Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021
Ώρα 21:00
Πειραματική Σκηνή

Κύκλος | Εάλω Πολιτιστικό

Σε μια πρώτη ματιά, η Επιστήμη και η Τέχνη δεν έχουν μεγάλη συνάφεια μεταξύ τους: η Επιστήμη παραπέμπει συνήθως στη λογική, την αντικειμενική γνώση, αλλά και σε αυστηρούς νόμους, ενώ η Τέχνη συνδέεται με τη φαντασία ή τα συναισθήματα, με την ίδια την ιδέα της ομορφιάς.
Μια πιο προσεκτική όμως διερεύνηση του θέματος οδηγεί σε άλλα συμπεράσματα. Έτσι, σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, εντοπίζονται ισχυρές αλληλοεπιδράσεις της επιστήμης με την τέχνη, αλλά και ομοιότητες στην ίδια την εσωτερική δύναμη που κινεί έναν καλλιτέχνη ή έναν επιστήμονα. Ειδικά τη σύγχρονη εποχή, που χαρακτηρίζεται από τα άλματα της επιστήμης –με την θεωρία της Σχετικότητας, την κβαντική μηχανική, την επανάσταση στη βιολογία–, η Τέχνη ανοίγεται παράλληλα σε νέους δρόμους έκφρασης. Η μουσική εγκαταλείπει συχνά τις παραδοσιακές της φόρμες, ενώ ο ψηφιακός μας κόσμος εξασκεί ολοένα και μεγαλύτερες επιρροές στις εκδηλώσεις της Τέχνης. Οι συγκλίσεις της Επιστήμης με την Τέχνη αποτελούν ίσως ενδείξεις ή τα πρώτα στοιχεία για ένα νέο ανθρωπισμό, που με αγωνία αναζητά η εποχή και ο πολιτισμός μας.
Τη σχέση λοιπόν της επιστήμης με την τέχνη, που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον αλλά και αναπάντεχες πλευρές, διερευνά ο Γιώργος Γραμματικάκης, με την ομιλία του Επιστήμη και Τέχνη: δύο παράλληλες που συγκλίνουν, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, και ώρα 21:00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (Πειραματική Σκηνή).
Η ομιλία θα εμπλουτισθεί με διαφάνειες και βίντεο, από χαρακτηριστικές στιγμές στην εκπληκτική πορεία της Επιστήμης και της Τέχνης, που συνιστούν το θαύμα του ανθρώπινου πολιτισμού. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, που θα συντονίσει η δημοσιογράφος Αντιγόνη Ανδρεάκη.


Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines
Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines
Επίσημοι Χορηγοί Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Karatarakis hotels & restaurants
Επίσημος Xορηγός Οδικών Mεταφορών: Union Coach Services