συμμετείχε στην παράσταση της όπερας Ερωτόκριτος και Αρετούσα του Μαμαγκάκη και στην ηχογράφηση του ίδιου έργου σε δίσκο. Βοηθός μαέστρου είναι η Νίκη Παπαγγελή.
Φωνητικό Σύνολο Apollo Voice Ensemble (AVE)
Το φωνητικό σύνολο Apollo Voice Ensemble (AVE) ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2022 με πρωτοβουλία του ιστορικού Μουσικού Συλλόγου Απόλλων. Είναι ένα υψηλού επιπέδου πολυφωνικό μουσικό σύνολο, που πλέον αριθμεί περισσότερα από 30 μέλη. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει έργα του διεθνούς χορωδιακού ρεπερτορίου όλων των μουσικών περιόδων, καθώς και έργα της σύγχρονης δημιουργίας, Ελλήνων και ξένων συνθετών. Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε σημαντικές παραγωγές, όπως στην όπερα Οι Γάμοι του Φίγκαρο του Μότσαρτ με το Λυρικό Θέατρο Κρήτης στο 2ο Φεστιβάλ Κρήτης σε διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, με εμφανίσεις στο Ηράκλειο και στη Σητεία, στην 4η Μουσική Τριλογία σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και του Μουσικού Συλλόγου Απόλλων, όπου παρουσίασε μεταξύ άλλων σε Α΄ εκτέλεση το έργο Atollite portas του συνθέτη Μάνου Παναγιωτάκη. Το καλοκαίρι του 2023 συμμετείχε σε δύο εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Κρήτης σε διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, με ρεπερτόριο από γνωστές όπερες, αλλά και με ένα αφιέρωμα σε τραγούδια της Μεσογείου και των ελληνόφωνων περιοχών της Κάτω Ιταλίας. Έχει επίσης πραγματοποιήσει συναυλίες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρχανών και στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ). Κορυφαία του παρουσία ως τώρα αποτέλεσε η συμμετοχή του στην τελετή έναρξης των τρίτων παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, όπου επένδυσε φωνητικά το καλλιτεχνικό δρώμενο της τελετής ερμηνεύοντας πρωτότυπα χορωδιακά μέρη σε σύνθεση του Μάνου Παναγιωτάκη και σε σκηνοθεσία του Σταύρου Λίτινα τον Σεπτέμβριο του 2023, με ζωντανή αναμετάδοση σε 25 χώρες του κόσμου. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο συνθέτης και μουσικολόγος Μάνος Παναγιωτάκης (ΜΑ, PhD), σε μουσική συνοδεία στο πιάνο της Έλενας Περισυνάκη (MA, PhD). Υπεύθυνη σχεδιασμού δράσεων είναι η Ιωάννα Γιάνναρη (MA in Arts Management), πρόεδρος του Μ.Σ. Απόλλων.
Λένα Χατζηγεωργίου | μεσόφωνος
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Απέκτησε Δίπλωμα Μονωδίας με την καθηγήτρια Γιολάντα ντι Τάσσο. Σπούδασε Αρμονία και Αντίστιξη με τον Κ. Ευαγγελάτο και Φούγκα με τον Γ. Κιαγιαδάκη. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα και σεμινάρια Διεύθυνσης Χορωδίας και Ορχήστρας με τους Μίλτο Λογιάδη, Μιχάλη Οικονόμου, Αντώνη Κοντογεωργίου, Φαίδρα Γιαννέλου και Μιχάλη Πατσέα και απέκτησε Δίπλωμα στη Διεύθυνση Χορωδίας με υπεύθυνο καθηγητή τον μαέστρο Μιχάλη Οικονόμου. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής με τον Σέργιο Βαφειάδη και Αντώνη Διαμαντή. Από το 2004 διευθύνει την χορωδία Ιωνία Αηδών και από το 2010 τη Μικτή Παιδική και Νεανική Χορωδία της Π.Ε Ηρακλείου. Διατέλεσε έκτακτο μέλος της χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συμμετέχοντας στην όπερα Λομβαρδοί στην πρώτη σταυροφορία, του Βέρντι, στο Ρέκβιεμ του Φωρέ και στη Μυθωδία του Παπαθανασίου. Έχει συνεργαστεί με την ορχήστρα της ΝΟΠΕΗ, την Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης στο έργο Canto General υπό την διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, την ορχήστρα Νέων του Δήμου Ηρακλείου υπό την διεύθυνση των Μίλτου Λογιάδη και Φαίδρας Γιαννέλου, με τον Χρήστο Λεοντή στη Καντάτα Ελευθερίας και την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών στα έργα Άξιον Εστί του Μ. Θεοδωράκη με τον Μύρωνα Μιχαηλίδη, στο Ρέκβιεμ του Μότσαρτ υπό την διεύθυνση του Ραφαήλ Πυλαρινού και στο Φυλλάτειν Θερμοπύλας του Χρήστου Λεοντή υπό την διεύθυνση του Γιάννη Πρωτόπαπα. Έχει διευθύνει χορωδιακά έργα από αναγεννησιακά έως σύγχρονα. Το 2018 διεύθυνε το Gloria από τη Λειτουργία του Βιβάλντι.
