Την Τετάρτη 26/8, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου
Παραστατική και λυρική, ευαίσθητη και αισθαντική, η φωνή του Βασίλη Γισδάκη, του τελευταίου ερμηνευτή συνεργάτη του Μάνου Χατζιδάκι, συναντά την Τετάρτη 26 Αυγούστου, στις 21:00, στο Αίθριο του ΠΣΚΗ, «Στον καθρέφτη τ’ ουρανού» την Δέσποινα Στεφανίδου (πιάνο - τραγούδι) και τον Βασίλη Ραψανιώτη (βιολί) σε ένα μουσικό αφιέρωμα στους μεγάλους Έλληνες μουσικοσυνθέτες Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Λοϊζο, Σταύρο Ξαρχάκο, Θάνο Μικρούτσικο, Γιώργο Ζαμπέτα, Γιάννη Μαρκόπουλο, Δήμο Μούτση, Νίκο Ζούδιαρη, Μίμη Πλέσσα και άλλους, με αναφορές στο ρεμπέτικο και στα τραγούδια της ελληνικής παράδοσης.
Ώρα έναρξης: 21:00 Τιμή εισιτηρίου: 12 €
Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει:
α) Από το Βιβλιοπωλείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (ώρες προπώλησης: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 09:30-14:30 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09:30-13:30 και 18:00-20:30.
β) Από το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, δύο (2) ώρες πριν την έναρξη της συναυλίας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα τηρούνται απαρεγκλίτως όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Βιογραφικά καλλιτεχνών
Βασίλης Γισδάκης
Ο Βασίλης Γισδάκης, ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της σύγχρονης γενιάς, υπήρξε ο τελευταίος ερμηνευτής συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι και μέχρι σήμερα έχει χαράξει μια σημαντική και σταθερή πορεία στο ελληνικό τραγούδι με πολλές και ιδιαίτερα αξιοσημείωτες συνεργασίες. Σπούδασε κλασική κιθάρα, ανώτερα θεωρητικά της μουσικής και φωνητική με τον Γιώργο Σαμαρτζή, ενώ συμμετείχε στο Εργαστήρι Φωνητικής Τέχνης του Σπύρου Σακκά. Το 1989 γνωρίζει τον Μάνο Χατζιδάκι, με τον οποίο συνεργάζεται τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους στη συναυλία του «Σείριου» στο θέατρο Παλλάς, τραγουδώντας τρία ανέκδοτα κινηματογραφικά τραγούδια. Από το 1989 έως το 1993 συμμετείχε σε όλες τις συναυλίες του Μάνου Χατζιδάκι τραγουδώντας υπό τη διεύθυνσή του, σε κύκλους τραγουδιών όπως οι: Τα κινηματογραφικά, Μυθολογία, Ματωμένος Γάμος, Ρωμαϊκή Αγορά, κ.ά. Έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, το Μουσικό Σύνολο “Μάνος Χατζιδάκις”, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου, τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, την Καμεράτα, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και άλλα μουσικά σύνολα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ιδιαίτερη στιγμή στην καριέρα του είναι η ερμηνεία σε πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού “Το ταξίδι” σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και στους τελευταίους στίχους που έγραψε ο Νίκος Γκάτσος. Εξίσου σημαντική υπήρξε και η συμμετοχή του σε αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνεύοντας τραγούδια από τον κύκλο τραγουδιών Μαουτχάουζεν σε ποίηση του Ιάκωβου Καμπανέλη. Έχει παρουσία στην ελληνική δισκογραφία από το 1991, με προσωπικούς και συλλογικούς δίσκους και έργα Ελλήνων δημιουργών.
Δέσποινα Στεφανίδου, πιανίστα - μονωδός
Η Δέσποινα Στεφανίδου σπούδασε πιάνο, μονωδία, ανώτερα θεωρητικά της μουσικής, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε πληθώρα σεμιναριών με θέμα την πιανιστική τεχνική, την ερμηνεία του Lied και το χορωδιακό τραγούδι. Συνεργάστηκε με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, τη Χορωδία Fons Musicalis και τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων σε όπερες, ορατόρια και έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών. Συνεργάστηκε με ερμηνευτές όπως ο Βασίλης Λέκκας, η Αλίκη Καγιαλόγλου, η Έλλη Πασπαλά, η Σαββίνα Γιαννάτου, ο Ηλίας Λιούγκος κ.ά. Έχει αναλάβει την μουσική προετοιμασία των ερμηνευτών σε παραστάσεις όπως “Ιερά Τραγούδια του Έρωτα” (μουσική του Νίκου Μαμαγκάκη σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, 2000), “Εν των μηνί Αθύρ” (χορόδραμα σε μουσική του Αλκίνοου Ιωαννίδη, 2008), “Ηλέκτρα Αυτουργός” (σε μουσική του Michael Nyman, 2008), “Αναζητώντας τον Αττίκ” (σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου, 2012), “Μια Ελλάδα Θέατρο” (σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μελισσόβα, 2015), “Ο Τρελαντώνης” (σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπουράτου, 2018) και “Οδύσσεια” (σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου, 2019). Η παρουσία της στη δισκογραφία περιλαμβάνει συμμετοχές στο “Μικρό έπος για τον Ανδρέα Ροδινό” και τη “Θηλυκή Εταιρεία” του Νίκου Μαμαγκάκη, σε ηχογραφήσεις της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και στην “Οδύσσεια” του Βαγγέλη Μερτζάνη. Από το 2013 συνεργάζεται με το Δημοτικό Ωδείο Περιστερίου στη συνοδεία του πιάνου και ως καθηγήτρια πιάνου.
Βασίλης Ραψανιώτης, βιολιστής
Ο Βασίλης Ραψανιώτης, με καταγωγή από την Λευκάδα, γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία έξι ετών ξεκίνησε τα μαθήματα βιολιού, συμμετέχοντας σε μαθητικές συμφωνικές ορχήστρες και αποσπώντας βραβεία σε μαθητικούς διαγωνισμούς βιολιού. Το 2001 απέκτησε Δίπλωμα Βιολιού (2001) και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι. Έχει συνεργαστεί με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Είναι συνεργάτης των Μουσικών Συνόλων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης ΕΡΤ από το 2004 και είναι ο συγγραφέας δύο βιβλίων μουσικής - βιολιού (Εύκολα παραδοσιακά τραγούδια για βιολί, 2006ˑ Μελωδίες για νέους βιολιστές, 2018 από τις εκδόσεις Φίλιππος Νάκας). Οι συνεργασίες του με δημιουργούς και ερμηνευτές περιλαμβάνουν τους Θάνο Μικρούτσικο, Χρήστο Λεοντή, Λίνα Νικολακοπούλου, Μίλτο Πασχαλίδη, Νίκο Πλατύραχο, Γιάννη Κότσιρα, Μάριο Στρόφαλη και άλλους. Συμμετέχει ενεργά στην ελληνική δισκογραφία.
Το 2004 ίδρυσε μαζί με τα αδέρφια του το «Πάνειον» Ωδείο Ραψανιώτη στα Καλύβια Αττικής. Eίναι διευθυντής του ωδείου «Νέα Παιδεία» στο Χαϊδάρι.
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του «Ανοιχτά Μαζί: Συναυλίες Αύγουστος 2020», εδώ.