Ένα διήμερο αφιέρωμα με την προβολή τεσσάρων εξαιρετικών ταινιών του βωβού κινηματογράφου, έρχεται στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020.

Στο αφιέρωμα, το οποίο εντάσσεται στον Θεματικό Κύκλο | Βωβός Κινηματογράφος του ΠΣΚΗ, θα προβληθούν δύο από τις σημαντικότερες ελληνικές ταινίες του είδους που αποκαταστάθηκαν ψηφιακά από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος κι  επαναπροβλήθηκαν το 2019, η «Οι περιπέτειες του Βιλλάρ» του Joseph Hepp και η «Κοινωνική σαπίλα» του Στέλιου Τατασόπουλου. Θα προβληθούν επίσης δυο ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν, που αναδεικνύουν την αστείρευτη ευρηματικότητα του χιούμορ του, τον άψογο συγχρονισμό της απόδοσης και εκτέλεσής του αλλά και τον θεμελιώδη ανθρωπισμό του.

Τις προβολές των ταινιών, συνοδεύει επί σκηνής η πιανίστα Victoria - Fjoralba Kiazimi. 

Το πρόγραμμα αναλυτικά

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Οι περιπέτειες του Βιλλάρ (Ζόζεφ Χεπ, 1924, 26')

Ο Βιλλάρ είναι υπάλληλος σιδερωτήριου που αντί να δουλεύει, περνάει τον χρόνο του φλερτάροντας στην Αθήνα και μπλέκοντας σε απίθανες περιπέτειες. Πρωταγωνιστούν ο κρητικής καταγωγής κωμικός Νικόλαος Σφακιανός κι η Νίτσα Φιλοσόφου, γνωστή πρωταγωνίστρια του μεσοπολέμου και μητέρα του ηθοποιού Γιώργου Κωνσταντίνου.

Ο Σφακιανός ανήκε στους πρωτεργάτες της ελληνικής βωβής κωμωδίας μαζί με ονόματα όπως ο Σπυρίδων Δημητρακόπουλος («Σπυριδιών»), ο Τηλέμαχος Λεπενιώτης, ο Μιχαήλ Μιχαήλ κι ο Κίμων Σπαθόπουλος. H ταινία αποτελεί την παλαιότερη σωζόμενη ελληνική ταινία μυθοπλασίας κι ένα ανεκτίμητο πορτρέτο της πρωτεύουσας στη δεκαετία του 1920.  

Κοινωνική σαπίλα (Στέλιος Τατασόπουλος, 1932, 62') 

Πρόκειται για την πρώτη γνωστή ελληνική ταινία κοινωνικής καταγγελίας, με θέμα έναν φοιτητή που εγκαταλείπει τις σπουδές του λόγω οικονομικών δυσκολιών και βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας. Προσλαμβάνεται σ’ έναν θίασο, όπου γνωρίζει την ερωτική απογοήτευση και καταλήγει σε καπνεργοστάσιο, όπου αποφασίζει να πολεμήσει την κοινωνική αδικία και συνδικαλίζεται παρά τις διώξεις της αστυνομίας. 

Στην εποχή της, η κυκλοφορία της ταινίας αντιμετώπισε αστυνομικές επεμβάσεις και ματαιώσεις προβολών. Για πολλά χρόνια θεωρείτο χαμένη, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν εντοπίστηκε από τον σκηνοθέτη και τη διευθύντρια της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Αγλαΐα Μητροπούλου. 

Η ταινιοθήκη ανέλαβε την αποκατάστασή της κι η πρώτη αποκατεστημένη εκδοχή προβλήθηκε το 1989. Πρόσφατα, η ταινιοθήκη σε συνεργασία με την Documenta 14 και την Ταινιοθήκη του Βελγίου (Cinematek) προχώρησαν σε μια ψηφιακά βελτιωμένη επανέκδοση της ταινίας, με ελληνικούς μεσότιτλους που σχεδιάστηκαν από τον σκηνοθέτη το 1989 κι έχουν διατηρηθεί σχεδόν αυτούσιοι. 

Πρωταγωνιστούν: Στέλιος Τατασόπουλος, Δανάη Γρίζου

Ώρα έναρξης 21:00, Αίθουσα Συναυλιών ΠΣΚΗ

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Στο ξεκίνημα της κινηματογραφικής του καριέρας, ο Τσάρλι Τσάπλιν πέρασε από τέσσερις διαφορετικές εταιρείες παραγωγής: την Keystone, την Essanay, τη Mutual και τη First National, πριν καταλήξει να ιδρύσει τη δική του, United Artists, το 1919 μαζί με τον Ντέιβιντ Γκρίφιθ, τη Μαίρη Πίκφορντ και τον Ντάγκλας Φέρμπανκς. Στο αφιέρωμα, προβάλλονται δύο μικρού μήκους κωμωδίες του από την περίοδο της συνεργασίας του με τη Mutual, που διήρκεσε από το 1916 για έναν μόλις χρόνο. 

Το ενεχυροδανειστήριο (The Pawnshop, Τσάρλι Τσάπλιν, 1916, 25’)

Ένας υπάλληλος ενεχυροδανειστηρίου, αποδεικνύει συνεχώς πως είναι ο πιο ακατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά. 

Πρωταγωνιστούν: Τσάρλι Τσάπλιν, Έντνα Πέρβιανς, Χένρι Μπέργκμαν 

Ο μετανάστης (The Immigrant, Τσάρλι Τσάπλιν, 1917, 30’)

Ένας μετανάστης στις Η.Π.Α. επισκέπτεται ένα εστιατόριο, όπου μαζί με το δικό του στομάχι προσπαθεί να χορτάσει κι εκείνο της κοπέλας που αγαπάει, υπό το απειλητικό βλέμμα του θηριώδους μετρ. 

Πρωταγωνιστούν: Τσάρλι Τσάπλιν, Έντνα Πέρβιανς, Έρικ Κάμπελ

Ώρα έναρξης 21:00, Αίθουσα Συναυλιών ΠΣΚΗ

Έκδοση εισιτηρίων – Τιμές

Η διάθεση των εισιτηρίων, αξίας 5 και 8 ευρώ (γενικής εισόδου) ξεκίνησε και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα προμηθευτούν:

1. Ηλεκτρονικά, από το online σύστημα του ΠΣΚΗ, ακολουθώντας για τις προβολές της Παρασκευής 7/2/20 τον σύνδεσμο https://bit.ly/2U33mGg και για τις προβολές του Σαββάτου 8/2/20 τον σύνδεσμο https://bit.ly/2GxmMuI 

2. Από το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00 και Σάββατο 10:00 – 14:00

3. Από το βιβλιοπωλείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00 – 15:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00 – 14:00 και 17:30 – 21:00