Εκτός από τις συναυλίες που έχει δώσει ως μαέστρος, έχει εμφανιστεί και σε πολλές συναυλίες ως σολίστ, με έργα όπως Missa Brevis και Ρέκβιεμ του Μότσαρτ, Gloria του Βιβάλντι, Μεσσίας του Χαίντελ, η όπερα Μήδεια του Φουρναράκη στον ομώνυμο ρόλο, η οπερέτα Ο Βαφτιστικός του Σακελλαρίδη στο ρόλο της Βιβίκας, Ριγκολέτο του Βέρντι ως Τζιοβάνα, σε αποσπάσματα από μιούζικαλ και ελληνικές οπερέτες, καθώς και σε συναυλίες έντεχνης μουσικής και μουσικοθεατρικές παραστάσεις, όπως Η δολοφονία του Μαρά και οι Σκιές στην Ψυχή τους. Από το 2022, μετά από ανάθεση του ΠΣΚΗ, διεύθυνε την πρώτη επαγγελματική χορωδία Κρήτης, διδάσκοντας το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ και τα χορωδιακά μέρη της όπερας Οθέλλος του Βέρντι και Κάρμεν του Μπιζέ. Έχει συμμετάσχει στο ΧΣΗ και ως χορωδός, στις όπερες Ιδομενέας του Μότσαρτ και Ελευθέριος Βενιζέλος του Μαραμή και στην οπερέτα Ο Βαφτιστικός του Σακελλαρίδη. Έχει διδάξει στην Πρωτοβάθμια και στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από το 2001 διδάσκει μονωδία και σύγχρονο τραγούδι στο Έντεχνο Ωδείο Ηρακλείου.
Γιάννης Κιαγιαδάκης | διευθυντής χορωδίας
Ο Γιάννης Κιαγιαδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1965. Σπούδασε πιάνο με την Α. Βαρδιάμπαση, Ανώτερα Θεωρητικά με τους Β. Μακρίδη, Σ. Ραυτόπουλο, Π. Αδάμ, Σύνθεση με τον Ι. Παπαδάτο και Διεύθυνση Χορωδίας με τους Αντώνη Κοντογεωργίου, Μίλτο Λογιάδη και Φαίδρα Γιαννέλου. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας με τους Παύλο Σεργίου, Μίλτο Λογιάδη και Φαίδρα Γιαννέλου. Έλαβε μαθήματα κιθάρας, κλαρινέτου, φωνητικής και θεάτρου. Από το 1990 μέχρι σήμερα είναι διευθυντής της Μικτής Χορωδίας Δήμου Ηρακλείου. Παράλληλα υπήρξε διευθυντής της Δημοτικής Χορωδίας Ρεθύμνου, της Χορωδίας Πανεπιστημίου Κρήτης και στις μπάντες των Δήμων Μοιρών και Ιεράπετρας. Ως μαέστρος έχει συνεργαστεί με διάφορα οργανικά και φωνητικά σύνολα παρουσιάζοντας έργα δικά του και άλλων νέων συνθετών. Έχει επίσης συνεργαστεί με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, με την ορχήστρα και χορωδία του Πανεπιστημίου Autonoma της Μαδρίτης, με την ορχήστρα Padova Classica, με την ορχήστρα και τη χορωδία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με ορχήστρες που κατά καιρούς έχουν περιστασιακά συγκροτηθεί για τις ανάγκες συναυλιών. Έχει διευθύνει έργα όπως τα Ρέκβιεμ και Missa Brevis Κ220 του Μότσαρτ, Μεσσίας του Χέντελ, Gloria και Credo από τη Λειτουργία του Βιβάλντι, Jesu meine Freude BWV 227 του Μπαχ, Άξιον Εστί και Επιφάνεια Αβέρωφ του Θεοδωράκη, μέρη από Συμφωνίες, όπερες και ορατόρια. Το Νοέμβριο του 2021 και μετά από ανάθεση του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου υπήρξε διευθυντής της πρώτης επαγγελματικής χορωδίας που συστάθηκε στην Κρήτη για τις ανάγκες της όπερας Ιδομενέας του Μότσαρτ, της πρώτης παραγωγής όπερας του οργανισμού. Η συνεργασία αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα και σε άλλες παραγωγές. Εμφανίζεται σε πολλές παραστάσεις με τα μουσικοθεατρικά σχήματα ΩΔΗπόρος, Aλma libre, Grecanto, Μελοχρώματα κ.α. ως πιανίστας και τραγουδιστής. Έχει γράψει μουσική για μικρά οργανικά σύνολα, ορχήστρα, χορωδία, μουσική για το θέατρο, μία όπερα και αρκετά τραγούδια, κάποια από τα οποία έχουν κυκλοφορήσει δισκογραφικά. Το 1996 η μουσική που έγραψε για το έργο Νεφέλες του Αριστοφάνη απέσπασε το Α΄ βραβείο μουσικής σε θεατρικούς αγώνες. Συνεργάστηκε στις ενορχηστρώσεις, τις μουσικές ιδέες και τη σύνθεση τραγουδιών με το συγκρότημα ΑΡΜΟΣ για την έκδοση τριών CD, ενώ παράλληλα εμφανιζόταν στις συναυλίες του συγκροτήματος παίζοντας ηλεκτρικό μπάσο. Από το 1989 μέχρι σήμερα έχει κατά καιρούς συνεργαστεί ως καθηγητής και καλλιτεχνικός διευθυντής με διάφορα ωδεία και έχει λάβει μέρος σε εκατοντάδες εξεταστικές επιτροπές κατατακτηρίων και απολυτηρίων εξετάσεων σε όλα σχεδόν τα ωδεία της Κρήτης.
