Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022 στις 21:00
Αίθουσα "Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού"

Κύκλος | Θέατρο

Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου παρουσιάζει την παράσταση του Θεάτρου Δωματίου Η Γυναίκα της Ζάκυθος, βασισμένη στο ημιτελές ομώνυμο αριστούργημα του Διονύσιου Σολωμού, ένα κείμενο αιρετικό και αλληγορικό που τοποθετείται στο κέντρο μιας βίαιης πραγματικότητας που συνδιαλέγεται με το παρελθόν και το μέλλον της Ιστορίας.
Τρεις γυναίκες, έγκλειστες σ’ ένα ασφυκτικό πατριαρχικό περιβάλλον αφηγούνται τον πυρακτωμένο λόγο του Διονύσιου Σολωμού στον απόηχο της πτώσης του Μεσολογγίου. Στο σύμπαν μιας σύγχρονης κόλασης, που αποτυπώνεται σκηνικά σ’ ένα ηχητικό και εικαστικό περιβάλλον σαν ένα σύγχρονο χορικό, το σώμα της Γυναίκας στοιχειώνεται μέσα από μια γεωγραφία εικόνων που συνθέτουν το προσωπείο της γυναίκας-δαίμονα μέσα στους αιώνες.
Η σκηνοθέτιδα Άντζελα Μπρούσκου ανοίγει διάλογο με το κείμενο του Σολωμού, σε μια παράσταση που συναντιέται με το ρέκβιεμ μιας  Ελλάδας που χάνει τη γλώσσα της, όταν μπορεί να βασιλεύει η ρητορική του μίσους, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός που αντικαθιστούν την όποια ανθρώπινη αλληλεγγύη. Η πρώτη εκδοχή της Γυναίκας της Ζάκυθος του Θεάτρου Δωματίου, παρουσιάστηκε σε μια online απόδοση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε μια απόπειρα να κινηματογραφηθεί ως παράσταση πολυμέσων που θα διατηρούσε την αυτονομία της και το ενδιαφέρον της, αλλά και ως μια ταινία γυρισμένη στο πλατό ενός στούντιο.

Σκηνοθεσία – Σκηνικός χώρος - Κοστούμια: Άντζελα Μπρούσκου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιώργος Ανδριώτης
Σχεδιασμός φώτων: Παντελής Μάκκας
Κατασκευή σκηνικού: Κομνηνός Κουσιέρας
Βοηθός σκηνοθέτιδας: Θάνος Χατζόπουλος
Βιντεοσκόπηση: Παντελής Μάκκας
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πουλής, Άντζελα Μπρούσκου
Παίζουν: Άντζελα Μπρούσκου, Παρθενόπη Μπουζούρη, Δανάη Κατσαμένη


Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN Airlines
Επίσημος Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: Minoan Lines
Επίσημοι Χορηγοί Φιλοξενίας: Metaxa Hospitality Group | Karatarakis hotels & restaurants
Επίσημος Χορηγός Οδικών Μεταφορών: Union Coach Services
Επίσημος Χορηγός Εκπαίδευσης: ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ3 | ΕΡΤ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ | ΕΡΤ ΧΑΝΙΩΝ | COSMOTE tv