Λέει ο ραψωδός: «Η ομορφιά μάς χρεώνει την ανακάλυψή της και μάς ξεχρεώνει όταν την διηγηθούμε… Κι όταν πάψει να μάς συγκινεί η ομορφιά και να μάς διδάσκει η ασχήμια, τότε το μέλλον μάς ανησυχεί…» - Λουδοβίκος των Ανωγείων.

Η αναζήτηση της ομορφιάς στις ιστορίες και στα παραμύθια της Κρήτης - ανάγκη και δημιουργικό ρεύμα που διαπότισε τη σύνθεση των τραγουδιών του Λουδοβίκου των Ανωγείων - παρουσιάζεται στη συναυλία με τίτλο «Γκρεμό δεν έχουν τα πουλιά» που φιλοξενείται την Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020 στις 21:00, στο Αίθριο του ΠΣΚΗ, στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών «Ανοιχτά Μαζί: Συναυλίες Αύγουστος 2020».

Στη συναυλία παρακολουθούμε την εξέλιξη μιας μουσικοποιητικής διαδρομής, σε αθέατα μονοπάτια της Κρήτης, με οδηγό επιλεγμένα τραγούδια από την 35χρονη δισκογραφική πορεία του Λουδοβίκου των Ανωγείων. Από τον πρώτο προσωπικό του δίσκο («Μοιρολόγια», Σείριος-ΜΙΝΟΣ ΕΜΙ, 1985) έως «Τα χρώματα της αγάπης» («The Colors of Love», Network, 1999), ο αγαπημένος ραψωδός παρατηρεί, εξιστορεί και διηγείται. Μαζί με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων τραγουδά την δική του ιστορία ο Σαμίρ Σαλαμί, μετανάστης από το Αφγανιστάν που κατοικεί στα Ανώγεια της Κρήτης τα τελευταία 12 χρόνια, ενώ ο Νίκος Βρέντζος, ο σπάνιος αυτός αφηγητής του Ψηλορείτη, αποδίδει αποσπάσματα του ποιητή από τον Ερωτόκριτο, ξεχωρίζει τις λέξεις, τις αποτιμά και τις ερμηνεύει. 

Ώρα έναρξης: 21:00 Τιμή εισιτηρίου: 12 €

Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει:

α) Από το Βιβλιοπωλείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (ώρες προπώλησης: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 09:30-14:30 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09:30-13:30 και 18:00-20:30.

β) Από το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, δύο (2) ώρες πριν την έναρξη της συναυλίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα τηρούνται απαρεγκλίτως όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. 

Βιογραφικά καλλιτεχνών

Λουδοβίκος των Ανωγείων

Ο Γεώργιος Δραμουντάνης του Βασιλείου και της Λουλουδιάς, γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Λουδοβίκος των Ανωγείων, γεννήθηκε στη χώρα των Ανωγείων, όπου η φαντασία παίρνει συχνά το ρόλο του πραγματικού και η διήγηση έχει τη χάρη του απλού, χωρίς επαναλήψεις. Τα χωρατά, η ποίηση της μαντινάδας, ο χορός, η μουσική, όλα συνηγορούν για τη γέννηση παραμυθιού. Κι εγώ εκεί γεννήθηκα, εκεί ζω.

Νίκος Βρέντζος

Ο Νίκος Βρέντζος – Burgos γεννήθηκε στην Καρκαδιώτισσα Μονοφατσίου στην Κρήτη. Είναι βοσκός στο επάγγελμα. Έχει το χάρισμα της αφήγησης και μια φωνή προικισμένη με μια χροιά σπάνια. Έχοντας μελετήσει τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου, γνωρίζει τα νοήματα ακόμα και των άγνωστων για τους νεότερους λέξεων και μπορεί να τις αποδώσει με το νόημα που τους αξίζει. Ο Ερωτόκριτος υπήρξε το Αναγνωστικό των βοσκών του Ψηλορείτη. Οι περισσότεροι βοσκοί του περασμένου αιώνα έμαθαν τα γράμματα στα ριζά του βουνού από το έμμετρο μυθιστόρημα του ποιητή Βιτσέντζου Κορνάρου. Στην παράδοση του λόγου αυτών των αφηγητών ανήκει η φωνή και ο λόγος του Νίκου Βρέντζου.

Σαμίρ Σαλαμί 

Ο Σαμίρ Σαλαμί, νεαρό παιδί, μετανάστης από το Αφγανιστάν, ζει τα τελευταία 12 χρόνια στα Ανώγεια της Κρήτης όπου εργάζεται ως ελαιοχρωματιστής. Στο πλαίσιο του προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ο Σαμίρ φοίτησε στο σχολείο όπου έμαθε να διαβάζει και να γράφει στην ελληνική γλώσσα. Στη συναυλία με τίτλο «Γκρεμό δεν έχουν τα πουλιά», σε συνεργασία με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων τραγουδά στα ελληνικά, με τη μουσική του αγαπημένου ραψωδού, την δική του προσωπική ιστορία από το Αφγανιστάν μέχρι την Κρήτη.  

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του «Ανοιχτά Μαζί: Συναυλίες Αύγουστος 2020», εδώ.