Μάνος Παναγιωτάκης | συνθέτης, μουσικολόγος, φλαουτίστας
Ο Μάνος Παναγιωτάκης είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Γιορκ της Μ. Βρετανίας, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη Σύνθεση με υποτροφία του ΙΚΥ. Κατέχει δίπλωμα φλάουτου με καθηγήτρια την Iwona Glinka, πτυχία Ανώτερων Θεωρητικών και Σύνθεσης, με δάσκαλο τον Θόδωρο Αντωνίου. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα διεύθυνσης χορωδίας και ορχήστρας με τους Θ. Αντωνίου, Τζ. Στρίνγκερ, Π. Σεργίου, Μ. Οικονόμου και Α. Τσελίκα, με τον οποίο ολοκληρώνει τον κύκλο σπουδών του διπλώματος Διεύθυνσης Ορχήστρας και Χορωδίας. Το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 ανήκε στο διδακτικό προσωπικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών και το διάστημα 2016-2018 στο Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΑΤΕΙ Κρήτης. Έργα του έχουν παρουσιαστεί από μουσικά σύνολα και ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως σε Βοστόνη, Σικάγο, Βαλτιμόρη, Νέα Υόρκη, Βιέννη, Μόναχο, Χαϋδελβέργη, Βενετία, Μάντσεστερ, Γιορκ, Άμστερνταμ, Βίλνιους, Κύπρος, κ.α. Το 2014 εκπροσώπησε την Ελλάδα και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών στο φεστιβάλ World Music Days του ISCM στη Βιέννη, με το έργο του Ηχοσύμπλοκον από την ορχήστρα Webern Symphony, ενώ το έργο του Illustration του 2005 παρουσιάστηκε από την ορχήστρα Alea III στη Βοστόνη. Τον Φεβρουάριο του 2024, το έργο του Astyanax του 2022 παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα του Λβιβ στην Ουκρανία. Έργα του κυκλοφορούν σε ηχογράφηση από τη Sarton Records, το ΕΚΠΑ και τη Phasma Music, καθώς και από τις εκδόσεις BERBEN με έδρα την Αγκόνα και UNIVERSAL στην Βιέννη, λαμβάνοντας διεθνή δισκογραφικά βραβεία, όπως τα Global Music Awards, Academia Music Awards και Clouzine International Music Awards, καθώς και στους διαγωνισμούς σύνθεσης InterArtia και Διεθνή Διαγωνισμό Βόλου. Ως μουσικολόγος, παρουσιάζει εργασίες και έρευνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως στην Ακαδημία Sibelius, στο Κολλέγιο Trinity, στη Λιθουανική ΑκαδημίανΜουσικής και Θεάτρου, στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ, στο Σερβικό Πανεπιστήμιο Τεχνών, κ.α. με ανάλογες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά. Διδάσκει μουσική στην Πρωτοβάθμια και στην ιδιωτική μουσική εκπαίδευση, και έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του φωνητικού συνόλου Apollo Voice Ensemble (AVE) του Μουσικού Συλλόγου Απόλλων.
Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines
Επίσημος Χορηγός Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Economou Hotels | Καραταράκης Hotel & Restaurants | Ελληνικά Ξενοδοχεία Καψή ΑΕ
Επίσημος Χορηγός Οδικών Μεταφορών: Union Coach Services
Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines
Επίσημος Χορηγός Πιστοποιήσεων: TUV AUSTRIA
Επίσημος Χορηγός Εκπαίδευσης: ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Διακεκριμένος Χορηγός: ΣΥΦΑΚ Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αιγαίου και Κρήτης | Χαλκιαδάκης Α.Ε.
Χορηγός ασφάλειας και υγείας: ERGOPROLIPSIS
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ 3 | ΕΡΤ Ηράκλειο | ΕΡΤ Χανιά